Konferensen börjar på riktigt

Idag var det dags för första föreläsningarna. Första föreläsaren som skulle hålla sitt föredrag hade tyvärr fått förhinder så konferensens värd, Jimmy Moore, presenterade ett antal andra stora namn som kort fick en stund att prata om sig själva och vad de gör. Det var riktigt spännande. Några av namnen är sådana som tidigare varit huvudtalare men nu alltså lämnat scenen för andra förmågor. Jimmys tanke var från början att ha dem som ”panel” men han fick inte riktigt ihop alla till samma tid så de fick prata lite en och en. Ett av miniföredragen hölls av en tjej som heter Valarie Berkowitz. Hon har tidigare jobbat åt Dr Atkins och är nu mer kostrådgivare med ett ganska stort fokus på det mentala. Hon kallade det PMA, Positive Mental Attitude. Mycket av det hon sa var precis som jag tänker och funderar. Jag ska definitivt köpa någon av hennes böcker och kolla hennes blogg. Mycket om att vara konsekvent och motiverad ”innifrån” på samma sätt som jag alltså tänker. Inte så mycket flum som det kanske kan tyckas utan mer konkret kring grundläggande värderingar och attityder.

Även en av de amerikanska läkarguruna, Dr Mary Vernon, presenterade sig och pratade kort om vikten av bränslet man ger kroppen. Ska se om jag kan få något tips om någon bok av henne också.

Ytterligare några kända (men inte av mig) körde 10-15 minuter.

Första riktiga huvudtalaren var Dr Eric Westman. Spännande föreläsning om myterna kring lågkolhydratskost. Han räknade alltså upp några av de myter som finns kring lågkolhydratskost. De myterna han främst riktade in sig på var först den om att hjärnan behöver kolhydrater för att fungera vilket han konstaterar är helt sant. Men man behöver för den skull inte äta kolhydrater. Hjärnan behöver någonstans mellan 100g och 140g kolhydrater (glokos?) och levern kan av bla protein producera över 250g glukos så att man behöver tillföra kolhydrater är alltså helt fel. En annan myt som Westman tog upp var den som säger att en logkolhydratsdiet automatiskt blir hög på protein. Men gör man rätt och tillför fett så ligger proteinintaget i princip oförändrat.

Som vanligt hade jag inte ätit någon frukost så jag var lite hungrig till lunchen så jag gick upp till buffèn en sväg och satte mig med några andra trevliga lågkolhydratskryssare. I matväg blev det grillad kyckling, lite blomkål och broccoli samt både fläskstek, rökt skinka och ost. Det går som jag skrev igår ganska bra att undvika kolhydraterna. Även idag fanns det gott om smörpaket så det blev några sådana också.

(insåg en bit in i tuggandet att jag glömt fotografera så därför ser det halvätet ut på bilden… (2012-05-20))
Eftermiddagen inleds med att Jimmy presentarade ytterligare ett strort antal deltagare på kryssningen som förtjänade omnämnande. Sten-Sture fick representera Sverige och räknade upp flera i gänget och speciellt mig som han (som vanligt) presenterar som hans bästa ”elev”. Det anmärkningsvärda med SSs lilla prat var att det var första gången han pratade engelska för en grupp. Till för några veckor sedan pratade han inte engelska alls och två veckor innan kryssningen bodde han i England för att gå engelskakurs. Framförandet gick lysande!

Första huvudtalaren på eftermiddagen var Fred Hahn. Mycket spännande fröedrag om det han kallar Slow Burning. Dvs styrketräning men mycket långasamma repetitioner. Största delen av föreläsningen gick åt till att berätta hur farliga alla andra tränsingsformer är. Som vanligt lite överdrivet kaxigt, men på något sätt ändå ödmjukt. Vet inte riktigt hur han lyckas vara både kaxig och ödmjuk samtidigt.

Sist var det dags för Monique att köra sitt föredrag. Hon verkade väldigt nervös men det gick jättebra för henne och det är mycket bra med mindre teori och mer praktik bland alla doktorer.

Kvällen middag var första ”Elegant night” så det var dags att få på sig den nya utstyrseln. Kostym, skjorta och slips. Jag är relativt obekväm i sådana kläder men det är ändå lite roligt på något sätt. Flera hade smoking och väldigt fina klänningar (inte samma personer) men vanligast var ändå någon form av vanlig kostym på männen (några kiltar syntes på de som kommer från Skottland, lite kul…). Idag hade. Vi i fullt bord och de två som saknades igår dök upp. Det var ett par som skrivit någon Paleokokbok för barn. De var lite petiga med maten men annars trevliga.

Maten bestod i lite fusk till förrätt. Inte kan man väl banga fritterad allegator? Det är inte så ofta det finns på matsedeln hemma i Sverige…

Till varmrätt blev det hummer och tigerräkor (faktikst två portioner)…

…och till dessert ost igen.

Jag avslutade kvällen med att glida runt på båten utan att göra något speciellt. Men det finns ganska mycket att titta på så det var inget problem. Någon poker blev det inte ikväll då det på båda borden fanns en spelare som hade väldigt mycket pengar och den ena spelade aggresivt mot alla och jag kände inte för att ge mig på honom. Hamnade istället i sofforna utanför en av nattklubbarna tillsammans med både svenska och untländska lågkolhydratskryssare.

Uppdatering 2012-05-20:
Intagen blev:
/Tommy
This entry was posted in Resa. Bookmark the permalink.

11 Responses to Konferensen börjar på riktigt

 1. Marcus says:

  Är maten ni får på båten anpassad för att ni är ett lågkolhydratssällskap eller är det den ordinarie menyn? Med tanke på att du skriver att du ”fuskar” ibland.

  Riktigt bra blogg du har iaf, kikar in lite då och du =)

 2. Farmor kaisi says:

  Tack för dagens rapport! Läser dagligen vad du har att säga om resan. Ha det lyxigt nu!

 3. Gullan says:

  Jag läser vad du skriver varje dag. Några foton hade varit trevligt att se också,

 4. a.h says:

  Tack för bra rapporter från ”over there”, läser varje dag.

 5. Tommy says:

  Jag har bara paddan och telefonen med mig så bilder är svårt. Nätet är dessutom rätt segt så jag vet inte om det hade funkat så bra ända. Monique har lite problem med att skicka upp bilder till sin blogg. Tar väldigt lång tin om hon inte gör det på natten.

  Angende specialmat så skriver jag lite om det i dagens rapport.

  /Tommy

 6. Thomas B says:

  Tommy, Du ska ha all heder av att du låter oss få vara med på ett hörn av er resa.
  Tack så mycket.

 7. Thomas B says:

  Årets Julklapp? Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat. Har utkommit i Pocketutgåva á cirka 46 Skr.Finns det bättre billigare Julklapp?Wheat Belly har översatts till Svenska: BRÖDBEROENDE- Hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa.Finns, Bl.a. hos BOKUS.se    för beställning.(De verkar faktiskt vara billigast)Måste bara få tilläga, som Doc alltid brukar få göra, att jag har inga egna ekonomiska bindnigar till ovan utgivande bokförlag

 8. Pingback: Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot « Birgitta Höglund´s Mat

 9. Tommy says:

  Jag har Per och Kararina som översatt Wheat belly. Ska bli mycket kul att läsa den igen. Idag snorklade jag tillsammans med författaren själv… Han föreläser på lördag. Det är det föredrag jag ser fram emot mest på resan. Men som sag en ruskigt bra bok som verkligen rekomenderas.

  /Tommy

 10. Ethel Loberg says:

  Tack Tommy för en redig resebeskrivning, the best av alla faktiskt.

 11. Tommy says:

  Tack, jag tycker det är lite roligt att skriva om personliga upplevelser så det är kul att det gillas…

  /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *