Jamaica

Idag åt jag frukost för första gången på hela resan. Jag visste att dagen skulle bli lång och på den utflykten jag hade bokat ingick inte lunch. Frukosten fixade jag i buffèn och bestod i lite äggröra, tre kokta ägg, ca 150g bacon, ca 100g korv och så 5 paket smör (ca 10g styck skulle jag tro). En ganska bastant frukost alltså.

Det var alltså dags för Montego Bay, Jamaica. Första strandhugget på kryssningen och den bokade utflykten skulle ta oss till Good Hope great House. Egentligen hade jag ingen aning om vad det skulle handla om utan jag valde den i brist på andra utflykter som inte innehöll en strand. Jag vet att folk tycker jag är knäpp som åker till Karibien för annat än sol och bad… Men så är det. Utflykten började med en trevlig busstur på cirka en timme. En rolig chauför som pratade konstant hela tiden (när han inte sjöng) gjorde att resan gick ganska snabbt.

Väl framme delades vi upp i två grupper och vår grupp togs om han av en mycket kunnig ung kille som hette Robert men som av någon anledning kallades John. John pratade om det plantage vi nu besökte och väldigt kort så var der en John Thorpe som fick marken från Engelska kronan i slutet av 1700-talet. Thorpe byggde både sjukhus och bostäder åt sina slavar och ansågs som en ”god” man. På plantaget odlade man då sockerrör och det byggdes snillrika vattensystem för att driva kvarnar och tranportera vatten. Huvudbyggnaden so Thorpe bodde i var en av de första bostädena i hela västindien som hade vatten indraget till toalett och badrum. Idag odlas inte längre sockerrör utan bara kokospalmer och olika citrusfrukter.

John var väldigt duktig på blommor och växter så vi fick en och annan lektion om floran på plantaget. Mer spännande än det kan låta. Någon växt han visade var mycket bra o man hade diabetes och vi som kom från low carb gruppen funderade lite på vad han egentligen menade men vi valde att inte bråka med John. Tveksamt att en besk växt påverkar blidsockret till det bättre bara för den inte är söt… Nåja…

Vädret var ok hela tiden förutom en stund då himlen verkligen öppnade sig. Det vräkte ner och åskade lite. Detta varade bara kanske 20 minuter sen blev det bättre igen.

På vägen hem skulle det erbjudas shopping i ett nytt fint köpcentra. Det var ett litet ganska tråkigt ställe där vi från turistbussen var de enda kundena. Vi nöjde oss med att ta en kopp av det kända ”blue montain coffee”. Faktiskt det godaste bryggkaffet hittils på resan.

När vi passeat två metaldetektorer på väg tillbaka in på båten var det dags för middag och på menyn fanns något så spännande som haj. Tyvärr visade det sig vara friterade bitar idag också så jag pillade bara ut fyllningen och lämnade paneringen.

Även idag blev det två varmrätter. En skaldjursblandning men pilgrimsmusslor, vanliga musslor och tigerräkor. Avböjde igen riset.

Den andra huvudrätten var en myckeg god bit långkokt lamm utan potatis men extra broccoli. Kyparna börjar som sagt lära sig.

Till dessert föll jag tillbaka på osttallriken.

Efter middagen satte jag mig med ett gäng amerikaner. Jag hade träffat några av dem tidigare men några var ”nya” så jag fick dra lite av min historia. Innehållsmässigt hamnade jag i lä när en av killarna berättade att han var en fd KBG-agent. Jag trodde först han skojade men han var så seriös så det är säkert sant. Han var stationerad i Berlin i början av 80-talet och värvades av KGB men fungerade som dubbelagent hela tiden. Det blev några ganska spännande historier.

Vi bestämde oss för att gemensamt gå till den stora teaterscenen och titta på en magiföreställning. Det var en sådan där stor magishow med mycket itusågade damer och framtollade helikoptrar. Ganska bra musik och genomförande men inga direkta nyheter. Inte heller någon close up som är det jag gillar mest.

Efter showen gick jag tillbaka till hytten för att skriva ihop detta. Det blir en tidig dag i morgon med ett besök i Hell, en sköldpaddsfarm och sen ska vi snorkla med stingrockorna. Jag har inte bestämt mig för om jag ska snorkla, men jag följer nog med ut i båten i alla fall.

Det är också dags för andra finklädersmiddagen och då får väl kostymen komma fram igen. Ska knyta andra slipsen innan jag somnar ikväll. Man kan ju inte ha samma slips två gånger i rad…

Uppdatering 2012-05-20:

Intagen blev omkring:

 

 

This entry was posted in Resa. Bookmark the permalink.

4 Responses to Jamaica

  1. Kicki says:

    Vad roligt det är att läsa det du skriver. Tack för att du delar med dig av resan så detaljerat.

  2. Tommy says:

    Tack, jag gillar att ”skriva av mig”. Synd bara att jag inte får till bilderna men det får konma senare.

  3. Vän av LCHF says:

    Tack för berättelsen. Kul. 🙂

  4. Pingback: Kryssningsinläggen uppdaterade med matfoton och näringsinnehåll |

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *