Vad ska man tro?

Idag fick jag senaste numret av LCHF-Magasinet och min krönika i detta nummer kanske är lite mer ”provocerande” än vad de varit hittills. Jag skriver lite om skillnaden i kraven på vetenskapliga bevis när det gäller religiösa idéer och kostråd. Vi i LCHF-rörelsen använder ofta vetenskap som bas när vi förklarar för alla omkring oss varför och hur LCHF fungerar. Jag läste lite inlägg från en amerikansk bloggare och han poängterar väldigt starkt att vi måste vara öppensinniga och inte fastna i gamla traditioner och groupthinking. Jag frågade då om det gällde även religion (jag vet att han är troende) och min fråga togs bort. Även en följdfråga togs snabbt bort. Så jag konstaterade att man gärna får ifrågasätta kostråd och bemöta dem med vetenskap. Men när det gäller de vetenskapliga bevisen på någon ”högre kraft” så är de kraven obefintliga… Det tycker jag är lite lustigt…

Nåja, vi får se om jag får några kommentarer på kryssningen i helgen… Vill någon prata religion med mig och ni ska med på båten så tar jag gärna den diskussionen… 🙂

Till middag idag blev det karré med smör och ost… Det går ”sådär” med ”ingen ost”…

Intagen blev

/Tommy

This entry was posted in Matdagbok. Bookmark the permalink.

6 Responses to Vad ska man tro?

 1. Effie says:

  Mina tankar om religion är: Om religion får dig att må bättre och arbeta för att göra världen bättre, så är den bra. Då behöver man inte några vetenskapliga bevis för den. (det behöver man väl inte i vilket fall som helst; hade det varit vetenskap hade det inte varit tro)

  • Tommy says:

   Jag förstår att det är så många ser på sin tro. Men jag har ändå svårt att förstå att man å ena sidan använder vetenskap för att föra fram argument men när det gäller saker som hur människan skapades så ”tror” man på vad som sägs i respektive religion utan några krav på vetenskapliga belägg.

   Man ber för folks tillfrisknande och tror att det på något sätt påverkar ett sjukdomsförlopp. Bevis för att det fungerar finns naturligtvis inte. Samtidigt vill man vetenskapligt förklara att våra traditionella kostråd är fel… Det är här jag går vilse…

   Självklart är det du säger helt rätt att om det vore så att religon gör världen bättre så är det bra. Nu skulle jag nog inte riktigt kunna säga att religion som företeelse gjort världen bättre. Vetenskapen har lyckats rätt mycket bättre på den fronten…

   /Tommy

 2. Ethel Loberg says:

  Och jag bläddrade fram Dig först av allt när tidningen kom för att få se hur Du gjorde blomkålsris, (nog skulle ju det vara med?)
  Blev Du refuserad? 🙂

 3. Robert says:

  Folk i allmänhet gör ett grundläggande misstag: de blandar ihop religion och andlighet. Dessa två saker har i grund och botten inte ett skit med varandra att göra.

  När jag brukar prata med ”religiösa” människor säger jag alltid att den minst religiösa av alla i universum är den Högste själv. Sedan brukar jag tillägga efter ett tag in i diskussionen att ”religioner är folks olika uppfattningar om något som de inte har en aning om”. Då brukar det ta hus i helsike och bli ett herrans liv, och mången präst och andra starkt troende har blivit irriterade på mig… Några har t o m anklagat mig för att sprida mörkrets och satans ”lära”… ???

  Själv VET jag efter en nära döden upplevelse jag hade i fem års åldern att livet INTE slutar när vår fysiska kropp dör – det finns någon komponent i oss som lever vidare efter vår fysiska död. Vet vad jag såg, vet vad jag hörde, vet vad jag kände och upplevde under min NDU. Men detta har inget med religion att göra; inte ett endaste dugg!

  Aldrig någonsin har jag försökt ”pracka på” andra min egen vetskap om den andra sidan (eller vad vi nu föredrar att kalla det). Har inte det minsta behov av att övertyga någon om detta, eftersom jag vet att alla av oss en vacker dag ändå kommer att få uppleva det som inträffar när elektronerna i vår fysiska kropp slutar att snurra.

  I dödsögonblicket upphör alla elektroner i kroppen att röra sig, de ”fryser”, och då inträder den jordiska döden. I samma ögonblick lösgörs den ”odödliga” del som knöts till vår kropp vid vår födsel. Vad som händer sedan kommer ni alla att få se när den tiden kommer… Men allt blir inte ”svart” och ett stort ”ingenting”. Lovar! Räkna med att ni kommer att få hänga med på en sjuhelvetes häftig resa in i en annan riktigt cool dimension, en högteknologisk och vacker värld som ni inte ens kan drömma om i er vildaste fantasi. Tycker ni senaste iPhonen eller Teslan ser fräck ut? Är ni imponerade av höghastighetståg i Japan och Kina eller senaste OLED-TV:n? Vänta bara… Föreställ er den vackraste plats ni kan tänka er på jorden: Karibien… nån fin stad… alperna… vadsomhelst… allt det är grått och dystert i jämförelse med det som väntar. Såg en glimt av det i fem-års åldern och kommer aldrig att glömma det.

  Men som sagt: detta har inte ett skit med varken heliga texter som Bibeln, Koranen, Toran eller andra religioner att göra. Den ”andliga” världen och religioner har ingenting med varandra att göra. Inget! Det ena är sagor, det andra en realitet. Ni behöver inte tro mig. Inte alls. Vänta bara… ni kommer själva att få uppleva det – tids nog. Till dess kör vi på med LCHF och våra liv här 🙂

  • Tommy says:

   Jag respekterar din upplevelse till fullo men jag måste ändå ifrågasätta din slutsats… Bara för att vara lite petig… Du säger själv att det var en ”nära döden upplevelse” och att du genom den VET att livet INTE slutar när den fysiska kroppen dör. Men det kan du inte VETA. Du dog ju inte. Det var ”bara” nära. Så du kan inte VETA.

   Religion är bara organiserad andlighet. Inget annat.

   Jag brukar inte använda versaler men då du markerar med sådana så gör jag det också… 🙂

   /Tommy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *