Säffle 2012 – den långa versionen

Här kommer den lite längre utlovade rapporten från Säffle. Jag ska försöka beskriva både själva sammankomsten och lite av föredragen. Jag inser att det blir väldigt långt så jag hoppas att alla orkar igenom hela texten… Jag hade även svårt att hitta några bra bilder bland de jag tog så jag ber redan nu om ursäkt till samtliga föreläsare om det är så att ni ser konstiga ut.

Förra årets LCHF-camping var min första riktiga kontakt med LCHF-gemenskapen på riktigt. Innan den sammankomsten hade jag bara följt några bloggar och varit aktiv på några olika forum. Som jag skrev i rapporterna från den gången så var jag ganska nervös gällande vad det skulle vara för konstiga människor som skulle besöka något så konstigt som en hälsoträff där man ska äta massa fett… Nu visade det sig att alla var ohyggligt (på gränsen till overkligt) trevliga så årets bilresa från Norrköping till Säffle kändes alldeles för lång men till sist kom jag äntligen fram.

Efter en snabb incheckning på hotellet styrde jag Saaben mot campingen och väl där sprang jag på massor av goda vänner direkt! Ann-Sofie, Andreas (med familj), Sten-Sture, Margareta och Mats och många fler.

Naturligtvis hade jag en tommytappar-t-shirt på mig så många kom fram och hälsade och presenterade sig med forum nick och namn som används i kommentarsfält både här och där. Kul att få ansikten på alla konstiga namn till sist…

Det officiella öppnadet av träffen skulle göras vid utomhusscenen som finns på campingen. Den som skulle öppna var Sten-Sture Skaldeman som enligt egen utsago var lite nervös eftersom han inte hade förberett sig så mycket och saknade ett manus att hålla sig till. Nu var jag inte speciellt orolig för hans skull för är det något den mannen behärskar så är det att prata om LCHF.

Sten-Sture inledde med att kalla upp de som fått ihop den första LCHF-campingen för några år sedan i Trosa. Tillsammans pratade de om hur LCHF kom att ”skapas” och sedan fortsatte Sten-Sture med mer prat om LCHF, tidningsankor, rödvin, LCHF och rödvin.

I brist på ”power point presentation” hade Sten-Sture, till allas förtjusning, med sig sina världskända byxor av storlek STORA.

Efter inledningen övade sig LCHF-kören på ”vår” kampsång och alla började bege sig mot grillarna.

Bord och stolar började plockas fram och snart var hela gräsplanen bland stugorna full av kött, fett, rök, ost, vin, vatten och en ruskig massa trevliga människor.

Själv hade jag glömt både bestick och tallrik så det blev att låna av Åse och Bengt (grillmästaren i bilden nedan) som även släppte till lite grillyta till mina kycklingklubbor.

Det är roligt att gå runt lite och titta på vad folk äter på en sådan här sammankomst. Det där att vi bara skulle äta massa pruttande kor (mer om det senare…) är definitivt inte sant. Det grillades väldigt mycket grönsaker på spätt, i foliepaket, kastruller och direkt på grillgallren.

Vi klarade oss från regn ganska länge men till sist så började det strila lite och det blev trängre under partytälten som några driftiga deltagare hade tagit med sig.

Framåt midnatt begav jag mig ”hemåt” för att få lite sömn.

Lördagen inleddes med hotellfrukost som jag åt av ren snålhet. Ingår det så ingår det. Sen var det riktigt trevligt att sitta på verandan och prata LCHF med ett norskt par som precis missat incheckningen på campingen kvällen innan så det fick bli hotell första natten i Säffle.

Väl ute på campingen lyckades jag parkera bredvid en bil som (trots att det var en Volvo) till och med fick min Saab att blekna. En mycket fin Volvo PV.

Visst är den fin…

PV:n alltså…

Föreläsningslokalen fylldes snabbt till bristningsgränsen och ganska många fick stå i dörröppningen eller vid baren tillsammans med mig…

Föreläsningarna denna första dag inleddes av Per Wikholm som pratade om LCHF och den miljöpåverkan som allt köttätande sägs ha. Per är som vanligt mycket sakligt och rolig i sina presentationer.

Det som jag tyckte var extra intressant var statistiken kring antalet idislande djur i världen. Dvs de som är de som sägs vara dåliga för miljö då de pruttar för mycket metangas. All den uppfödning som vi köttätare driver fram måste ju bara vara farlig för miljön. Det visar sig dock att det under 1800-talets mitt (om jag minns rätt) fanns långt mycket fler idislande djur i världen än vad det finns idag. Så det pruttades väldigt mycket mer metangas under 1800-talen än nu så ur den aspekten är det ingen fara med djuruppfödningen.

Sen har iofs dagens stordjurbruk (om det nu kan heta så) andra ”biverkningar” i form av att man stressodlar massa mat till korna som inte får äta sin naturliga föda i form av gräs.

Efter Per var det dags för det första internationella framträdandet. Ronnie Mathiesen från det stora (eller i alla fall långa) landet i väster (Norge alltså) pratade om sin vikt- och hälsoresa på ett alltid lika inspirerande sätt.

Ronnie beskriver hur han gick från att äta bullar, smörgåsar och godis nedsköljt med Coca Cola via logkaliribantning till LCHF, eller lavcarbo som han och hans landsmän säger. Det är alltid lika roligt att höra hur stackars Ronnie i två dagar äter torrt lågkolhydratsbröd utan något pålägg alls. Det blev betydligt godare när han bredde på ordentligt med smör dag tre…

Ronnie visade dessutom lite statistik (och det gillar ju jag) på hur hans blodsocker påverkas av Coca Cola och de kurvorna är ganska skrämmande. Sedan visar han att hans blodsocker faktiskt också påverkas mycket tydligt även av den sockerfria skräpdrycken (ruskigt subjektiv åsikt) Pepsi Max. Lite märkligt med sådan påverkan av något som ju inte ska påverka alls då det är helt sockerfritt.

Den sista stunden i Ronnies föredrag pratade han om sina nya experiment med att träna hårt på LCHF. Ronnie har börjat cykla mycket och utmanar sig själv hela tiden för att se hur långt han kan pressa sig helt utan kolhydrater. Han pratade lite om maxpuls och hur han försöker träna med väldigt hög puls för att se hur långt han orkar köra. Efter att ha mätt sin maxpuls lite mer ”vetenskapligt” visar det sig att den var mycket högre i verkligheten än när den beräknas på ”traditionellt” sätt. En riktigt intressant del av föreläsningen tycker jag.

(Edit 2012-07-04)
Ronnie bloggar på Norska här:

http://lavkarboliv.blogg.no/

Efter Ronnie blev det dags för Monique Forslunds tur att prata om LCHF för hela familjen.

Monique är mycket bra på sin presentation och det märks att hon verkligen brinner för detta. Barn ska ha riktig mat och inte välling, massa frukt, bröd eller pasta. Historierna om ostrullar med smör och korv som frukt på dagis är riktigt roliga. Monique pratar även lite om det där med E-nummer och nu tror jag att även jag har lärt mig den värsta sorten, E621 (hoppas det nu är det, för jag skrev faktiskt inte ned det trots att jag borde…).

Till lunch tog jag en promenad med kameran bland klipporna. En och annan bild blev det trots att vädret kanske inte var det bästa.

Efter lunchen tog Annika Dahlkvist över mikrofonen och hon pratade mycket tryggt om sina föräldrar och deras föräldrars mathållning och vad som var riktig och normal mat förr i tiden.Annika fortsatte att prata om sig själv och om alla ”turer” i media och det väldiga motståndet som kan finnas för nytänkande i läkarkåren och beslutsfattarna. Det var ”befriande” med Annikas sätt att prata helt utan power point och flashiga presentationer.

(Edit 2012-07-04)
Annika bloggar här:

http://annikadahlqvist.com/

När Annika var klar intogs ”scenen” av Olle Holmqvist som på ett mycket underhållande sätt pratade om vår väg från encelliga organismer till fullfjädrade (nåja) människor.

Liksom förra året blir jag fascinerad av Olles sätt att på ett ”tekniskt” sätt ändå få fram roliga och förståeliga förklaringar till både det ena och det andra. Jag kommer aldrig lära mig alla riktiga ord från den del som Olle använder när han jämför djur som ser likadana ut på utsidan men olika på insidan samtidigt som det finns djur som är lika på insidan men inte utsidan… Hajar, lax, rockor och flundror.

Lördagen avslutades med en mycket trevlig ny bekantskap. Mats Lindgren.

Mats inledde sin presentation med en musikvideo som han gjort själv.

http://www.youtube.com/watch?v=moUzX6lwSyI

Sedan pratade Mats mycket inspirerande om sin resa från fler hälsoproblem än vad någon person förtjänar till ett mer eller mindre helt friskt leverne. Allt med hjälp av kosten. Mats förespråkar höga andelar fett och ser inga problem med att äta ”för mycket” fett. Vidare berättade Mats att man nu kommer dra igång en ”matkasseverksamhet” i Stockholm, Göteborg och Malmö. I matkassen som levereras hem ingår mer än bara mat. Det ingår kunskap, stöd och support. Dvs man får lära sig mer om LCHF och hur det fungerar både i teori och praktik. Det ska bli spännande att se hur detta tas emot av marknaden när det lanseras framåt hösten.

(Edit 2012-07-04)
Mats bloggar här:

http://fethalsa.wordpress.com/

Efter föreläsningarna var det då dags för något som många såg fram emot. Zumba med Monique. Det är inte riktigt min kopp te då så jag satte mig och pillade med min presentation istället. Jag skulle ju inleda Söndagen och under dagen hade jag fått lite frågor om bla mina kolesterolvärden så jag lade in en bild med resultaten från de två tester jag gjort de senaste två åren.

Vi fick en fantastisk grillkväll. Regnet höll sig i princip helt borta och det spelades både gitarr och dragspel kring borden. Tillbaka på hotellet efter grillningen tittade jag en sista gång på presentationen och bloggade en aning.

Även på Söndagen ”tvingade” jag i mig lite frukost. Jag var egentligen inte det minsta hungrig men jag visste att dagen skulle bli lång så i förebyggande syfte så åt jag lite i alla fall.

Söndagen innehöll bara två föreläsningar och jag skulle börja och sedan var det Andreas tur. Jag kände mig lite som Vildsvin när de öppnade för ZZ-top i Finspång för många år sedan. Aningen långsökt liknelse kanske men att som amatör öppna för en av LCHF världens bästa presentatörer var lite nervöst. Tekniken verkade funka, telefonen hittade datorn enkelt och jag kunde styra Keynote som jag ville. Tyvärr så visade det sig snabbt att projektorn misshandlade mina fotografier något enormt. Själva presentationen såg bra ut men upplösningen på bilderna blev enormt konstig så bilderna blev i vissa fall så dåliga så jag fick förklara vad de föreställde… Lite trist så jag måste verkligen googla lite för att se vad jag gjorde för fel. Jag kommer försöka lägga upp presentationen som PDF här så fort jag hittar ett sätt att göra det.

(Tack Ronnie för bilden!)

Hur gick presentationen då? Riktigt bra tycker jag nog själv. Jag hade tidigt bestämt mig för att fokusera på min viktminskning och på den maten jag äter mer än teorier kring LCHF då det är så många andra som gör det bättre än jag. Den nya bilden med mina kolesteroltester kommenterades som hastigast av Andreas och samtliga testvärden bekräftades som mycket fina. Det tackar vi för… Många pratar dessutom om hälsovinster i olika former men då jag själv ju inte har några självupplevda sådana så hamnade jag alltså nära det jag brinner för. Dvs strikt LCHF och riktig mat i praktiken. Tanken var att presentationen skulle vara mer av inspiration än ren kunskapsspridande och efter den feedback jag fick efteråt så tror jag att jag lyckades ganska bra.

(edit 2012-07-04 PDF av min presentation)

Säffle 2012_Tommy_Runesson_2

Sen var det då dags för Andreas. I princip hela salen hade sett hans framträdande live eller på youtube så han valde denna gång en lite annan variant vilket var väldigt lyckat tycker jag.

Andreas delade upp sin presentation i tre delar. Igår, Idag och Mot Framtiden.

Lite historik kring LCHF i Sverige och sedan ganska mycket om senaste tidens mediabevakning och en titt på de olika undersökningarna som hänvisas till. För framtiden lyfte Andreas upp de nya Nordiska kostrådens tankar kring nya rekommendationer och även de nya råden för diabetiker vad det gäller kosthållning. Väldigt mycket i dessa ”världar” går åt rätt håll även om media fortsätter att vända kappan efter vinden. Eftersom i princip alla som sagt sett Andreas i en eller annan form tidigare tycker jag denna presentation var väldigt bra för den publik som nu var på plats.

(Edit 2012-07-04)
Andreas bloggar (om nu någon inte skulle veta det) här:

http://www.kostdoktorn.se/

 

När Andreas var klar skulle det rastas och fotograferas lite innan en allmän frågestund med alla föreläsarna på scenen. Det blev ganska mycket frågor kring medicinering och blodtryck så där hade jag av naturliga skäl ganska lite att tillföra…

Efter gemensamma ansträngningar var lokalen sedan iordningsställd och alla började röra sig hemåt. Jag var fortfarande proppmätt från gårdagens grillande och morgonens frukost så lunch fanns inte på kartan. Framåt eftermiddagen styrde jag Sabben hemåt via järnvägsstationen. Det visade sig att det inte finns någon taxi i Säffle på helgerna så jag skjutsade Annika, Elisabeth och ”Vän av LCHF” (som sagt alltid kul att få ansikten på mer anonyma signaturer…) till stationen innan jag gav mig av mot Norrköping.

Sammanfattningsvis så var även årets LCHF-camping en enormt trevlig sammankomst. Den stämning och gemenskap som återfinns bland denna väldigt brokiga skara är enormt inspirerande och motiverande. Det är ”högt i tak” och alla pratar med alla. Vi kommer från olika bakrund och har olika åldrar men vår inställning till kost och hälsa binder oss samman på ett mycket trevligt sätt. Ordet sekt används då och då (även av mig) men jag har bestämt mig för att konsekvent försöka använda ordet gemenskap istället då det är precis det det handlar om. Jag ser fram emot nästa års camping och hoppas det innan den kan bli en eller annan mer eller mindre organiserad träff med samma goa gäng!

/Tommy

 

This entry was posted in Föreläsningar, LCHF, Säffle 2012. Bookmark the permalink.

15 Responses to Säffle 2012 – den långa versionen

 1. Madeleine says:

  Din föreläsning var fantastisk och enormt inspirerande! tack!

 2. Monique says:

  Vilken kanonbra sammanfattning! Tack… Gillade din föreläsning starkt! Keep it up!
  Kram Monique

 3. Vän av LCHF says:

  Tack för bra sammanfattning och än en gång tack för skjuts till järnvägsstationen! Visst längtar också jag till nästa LCHF-camping!

  Detta är det enda jag har hittat i Säffle-tidningen:
  http://www.nwt.se/saffle/article1130940.ece

 4. Åse says:

  Du höll en jättebra föreläsning och det säkert många många som vill ha just tips om ”praktisk” LCHF. Jag led med dig när matbilderna inte blev bra! Har ju läst om hur du verkligen satsat på fina matbilder. Vi får njuta av dom här på bloggen så länge!
  Hoppas vi syns snart igen! Kram, Åse

 5. ragnhild says:

  Gillar – lettlest og fin sammenfatning – roliga bilder til. Den volvo´n… og naturbilde fra stedet – dyktig gjort. Kanskje det beste referatet …. 😉 Den varme, orange fargen til bloggen din – keep it 🙂 – slik fin kontrast til layouten som sammen med god/down to earth ”skrivekunst” – synes jeg.

  Tusen takk! Nå skal jeg ”så menn” inn å bli bedre kjent med bloggen din… Mvh

 6. Effie says:

  Din föreläsning var intressant och rolig. Tyckte sammanfattningen (sikta strikt, stressa inte, njut) var bra. Ska läsa mer här framöver, och ser fram emot temaveckan om högrev som du utlovade. 🙂 Jag köper gärna högrev, men kommer aldrig på något kul att göra.

 7. Tommy says:

  Tack för all positiv feedback!

  Högreven kanske kommer i sommar även odet kanske inte riktigt är mat som passar när det är för varmt. Vi får väl hoppas att sommaren blir som vanligt…

  /Tommy

 8. Elisabeth says:

  Hej Tommy!
  Hjärtligt tack för skjutsen till tåget. Din föreläsning var mycket bra!
  Hälsningar, Elisabeth

 9. Ethel Loberg says:

  Jamen Tommy Du ha ju krydde PV-ns nômmerplåt mä förmye svartpeppar, ABB 127 ska rä stå där. Jä har dänna gamle bil bare för å vare vrang mot etablissemange.

  Vi syns i Säffle om ett år!

 10. Maggan A says:

  Tack Tommy för att du tog dig och delade med dig, så alla vi som inte kunde närvara fick ta del 🙂

 11. Pingback: Min presentation som PDF |

 12. Pingback: Lavkarboliv.no: LCHF Camp 2012: Tommy Runesson - "Frisk, mätt och lätt med LCHF"

 13. Arvid says:

  Det där med antalet idisslande djur i världen kan knappast stämma. I SVERIGE har de helt klart minskat, men vi importerar rätt mycket kött från andra länder och rent globalt har köttproduktionen MÅNGDUBBLATS sedan 1800-talet, och det är ju DET som är det intressanta! Inte hur många kor vi har i vårt land. Herregud, vilka skygglappar ni kör…

  • Tommy says:

   Hej Arvid!
   Jag vet inte var Per hittat sin statistik men jag litar på att han har trovärdiga källor. Jag kollar med honom.
   Kan du påvisa statistik som visar att det idag finns ”mångdubbelt” fler idislande djur globalt än på 1800-talet?
   Det är förmodligen så att ”köttproduktionen” ökat, men antalet djur behöver för den skull inte ökat och det var det det handlade om. Dvs en diskussion kopplad till ”metanfisande kor”. Sen påverkar ”köttproduktionen” miljön på andra sätt än bara ”fisandet”. Men det gör ju produktionen av spannmål och ris också.

   /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *