Tre år med LCHF och minus 92,2 kg

Förra veckan var det tre år sedan jag började äta LCHF. Jag hade aldrig bantat tidigare så kroppen var väl helt oförberedd på att jag helt plötsligt började äta nyttigheter istället för allt skräp jag ätit tidigare…

Som lägst har jag under dessa tre år varit nere på 82,2 kg och då jag startade på 174,4 innebär det att jag minskat 92,2 kg. Så det fanns vid den lägsta noteringen bara omkring 47% kvar av mitt forna jag. Nu det senaste året pendlar jag mellan 84kg och 88kg så omkring 50-sträcket alltså. Det känns helt OK!

Jag har egentligen inga speciella viktmål just nu utan det jag gör nu är att jag (som alla som följer bloggen vet) experimenterar ganska mycket med mat och ketoner blodet. Visst vore det übercoolt att gå ner till 74,4 så jag gått ner en jämn och fin siffra som 100kg. Jag får nog dock nöja mig med att ha en jämn och fin summa när jag pratar med mina Amerikanska vänner… Med deras konstiga enheter har jag gått ner en liten bit över 200 ”pund”…

Under alla tre åren har jag i princip aldrig känt att jag försakat någon mat utan jag har trivts enormt bra med allt jag valt att äta och inte saknat någonting. Enda gångerna jag medvetet begränsat mig har varit nu på sista tiden för experimentens skull. Jag har noga planerat mina intag och det har jag aldrig gjort tidigare.

Många tycker jag är lite extrem med alla mina siffror då LCHF ska vara naturligt och enkelt. Bara för att jag gillar siffror så behöver inte alla göra det. LCHF är superenkelt och okomplicerat för de allra flesta, Jag har helt frivilligt valt att göra det lite komplicerat… Så jag hoppas att inte folk blir skrämda av all min statistik och alla siffror.

En fråga jag ofta får är vad jag ska göra nu när jag gått ner alla dessa kilo. Eftersom jag trivs med maten och mig själv så ska jag naturligtvis inte förändra något alls. Jag kommer fortsätta äta nyttig och naturlig mat så länge jag och min kropp trivs med det.

/Tommy

This entry was posted in Tommy tänker. Bookmark the permalink.

44 Responses to Tre år med LCHF och minus 92,2 kg

 1. gunsan says:

  ja jag blir då INTE skrämd av dina siffror å tabeller , jag tycker att dom e väldans ”skojsiga” !

 2. Farmor kaisi says:

  Bra gjort Tommy, fortsätt så, det är ju forskning det oxå på ett sätt. Jag tror att de flesta gör så mer eller mindre eftersom vi alla är så unika individer o det finns ingen ”mall” som passar alla (givetvis i stora drag förståss att vi ska minska på kolhydrater o öka på fettet) så jag upplever det spännande att det forskas på ketoner, PF motion o styrketräning.

  • Tommy says:

   Det är det jag försöker trycka på hela tiden. Jag beskriver mig och ingen annan. Sen är det kul att inspirera andra att testa de förändringar jag testar. Ibland funkar det ibland inte…

   /Tommy

 3. Johan says:

  Hatten av…

  • Elisabeth says:

   Jag är djupt imponerad! Har, tvärtemot dig, Tommy provat ”allt”och tom funderat över en magoperation…..men nu blev jag så inspirerad och övertygad av ditt kalkylerande att jag tänker prova detta på allvar.=)

   • Tommy says:

    Under veckan som kommer har jag planerat in att försöka skriva en liten ”kickstart-guide” på engelska till några personer som mailat och frågat. Ska göra den tvåspråkig tror jag. Utkastet kommer vara enkelt och sen får det bli en slags e-book. Så ser planen ut nu i alla fall…

    /Tommy

 4. Tommy ”Kungen av viktminskning” Runesson.
  Det är bara så häftigt att försöka inse vad det är du egentligen har gjort!!!

 5. Åse says:

  Tänk att du har ätit bort en hel människa! Bra jobbat, Tommy!

  • Tommy says:

   Jo, jag har funderat på att ”göra en grej” av just det där med två personer. Ska fundera ut hur det ska bli bara. Tyvärr har jag dåligt med gamla fotografier så en morphning som Ronnie gjort blir svårt… Men jag har en idé… (nej, jag ska inte äta upp mig till 174kg för att kunna te en bild och sedan gå ner igen…)

   /Tommy

 6. Pingback: Funkar LCHF i längden? Fråga Tommy | Kostdoktorn.se

 7. Azin says:

  Wow, hatten av!
  Jag gillar också siffror, hur ska man förbättra om man inte mäter? 🙂

  • Tommy says:

   Ja, mäter man inte får man gå på känsla och det funakr för många. Jag använder siffrorna i ”efterhand” inte som mål… Typ…

   /Tommy

 8. EB says:

  Imponerande!

  Jag tycker nog ändå att siffror fyller sin funktion. Jag brukar mäta fettprocent och vikt ibland för att se om jag bygger muskler eller inte. I vissa fall är att mäta att veta så länge det inte går till överdrift så ser jag inget fel i det.

 9. Anna-Maria says:

  Stort grattis till de tre åren!

  Självklart skall man fortsätta. Lchf är en livsstil och inte enbart en bantningskur.

 10. Hejsan Tommy!

  Först och främst, ett stort grattis till din prestation! Det är verkligen något utöver det vanliga.

  Jag måste erkänna att jag slumpvis kom över din blogg och så fort jag började läsa så fastnade jag. Denna resa du har gjort är fenomenal och jag kan inget annat än att ta av mig hatten för det du har lyckats åstadskomma. Vad gäller hela LCHF-biten så är jag inte så insatt och kan nog inte kommentera det men jag gillar människor som är aktiva, gör val och ser till att saker sker. Det har du verkligen gjort!

  //Daniel

  • Tommy says:

   Kul att du slumpade dig hit…

   Även om du inte är så insatt i LCHF så kan du nog inspireras här. Jag håller en ruskigt låg ”LCHF-teoretisk” nivå och skriver bara om mig och min ”värld”. Siffror och grafer blir det men inte så mycket tung teori…

   /Tommy

 11. LouiseCHF says:

  Grymt! Grattis, bra jobbat. Statistik o siffror är intressant, speciellt under längre tid eftersom det inte finns så mycket långtidsstudier på lchf. Hela LCHF-biten med bättre hälsa, viktnedgång/stablisering är mycket intressant så nu ska jag läsa igenom din blogg vilket ska bli oerhört spännande!

  • Tommy says:

   Jag har ganska detaljerat med siffror från februari 2010 och ännu mer från maj 2010. Så mer siffror och grafer kommer det nog bli när jag orkar.

   /Tommy

 12. Peter says:

  Bra gjort, Tommy. Jag är glad för din skull. Själv kämpar jag med ett helvetiskt sockerberoende som vägrar släppa sitt grepp. Några råd?

  • Tommy says:

   Jag har haft ”turen” att egentligen inte behövt kämpa med just sockerberoende som jag förstår är minst lika besvärligt som andra beroenden. Av den anledningen kanske mina råd inte är värda så jättemycket men en sak som jag tror kanske skulle kunna ”hjälpa” är att vara ganska noga med att äta ganska mycket energi från fett så att man helt enkelt blir behagligt mätt. Att sedan försöka hålla kolhydraterna nere ordentligt och ha ett normalt intag av protein. 83-15-2 i fördelning kanske. I alla fall en tid tills kontrollen över beroendet ökar.

   Man som sagt jag har inget upplevt beroende själv så om detta kan funka vet jag inte men för mig känns det som det skulle kunna funka.

   /Tommy

   • Tommys råd med 83-15-2 kommer att fungera fint på ett sockerberoende, säger en som vet 🙂
    Man får ta timme för timme från början, LCHF-kaffet har varit räddningen för många bara den sista månaden sen det lanserades.

 13. Majoren says:

  I beundran och respekt ställer jag mig i givakt!

 14. Lchf-Bengt says:

  Bra jobbat, du måste känna dej lätt som en fjäder nu?

  Jag hade ingen övervikt, men en massa andra krämpor, efter 1,5 år med lchf är krämporna helt borta, helt underbart.
  Kosten är inte bara en kost för viktnedgång.

  • Tommy says:

   Det är alltid kul att läsa om er som blir av med krämpor av olika slag. Själv hade jag, som jag brukar säga, inga upplevda krämpor. Jag trivdes till och med med min kraftiga fetma… Sen är jag inte dummare än att jag förstår att det bara var en tidsfråga…

   /Tommy

 15. Henke says:

  Härligt jobbat och stort grattis! Du är verkligen en förebild för många och din, liksom många andra kämpars bloggar, är utan tvekan stor inspiration i jakten på ett bättre liv med mer kvalité.

 16. Professor Göran says:

  Det är svårt att inte bli imponerad – grattis!

  Man talar ju ofta om det ”metabola syndromet” som ett samlande begrepp på de ”riskfaktorer” som säger att kroppen ”råkat i olag” och där höga blodtryck och övervikt är två. Men om jag kommer ihåg saken rätt så var du helt frisk trots din övervikt.

  Då är det ju ett ännu mer imponerande resultat.

  • Tommy says:

   Tack!

   Ja, jag var helt frisk. Vad jag vet… Jag hade i alla fall inga upplevda fysiska eller psykiska problem. Jag hade dock inte varit hos någon läkare på 7-8 år så blodtryck och sånt har jag ingen aning om. Men upplevelsen var i alla fall att jag var fullt frisk.

   /Tommy

 17. Hanna Tolander says:

  Det syns att du gått ner med LCHF. De flesta som går ner massor i vikt blir tjugo år äldre på kuppen men med LCHF blir man bara snyggare och snyggare istället. Grattis!

  • Tommy says:

   Snyggare vet jag inte men att jag ser yngre ut har flera sagt… Själv har jag inte riktigt vant mig vid spegelbilden och tycker jag ser ”sjuk” ut ibland även om det blivit ”bättre” senaste halvåret när skinnet kring halsen dragit sig tillbaka lite.

   /Tommy

 18. Maud says:

  Fantastiskt gjort, mycket imponerande. Gillar att följa dina siffror, mäter själv bara ketoner och vikt. Tycker det skulle va intressant om Andreas eller någon annan läkare så småniningom kollade lite data för de som mäter ketoner.

 19. Anne says:

  Oj, detta hade jag ingen aning om trots att jag med intresse làst din blogg i tvà mànader nu, ànda sen Magareta/sunsoft lànkade den!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *