Apelsinjuice och blodsocker

För att följa upp mina blodsockertester efter att jag druckit Coca Cola och Coca Cola Zero drack jag idag 50cl färskpressad apelsinjuice.

(Nej, jag drack inte hela flaskan… bara halva…)

Jag fick ändra skalan i diagrammet då blodsockret drog iväg över 8…

Ganska intressant men inte förvånande egentligen.

Jag tyckte nog att jag efter juicen kände en tydlig ”rush” som jag inte kände efter colan. Om det är inbillning eller ej vet jag inte. Upplevelsen fanns där i alla fall… Jag tycker nog dessutom att jag blev hungrigare mycket tidigare på eftermiddagen än jag brukar. Om det beror på blodsockret och juicen eller på att det luktade gott från ”pottan” vet jag inte heller… Men hungrig blev jag i alla fall.

Till middag hade jag planerat att köra en lammstek i ”pottan” så så fick det bli. Steken fick sjuda tillsammans med lite vitkål, selleri, gul lök, rosmarin och vitlök i 7 timmar på svagaste värmen.

Steken blev som väntat väldigt mör och fin. Buljongen och ”grönsakerna” kommer jag äta i morgon som soppa med nedskuret kött och någon god majonnäsröra på. Idag blev det skivad stek, kryddsmör och coleslaw.

Jag har pillat lite med presentationen av dagsintagen och fått många bra kommentarer. Jag har försökt snygga till färgerna och de är ny mycket bättre (tack Margaretha!). Det har även hamnat en ram kring det hela som jag tycker blev ganska ok. Vad säger ni? Behövs ramen? Jag är heller inte helt nöjd med färgen för kalorierna…

Som synes ganska mycket mat idag. Jag tryckte naturligtvis i mig lite ost under kvällen. Kolhydraterna kommer självklart till allra största delen från juicen. Det man kan se här är det ”förrädiska” med att bara titta på ett värde gällande intagen. Tittar man bara på energiprocenten ser det ok ut, men 55g kolhydrater är ju naturligtvis alldeles för mycket. Så man bör hålla ögonen på både energiprocent och faktiska gram.

Precis just nu har 60 personer svarat på enkäten. Riktigt kul med så stort gensvar. Enkäten kommer få ligga uppe några dagar till sen presenterar jag resultatet.

/Tommy

 

 

 

 

This entry was posted in Blodsocker, Hemsidan, LCHF, Matdagbok, Mätning. Bookmark the permalink.

17 Responses to Apelsinjuice och blodsocker

 1. Farmor kaisi says:

  Hej, bara den här lilla jämförandetesten du gjort nu borde man visa till vilken nutritionist som helst, den talar sitt tydliga språk som även de borde förstå, när t o m jag ser vad som höjer bs mest! Med efterföljande sjunkning!

 2. Paleolite says:

  Nu har även jag besvarat enkäten…
  Jag vill ha m-ä-t-n-i-n-g-a-r… oväntat va? 🙂

  • Tommy says:

   Nästa enkät kan nog bli vad ni tycker jag ska mäta på mer… Jag funderar på 50cl öl av något slag. Känns bara lite märkligt för mig att drick öl på förmiddagen en helg då jag aldrig druckit öl. Total kan jag tänka mig att jag druckit ca 10 liter hittills. Jag kan nästan räkna upp tillfällena jag drack denna öl dessutom… 🙂

   /Tommy

 3. Timmy says:

  Lammsteken såg underbar ut, några skivor av den hade jag inte tackat nej till 🙂

  Ramen gör varken till eller från för mig men en mer passande ram skulle bli svår att hitta.
  Färgen på kalorierna tycker jag passar bra in, det blir lite färgglatt.

 4. Oskar says:

  Fett er det vi ønsker, og den må få grønn farge. Kolhydrater skal vi unngå og må ha rød farge. Proteiner kan beholde sin blåe farge.

 5. Johan says:

  Skulle vara intressant att läsa om mer långkok på ” sämre” styckdelar. Bakdelskött på diverse djur med kanske lite märg och ben. Gärna med en slatt ”sämre” vin och andra billiga råvaror. Det pratas ju om att det skulle vara så dyrt med LCHF… Förövrigt bör ju kolhydrater givetvis vara röda, fettet grönt och proteinet gult…. Både av pedagogiska och estetiska skäl…

  • Tommy says:

   I enkäten har jag med ”tips och trix”. Kring det har jag idéer kring billig mat. Det finns även en lite längre post som ligger halvskriven om just myten kring att det är dyrt… Hmmm, nu fick jag en idé. Mythbusters. Jag slår sönder någon myt i veckan… typ… Hmmm, tål att funderas på.

   /Tommy

 6. Timmy says:

  Tänkte på det vad som hade varit kul på bloggen också, en typ av frågestund där vi läsare skickar in frågor som du skulle kunna svara på typ 10-20st en gång i veckan 🙂

  • Tommy says:

   Ja, någon slags tydlig öppning för frågor är en bra idé. Jag får rätt mycket frågor via mail men lite mer öppet kanske vore spännande också…

   /Tommy

   • Timmy says:

    Det hade varit mer spännande och folk slipper ställa samma frågor. Som en liten kategori mellan Mat och Kontakt ”Frågor och svar” där man kan se en historik på besvarade frågor.

    Jag såg även vad du hade svarat Johan, du verkar ha många bra idéer liggandes så testa några i mån av tid och låt se hur responsen blir 🙂

    • Johan says:

     timmy: brukar faktiskt sno ganska många ideer av tommy. bla stekt vitkål är ju en hit. har testat och härmat en del långkok (utan crock-pot). det som är bra är att tommy även skriver när det blir mindre lyckat. det ser man ju sällan på andra bloggar-där allt blir så jävla bra hoch lyckat hela tiden,sen när man testar samma recept så blir det sådär. nej, fortsätt med samma sköna stajl…

     • Tommy says:

      Ett tips gällande den stekta vitkålen är att glömma lite i den svalnande stekpannan. När kålen sedan torkat in lite blir den krispig och supergod.

      /Tommy

 7. Anna E says:

  Hej!

  Kul blogg med bra mätningar!

  Håller med om färgerna, kolisar borde inte vara gröna 🙂 I övrigt tjusigt diagram!

  /Anna E

 8. Maud says:

  Ännu en härlig smör idé. Tänkte bara berätta att vittryffelsmör smakade utmärkt till hjort och nöt. Ska snart röra ihop svarttryffelolja och smör, äntligen riktigt bra användning för italienska delikatesser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *