Är 20 energiprocent från kolhydrater LCHF?

Igår kom senaste numret av Expressens ”Allt om LCHF”. Jag roade mig med att lägga in några recept i kostverktyget. Inte riktigt min nivå på LCHF kan man säga:

Skärmavbild 2013-04-23 kl. 06.24.18

Hela 15,8% av energin kommer från kolhydrater. Visserligen OK med fett, men ändå…

Skärmavbild 2013-04-23 kl. 06.27.52

Ännu värre måltid som ser ok ut men tillbehöret är sötpotatis. Inte speciellt LC kan man tycka när över 20% av energin kommer från kolhydrater.

Det är synd att tidningen inte redovisar näringsinnehållet i recepten. Men å andra sidan är ju de flesta recept direkt ut böcker där det inte heller redovisas.

I något recept på müssli var det till och med honung. Aningen sött tycker jag…

Nåväl. Alla kan ju inte köra lika strikt som jag… 🙂

Nu är stegtävlingen igång på jobbet så både igår och idag blev det en extra sväng på nästan en timme innan jobbet. Idag gick jag även samma runda hem så i princip 15000 steg vilket jag tycker är helt ok för en dag.

Efter promenaden hem var jag lite hungrig så jag stekte på 500g kycklinglårfilé och gjorde ett gott vitlökssmör till. Kanske lite tjatigt men fortfarande riktigt smaskigt!

13 0423-TommyTappar -20130423-00003IMG_2168

Intagen idag blev

 

Skärmavbild 2013-04-23 kl. 22.02.54

 

/Tommy

 

 

This entry was posted in Matdagbok. Bookmark the permalink.

38 Responses to Är 20 energiprocent från kolhydrater LCHF?

 1. Anna-Lena says:

  Usch, det var mycket kolhydrater. Jag har också tidningen, lite tjatig, samtidigt som den är lite småtrevlig, lite förströelseblaska, och jag har faktiskt lagat gott, efter den tidningen. Jag räknar inte så mycket, utan är mer principfast vilka livsmedel jag äter, eller inte äter (försöker i alla fall).

  Jag tycker jag har ganska bra grepp, men är lite ’ung’ inom LCHF. Och jag vet att vi är väldigt olika liberala. Full respekt för det. Men jag undrade just över sötpotatis, är den bättre än vanlig potatis (jag äter inte vanlig potatis), jag tror inte jag törs mig på den. Samma undrar jag över passionsfrukt, physalis, morötter, granatäpplen, apelsin, som jag ser ganska ofta i Expressenrecepten. Ingen världsfråga, recepten kan vara inspirerande, och man kan ju byta ut ingredienser, men en stilla nyfikenhet. Jag får nog också avstå ifrån sånt, då jag ändå har 23 kg kvar, och ett fruktansvärt sockersug.

  • Tommy says:

   Jag tycker också den är lite rolig att ”bläddra” i men jag tyckeratt deet är aningen mycket ingredienser som inte passar mitt sätt att äta LCHF. Det är därför det är synd att man inte redovisar energifördelningen. ”Folk” kan ju tro att allt är ok för ”alla”…

   /Tommy

 2. Pingback: Hur lite kolhydrater ingår i LCHF? | KostdoktornKostdoktorn

 3. Therese says:

  Jag tycker det är ok om vissa recept innehåller mer kolhydrater, det är ju gram kolhydrater per dag som definierar min strikthet, inte en enskild rätt? Jag väljer ibland att laga någon rätt med mer kolhydrater en dag, och kör övriga mål med betydligt färre, så länge jag fortfarande landar inom mina gram kolhydrater vid dagens slut. Därför ser jag inga konstigheter med att olika LCHF-recept kan innehålla mer.
  Dessutom är ju LCHF allt från 0g kolhydrater till 50 g kolhydrater per dag, beroende på hur liberal LCHF man äter, och det är ju upp till var och en. Om man bara skulle presentera recept med strikt eller superstrikt kolhydratmängd så blir det ju fel för dem som inte behöver LCHF för att minska vikten, utan bara vill äta det för att få en bra hälsa.

  • Ann says:

   Håller med Therese där. Jag tycker det har blivit för mycket bantning med LCHF. Jag ser det istället som ett sätt att äta sunt. Att man lätt går ner i vikt är bara en positiv bieffekt.
   Jag gick ner mina önskade fyra kilo på 2-3 veckor, sedan har jag lagt till kolhydrater för att inte gå ner mer. Så en liten potatis/sötpotatis får plats då och då.
   Däremot skulle jag inte komma på tanken att äta så onyttigt som middagen med kycklinglårfilé ovan. Inte en enda grönsak!! Är de ersatta med vitamin/mineraltablett? Dåraktigt vilket som, i mina ögon 😉

   • Tommy says:

    Jag hymlar aldrig med att det för mig har handlat nästan uteslutande om viktminskning. Jag har aldrig haft några andra problem.

    Jag har ätiti ”onyttigt” i 3,5år med relativt lite grönsaker och jag har aldrig upplevt att jag har haft problem med ”vitaminbrist” elelr annan brist så det där med vitaminbehovet tror jag är överskattat. Sen kan jag hålla med om att tallriken spm sådan ser lite tråkig ut.

   • Kalle says:

    Om man skall gå efter matrevolutions teorin så hände det väll att människan åt bara kött.

  • Tommy says:

   Jag säger aldrig hur folk ”måste” äta. Jag redovisar vd strikt LCHF är för mig och hur jag äter. Problemet i tidningarna är som sagt att ”nybörjare” kan få svårt att förstå skillnaderna och risken är att man fyller dagen med bara de rätter som innehåller lite mycket kolhydrater.

   Men återigen, folk får äta vad de vill men frågar man mig vad jag rekomenderar så blir rådet mycket striktare än tidingarna. De råden baserar jag naturligtvis på mina egna erfrenheter de år jag ätit strikt LCHF.

   /Tommy

 4. Kattis says:

  Hej! På tok för mycket kolhydrater i den tidningen och dessutom för mag
  er mat. Lchf ligger på max 5 gr kolhysrater/dygn. Tänk så lätt och enkelt livetär med protein och fett. Hälsosamt och hållbart. Mvh Kattis Norrköping

 5. Per J says:

  Jag tycker inte energidiagram över en enskild maträtt spelar så stor roll då man balanserar med övrigt dagsintag eller övriga tillbehör till måltiden, jag vill hellre ha uppgifter om antal gram av kolhydrat, protein och fett för en portion. De gånger jag registrerar min mat är det det totala dagsintaget som är avgörande.
  Det stora felet med LCHF-märkta recept är för nybörjare som inte registrerar sin mat utan kör på fri hand, de kan mycket väl välja och vraka mellan recept och få ihop en kombination som ger ett totalintag utanför vad som är att betrakta som LCHF.

  • Tommy says:

   Precis…

   /Tommy

   • Per J says:

    Jag såg att du skrev om nybörjarproblemet samtidigt som jag skrev, kul att vi är överens. Det känns ju inte kul när man på diverse forum läser om folk som redan första dagen de börjat med LCHF efterfrågar brödrecept, smarriga efterrätter eller annat godis och lite senare när viktnedgången uteblir undrar vad de gör för fel, de äter ju bara LCHF-mat…

 6. Emma says:

  Hej! Vad menas med ”Skaldeman” som du har skrivit är 1,05 i värde? Finns det någon sida här på din blogg som förklarar det? Tack! 🙂

 7. Tommy says:

  Tror jag skriver det någonstans. Det är egentligen relationen mellan fett och de andra två energikällorna protein och kolhydrater. Det är inget bra ”mått” på kolhydratsinnehål, utan bara fett.

  Exempel: 100g fett => 95g protein +5g kolhydrater ger 100=95+5 = 1,0. Dvs fettandelen är lika mycket som de andra två tillsammans. Detta ”mäts” i gram och inte energiprocent…

  /Tommy

 8. Max says:

  Mors.

  Har du receptet på det där vitlökssmöret liggandes någonstans?
  Ser gott ut 🙂

  • Tommy says:

   Superenkelt:

   100g smör
   1 normalstor pressad vitlöksklyfta
   lite vitpeppar eller ”pepparmix”
   1-2 msk hackad persilja.

   Ibland varierar jag lite och tillsätter någon tesked pressad citron…

   Jag kör smöret 15 sec i micron. I min micro blir smöret då perfekt för att mosa med kryddorna.

   /Tommy

   • Cecilia says:

    Om man kan tänka sig att göra en extra ansträngning i köket för att få till ett extra gott kryddsmör så rekommenderar jag att rosta vitlöken i ugnen först! Man kan antingen rosta klyftorna för sig, eller dela vitlöken i halvor, rosta den så, och därefter gröpa ur vitlöken. 200 grader, 15-20 minuter! Provstick då för att kolla om klyftorna blivit mjuka.

    • Tommy says:

     Mmm, jag har ett recept jag kör ibland med rostad vitlök. Det är riktigt gott. I mitt recept är det även lite olivolja som vitlöken ”rostas” i. Även lite roligare örtkryddor än persilja finns också med.

     Rostad vitlök är annars farligt gott att bara äta men blir det för mycket så drar kolhydraterna iväg… 🙂

     /Tommy

 9. chanette a says:

  Var hittar man det där kostverktyget? verkar ju toppen bra

  WOW vilken förvandling.
  du har verkligen varit helt fantastiskt duktig.
  hoppas jag med kommer få fason på min body

  fick du inte massa överflödigt skinn då du gick ner?

  • Tommy says:

   Hej!

   Tack!

   Jo, visst hänger det lite hud. Kring halsen tycker jag nog det stramat åt sig riktigt bra men kring ”midjan”, eller snarare på magen finns det fortfarande kvar rätt mycket hud.

   /Tommy

 10. Kattmoster says:

  Instämmer med Tommy och Per J. Det är synd om dem som luras att tro att deras kost är LCHF när den inte är det. De missar ju en fantastisk möjlighet att få en frisk kropp.

  Vad gäller inspirationen och attraktiviteten hos maträtterna vinner Tommy med hästlängder över dessa bilagor. Det kanske inte ser så roligt ut just när Tommy ”nollar” men man vet att maten är nyttig och vill man kan man alltid lägga till lite grönt.

  • Tommy says:

   Det är egentligen bara den senaste månaden jag ganska aktivt ”nollat”. Tidigare när jag nollat har det bara blivit så.

   Normalt avstår jag inte grönsaker för att undvika kolhydrater utan för att jag faktiskt inte alltid är sugen på grönsaker. Så enkelt är det.

   /Tommy

 11. Hittade den här bloggen via kostdoktorn.se och jag är en stor fan av Skaldemans LCHF/Gi Noll. Förfasar mig över andelen kolhydrater i recepten som ändå kallas lchf! Jag äter själv någorlunda strikt och om jag passerar gränsen för det godtagbara, så är jag medveten om det.

 12. Suzanne says:

  Själv kör jag så strikt jag orkar, men det har tagit rätt många år att komma dit. Det tickar långsamt nedåt (har gått igenom klimakteriet under dessa år). Har en kille på jobbet som deklarerade att LCHF inte fungerar! Han gick upp i vikt! Lite sur blev han när jag sa att han nog ätit fel = för mycket kolhydrater. Nu dricker han Modifast 🙁 och går ned i vikt. Men vad händer när han slutar? Jag kommer ju aldrig sluta jag, men hoppas att jag kan bli aaningen mer liberar om något år eller så.

 13. Monica says:

  Hej,
  jag tillhör gruppen som har svårt att gå ned i vikt. Av en slump hamnade jag här på din webbsida. Nu börjar jag förstå att jag inte äter rätt med fördelning av fett, protein och kolhydrater.

  Nu undrar jag om du äter s k lchf bröd med mycket fett till?
  Det finns ett bröd med ingredienser som 5 ägg, 1 dl cocosmjöl, 1 tsk fiberhusk, 1,5 bakpulver samt 100 g smör. Om jag har förstått rätt så ska detta bröd innehålla väldigt lite – stämmer det?

  Läser du på alla förpackningar innehållet och sedan väger all mat för att få kontroll på fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater?

  Jag kanske ställer dumma frågor men jag känner mig lite dum eftersom jag har ätit lchf och trott att man då äter rätt. I och med att jag kom in på din sida Tommy så inser jag att jag måste börja om från början. Mäter du alltså allt för att ha koll på fördelningen?

  Jag har diabetes 2 men mitt mål är att gå ned ca 12 kg och att jag inte behöver äta någon medicin.

  Vänlig hälsning från
  Monica

  • Tommy says:

   Jag läser i princip alla förpackningar som är ”nya” för mig men jag väger väldigt sällan det jag äter då jag under de år jag hållit på fått en nästan ohälsosam bra känsla för vikt… 🙂

   Jag mäter allt för att är intresserad av siffror och statistik. JAg låter mig väldigt sällan styras av siffrorna i sig utan tittar bara på dem i efterhand. Den enda styrning jag egentligen har är helt och hållet ”matbaserad”. Med det menar jag att jag äter det jag vill och det jag vet är bra för mig när jag kör strikt LCHF. I grunden skulle jag säga att jag även när deet gäller fördelningen har blivit rätt duktig på att gissa ganska rätt även om jag inte mäter.

   Lycka till!

   /Tommy

  • Tommy says:

   Brödet är nog ok men det beror lite på vilket kokosmjöl man använder. Det verkar kunna variera ganska mycket när det gäller kolhydratsinnehållet.

   MEd det jag använde i verktyget landar hela satsen på 5g kolhydrater och 1,6% av energin kommer då från kolhydrater. Med ordentligt med smör på en skiva så får man en riktigt fin fördelning.

   /Tommy

 14. Monica says:

  Tack för ditt svar, det känns bättre nu. Ibland tar jag ett sådant bröd (jag formar dem så att de är mindre frallor och om jag delar en sådan och steker två ägg med mycket smör samt även smör på halvorna, då är jag mätt jättelänge.

  Cocosmjölet är Sellton på 100 g är det 18 g protein, fett 13 g, kolhydrater 16 g.
  I brödet tar jag 1 dl cocosmjöl.

  Har du tips på bättre alternativ?

  Hälsningar från Monica

 15. AnetteB says:

  Jag är lite nyfiken på vad för verktyg du har som kostverktyg? Det verkar som att det finns många mer bra appar till iPhone än det gör till Android? Nu har jag inte kollat på ett tag i och för sej, ska kanske göra det innan jag yttrar mej 😀

  • Tommy says:

   Jag använder det på lchf.se

   Det har jag använt sedan starten och enda nackdelen är att det är flash och funkar inte på en riktigt telefon.

   /Tommy

 16. Monica says:

  Hej igen,
  jag har hittat ett annat kokosmjöl – kokosnötmjöl med bara 4 g kolhydrater på 100 g,
  betydligt bättre. Tack Tommy, jag inser att jag måste vara noggrann att välja bort all livsmedel som har över 5 g kolhydrater /100g.

  Vad kul för jag gillar mina småfrallor med mycket smör och stekt ägg till.
  Hälsningar från Monica

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *