4 år och -91kg

Idag är det exakt fyra år sedan jag vägde in mig för första gången och började äta LCHF och i morse vid den dagliga vägningen visade vågen 83,4kg. 91kg mindre än för fyra år sedan då den visade 174,4. Vilken resa det varit.

Skärmavbild 2013-09-06 kl. 20.58.44

Redan från början körde jag relativt strikt även om det kanske var mer grönsaker och mejerier i början. Under 20g kolhydrater var från början målet även om det ganska snabbt blev väldigt vanligt med kolhydratsintag på under 5g per dag.

26 december 2010 var jag under 100kg för första gången på väldigt många år. Det var en ganska speciell känsla att gå ner på tvåsiffrigt och jag insåg att någon form av normalvikt faktiskt var möjligt att uppnå.

10 juni 2011 hade jag gått ner 50% av min vikt och vågen visade 87,2kg. Det kändes ganska overkligt.

Idag har jag definitivt stabiliserat mig på en vikt på omkring 82-84kg. Jag har varit nere under 80kg vid ett tillfälle men det verkar som att omkring 83kg är där jag ”hör hemma”.

Varje år med början ett år efter starten har jag kollat mina blodfetter och de har sett fina ut hela tiden. Jag har nu bokat in ny provtagning nästa vecka så vi får väl se om det håller i sig.

Mina framtidsplaner nu är relativt kortsiktiga när det gäller LCHF. I november drar jag till Las Vegas för att jobba på min bok (eller böcker) och några appidéer jag har. Med lite tur kommer något publiceras strax efter nyår. När det gäller kostrådgivningen ska jag försöka få igång någonting efter resan och jag har eventuellt en liten lokal på gång för kurser och personlig rådgivning centralt i Norrköping. Men lokalen hänger på rätt många andra saker så vi får se var det tar vägen, men jag håller tummarna för att allt ska gå i lås… Matmässigt kommer jag naturligtvis fortsätta äta precis som vanligt! Jag ser ingen anledning att börja ”fuska” med saker jag inte saknar… Karré eller kyckling med kryddmör kommer även i framtiden vara min basföda…

Det finns några personer jag speciellt skulle vilja tacka.

Sten-Sture Skaldeman kan jag inte låta bli att ha högst på den listan. Den intervju som fick mig att hitta LCHF tillsammans med alla bra böcker han skrivit har verkligen inspirerat mig.

Sedan utan inbördes ordning går ett supertack till:

Andreas, Annika, Monique och Margareta.

Sedan naturligtvis alla enormt trevliga personer jag lärt känna på finlandskryssningar, LCHF-Campingar, karibienkryssningar, föreläsningar och inte minst forum och bloggar!

 

Idag ”firade” jag med rätt mycket grädde i en mustig hjortfärsgryta. 300g hjortfärs, 3dl vispgrädde, lite lök och så smörfräst vitkål. En gnutta soja och en kvarts (helt ok) buljongtärning. Det blev riktigt gott!

13 0906-TommyTappar -20130906-00001IMG_3458

Med så mycket grädde blir det dock lite väl mycket kolhydrater men det får det vara värt. Under kvällen fick jag i mig slutspurten av gårdagens ”ostbit” så intagen landade på:

Skärmavbild 2013-09-06 kl. 20.50.07

/Tommy

This entry was posted in Matdagbok, Tommy tänker. Bookmark the permalink.

44 Responses to 4 år och -91kg

 1. Molle says:

  Me likie! Keep the good work going 🙂

 2. Margareta says:

  Jättetack för uppmärksamheten Tommy!
  Jag är så oerhört glad över att vi fick chansen att träffas i Säffle 2011, trots att du inte är nåcon campare. Tufft gjort av dig och sen dess har det bara rullat på, vi har gjort många roliga resor sen dess. Inte minst Karibien 2012. Hoppas det kan bli någon fler gång.

  Lycka till med författandet, det kan bli en kioskvältare, för vem blir inte imponerad av the King of Weight Loss 🙂
  Självklart du även värd ett jättegrattis på ”födelsedagen”

  • Tommy says:

   Jag har bokat kryssningen i vår så denna gång blir det östra karibien. Campingen i Säffle var en riktig ”ögonöppnare” för mig och ni tog mycket väl hand om mig. Både campingen och finlandskryssningen är enormt trevliga tillställningar fulla av ”sköna” LCHF:are. Inte minst LCHF-magasinets redaktion!

   Vi får väl se om jag välter några kiosker. Jag ska i alla fall försöka få ihop alla spretiga texter jag har i huvudet och i datorn så får vi se…

   /Tommy

 3. Anders says:

  Good for you! Jag lyckönskar dig verkligen.

  Själv har jag misslyckats kapitalt trots att jag följt LCHF-dieten strikt i nästan 3 år.
  Jag vägde när jag började med dieten 147 kg. Jag gick upp till 150 kg efter ett tag och där har jag stannat i nästan 3 år. Jag går inte ner i vikt trots att jag i princip äter som du gör. Jag är förtvivlad över detta. Varför minskar jag inte i vikt? Är jag ett av de få undantag som brukar finnas? Är jag genetiskt annorlunda än alla ni som lyckas så bra med LCHF? Jag begriper inte varför jag inte minskar i vikt. Jag äter ju inga kolhydrater alls. När jag talat med läkare om mitt viktproblem säger dom bara ”motionera och ät mindre så går du ner i vikt”. Bull säger jag, motion hjälper inte ett skvatt för att sänka min vikt.

  Har vi ett mörkertal bland de som provar LCHF-dieten? Ett mörkertal av individer som inte lyckas alls med LCHF? Har man undersökt detta? Vad jag kan se i LCHF-forum och i andra sammanhang så diskuteras aldrig något om de som misslyckas med LCHF. Det är mycket pengar nu i LCHF-branchen. Kanske därför vi aldrig ser/hör något om de som dieten inte fungerar för.

  Anders

  • Anders, jag tycker att det är väldigt ofta som personer klagar på att de inte går ner i vikt med LCHF. Det finns också väldigt många svar på den frågan. Skaldeman har skrivit en hel bok. Kostdoktorn och jag har också inlägg i våra bloggar om detta.
   Det konstiga är att många som klagar på detta anför att det finns så mycket pengar inom LCHF, och att det kan vara en orsak till att (som de uppfattar) inte står något om problemet.
   Det som är speciellt med LCHF är just att det inte finns några pengar inblandade för de mest framträdande personerna. Flera, som Andreas Kostdoktorn och jag, har våra vanliga jobb att leva på och tar inte ut någon lön från LCHF-arbetet. Flera är pensionärer och lever sitt vanliga liv utan tillskott av LCHF-pengar. Var menar du finns de stora pengarna för LCHF-företrädarna?

  • Tommy says:

   Svårt att säga varför inte LCHF ger något resultat för dig. Vad menar du när du säger att du ”i princip” äter som jag? Mer eller mindre kolhydrater? Mer eller mindre fett?

   Som Annika säger så tror jag det är väldigt få (om ens någon) som lever helt på att sprida LCHF-budskapet. Tyvärr tror jag att ett sätt är att sälja brödmixar och en och annan tveksam så kallad LCHF-produkt. Om nu någon kan leva på LCHF så tycker jag bara att det är bra.

   Att säga att det mörkas negativa resultat tycker jag känns lite märkligt. Jag kollar på väldigt många bloggar och forum och jag kan inte minnas mer än några enstaka fall där personer inte riktigt får de resultat som önskas. Jag tror att de (ni) som inte går ner i vikt är i minoritet. Vad det beror på vet jag inte men som du själv säger så är nog inte motion lösningen i dessa fall.

   /Tommy

  • Hemming says:

   For some people even 100g of protein/day will be too much to lose weight. You could try to lower your protein intake too.

  • Marsha says:

   Do you consume drinks made with fake sugars? Aspertame is the worst. Have you had your hormones checked? Low thyroid? High cortisol? Dairy may be an issue for you as well. Many people must also stop eating dairy because of casein and lactose issues. Keep trying, don’t give up! You deserve to live long and strong.

  • Nonya says:

   There seems to be very few replies to your questions.

   I empathize with you if a strict, no-cheating low-carb diet for 3 years has not worked for you. Something should! As some nutritional ketosis or ketogenic diet or LCHF professionals have stated, this doesn’t cause weight loss for everyone, and some people do thrive on high-carb (fruits & veg, low-to-no grain) and 10% or less fat. Perhaps you can contact a doctor who uses LCHF diet and consult with him(/her). If he’s honest, he will look for alternative aids, including higher carb, high-nutrient diet for you if LCHF does not fit your body. Jimmy Moore, an avid low-carber had a problem with weight gain problem after some years of low-carb until he switched to Nutritional Ketosis (LCHF). Perhaps watching his YouTube video will give you some pointers.

   Good thing is you haven’t gained anymore weight. Have you dropped inches? And the fact you’ve been able to stick to any diet strictly for 3 years is an achievement, is it not?

   Personally, my weight loss on LCHF has been much slower than expected thus far, but the benefit of getting rid of the insatiable hunger eating a diet high in carbs and/or protein gives me is worth it.

   Hope you’ve found the answers you need.

 4. Fredrik says:

  Grattis på din ”stora” dag då Tommy och hoppas att du inser hur mycket du själv gjort för lchf i vårt land.

 5. Majabella says:

  Grattis Tommy, en fantastisk viktresa och stort tack för att du låter oss bloggläsare följa med på den!

 6. Karin20 says:

  Grattis Tommy, fortsätt så där på din fantastiska resa genom livet. Hoppas få se dig ugnen på ”min” 4-5 april! Galaxy väntar.

 7. Maria says:

  Det är inte ofta man vill säga grattis till något som går spikrakt nedåt! 😀
  Men grattis till den fina viktkurvan :0)

 8. Jessica says:

  Stort Grattis! 🙂

 9. Modesty says:

  Grattis till din resa Tommy. Tack för din blogg, undrar var dina t-shirts som du hade på g tog vägen, fortfarande sugen på att köpa en tajt röd med texten ”carb free” i svart, får väl trycka en egen når jag nått målvikten.
  Håller med Annika, egen rörelse är så generös med råd och vägledning som LCHF, till skillnad från många andra som profiterar. Vill man så kan man hitta det mesta och så många som är villiga att hjälpa – helt gratis.

 10. Ciah says:

  Grattis Tommy, du är en stor inspirationskälla och det är en ära att fått lära känna dig 🙂

 11. Petra says:

  Spännande att följa din resa, så super imponerade!
  Kul också att se alla från utbildningen göra så mycket bra och spännande saker så som http://evolutionrevolution.se/ och http://www.fyscoachen.se/ m.f. och så du.
  Kram Petra

 12. Monica says:

  Grattis Tommy,
  och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

  Hälsning
  Monica M i Hallstahammar

 13. Busmamman says:

  Mycket roligt att få se och höra om ett sådant lyckat resultat på LCHF.
  Jag är imponerad! Stort grattis!

 14. Secret says:

  En fantastisk resa! Jag är oerhört imponerad.

 15. Johnny L says:

  Härlig resa! Är själv uppe mitt i min och har tappat ca 9 kg på 6 v. Att det är LCHF är självklart, men viktnedgången ser jag egentligen mest som en positiv bisak, när det egentligen mest handlar om att äta sig till hälsa! Är fullkomligt övertygad om att de sjukdomar som västvärldens mat fört med sig undviks med LCHF. Har en flickvän som varit förkyld några veckor och jag har inte fått en tillstymmelse till förkylning under den tiden! Det inflammerade tillståndet i kroppen finns inte och då verkar man nästan vara immun mot förkylningar och andra vardagssjukdomar! 🙂 Jag räknar och hoppas vara ”normalviktig” till nästa vår/sommar…! Återigen! Oerhört bra jobbat, Tommy och inspirerande att läsa om dig och alla andra som går i LCHF´s tecken!

  • Tommy says:

   Tack,

   Jag var väldigt sällan sjuk tidigare och nu är det definitivt väldigt sällsynt. Något ont i halsen men aldrig någon riktig förkylning.

   Lycka till med din egen resa!

   /Tommy

 16. Nina says:

  Men Gud så bra jobbat- stort grattis! Man upphör liksom aldrig att förvånas över hur fantastiskt det är att man kan äta så gott och samtidigt hitta sin idealvikt! Heja dig och heja Lchf!

 17. Steffen says:

  Grattis Tommy! Fantastisk! Säg – de där helt OK buljongtärningar, vad är det för några? Ibland vill jag använda sådana, men vill ju gärna undvika glutamat.

  • Tommy says:

   Tärningarna köpte jag på LCHF-klubbens butik i Stockholm. De innehåller rätt bra saker. Vegetarisk och ”ekologisk” utan några direkt tillsatser. Någon tysk sak…

   /Tommy

 18. Laurel says:

  Grattis Tommy! Jag ser fram emot dina böcker!

 19. Sten Sture Skaldeman har varit även min ledstjärna även om jag nöjt mig med 10 kg viktminskning. Du har gjort ett fantastiskt jobb Tommy!

 20. Katarina L says:

  Ett jätte-grattis till dig! Du imponerar S T O R T !!! 🙂

 21. Åse says:

  Några dagar i efterskott, så grattar Bengt och jag dig på fyra-årsdagen! Kram kram

  • Tommy says:

   Tack! Vi saknade er som sagt i Säffle… På något märkligt sätt gick det grilla utan er… Trodde inte det skulle gå men det gick… Låt det inte bli någon vana att inte åka till Säffle bara… 🙂

   /Tommy

   • Åse says:

    Haha! Tur att det löste sig så att ingen behövde äta kall och rå mat!
    Säffle 2014 ”here we come”! Grillen och vi.
    Hoppas att vi också lyckas komma med på kryssningen i april. Det är lite osäkert, tyvärr. Har en resa att göra innan dess och vi vet inte om vi har hunnit hem till avgång.

 22. Grandma T says:

  Congrats Tommy,
  I know -a little- how it feels!
  I am a 77 yr grandmother and I lost 7 kg on the LCHF diet since March.
  And I intend to keep it off!
  It’s really easy and I feel great, more energetic than ever! And I wear my old clothes again….. at last!
  Grandma T.

 23. Dear Tommy, I have struggled with sugar addiction all my life. It’s horrible!!!! The side affects range from changes in personality, constipation, restless leg syndrome, depression, OCD, anxiety, diabetes, loss of sex drive and more. NO WAY TO LIVE! I am going on LCHF today and this is it I can’t live like this anymore. I’m 6 foot 4 and weigh 360 pounds. My new goal is not my weight instead my pant size of a 38 waist. When starting, here is what I eat. My day starts with two tablespoons of virgin olive oil. My foods throughout the week consist of (bacon, eggs, steak, chicken, fish, pork, hamburger, butter, olive oil, sea salt, pepper, garlic, spices, heavy cream, coffee, waist watchers soda, water, seltzer, splenda and some vegetables and that’s that. Please tell me what you think because I do feel better eating this way. Also if you have any suggestions I would deeply appreciate it. Thank you!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *