Bra apor i mina blodfetter efter 4 år på LCHF

Idag fick jag mina testresultat. Det är alltid lite spännande men även nu ser värdena riktigt bra ut. För första gången testade jag nu APO och den kvoten var riktigt fin.

Skärmavbild 2013-09-17 kl. 22.09.22

Vad jag som ”lekman” kan se så är värdena alltså helt ok. Om någon med större medicinsk koll vill kommentera så är det fritt fram (man får naturligtvis kommentera ändå…)

Det som är lite kul med dessa siffror är att de bygger på 4 års LCHF-ätande. Tittar man på mer exakt vad jag äter så skulle jag tro att jag majoriteten av dagarna äter en stor andel mättade fetter. Det blir ju väldigt ofta bara en köttbit eller kyckling och smör. Ibland lite lax och majonnäs gjord på rapsolja men den stora andelen fett jag äter är säker mättat.

Det nya jag mätt nu är apokvoten och jag ”copy-pastear” (dvs stjäl) det Andreas skriver på Kostdoktorn:

Framtidens blodfettsprov – ”aporna”

Som diskuterats ovan är det ett problem att de farligaste blodfetterna – små täta LDL, inte syns särskilt mycket i ett vanligt LDL-prov. Som tur är finns en mycket bra lösning på detta problem. Varje LDL innehåller en upplaga av ett protein vid namn apolipoprotein B. Varje HDL å sin sida, innehåller en upplaga av ett protein vid namn apolipoprotein A1.

Man kan mäta mängden av dessa och man får därmed veta ANTALET LDL-partiklar. På detta vis får de farliga små täta LDL ett mycket större genomslag i värdet.

Det vanliga sättet att titta på detta prov är att ta antalet LDL och dela med antalet HDL. Detta prov kallas för ApoB/ApoA1. eller ”apo-kvot”. Det har visat sig vara det bästa testet på blodfetter för att förutse risken för hjärtsjukdom, bättre än alla värden i gamla kolesterolprover.

Rekommenderad apokvot

Provet,  apo-kvoten, hamnar vanligen någonstans under ca 1,5. Ju lägre desto bättre.Följande gränser har föreslagits, ofrånkomligen något godtyckligt:

Män:

 • Under 0,7 = mycket bra
 • 0,7-0,9  = ok
 • Över 0,9 = förhöjd risk

Kvinnor:

 • Under 0,6 = mycket bra
 • 0,6-0,8  = ok
 • Över 0,8 = förhöjd risk

Min Apo A1 var 1,56 och min Apo B var 0,78. Kvoten blir då 0,5 och det ser ju riktigt bra ut enligt Andreas rekommendation ovan. Det känns inte helt oväntat men ändå tryggt att veta… 🙂

 

Idag lurade en kollega mig att äta lunch… Hon skulle gå till Paus och köpa sallad och jag är sjukt svag för deras fetaost så jag kunde inte låta bli att beställa en sallad själv…

 

13 0917-TommyTappar -20130917-00001IMG_3553

Till middag stekte jag två skivor karré och gjorde ett riktigt starkt vitlökssmör.

13 0917-TommyTappar -20130917-00010IMG_3562

Dagens intag blev

Skärmavbild 2013-09-17 kl. 22.10.02

/Tommy

 

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

12 Responses to Bra apor i mina blodfetter efter 4 år på LCHF

 1. Åse says:

  Härlig läsning, Tommy! Du mår ju bevisligen bra, och nu kan även andra få se, svart på vitt (eller ja en massa färger ;P) att det inte bara är en känsla. Det är fakta!
  Kram på dig!

 2. Erik says:

  Hur kommer det sig att du äter så lite (1800 kcal)? Dietar du fortfarande?

  • Tommy says:

   Jag har aldrig dietat i hela mitt liv… 🙂

   Jag äter tills jag blir mätt. Ibland lite mer men aldrig ”för lite”. Ibland blir jag mätt på 1200 kcal ibland krävs det 2000. Hamnar jag över 2000 blir jag övermätt…

   /Tommy

 3. Lars M says:

  Riktigt bra värden med tanke på att du är smörfettsberoende! Grattis!

  Dock tror jag det säger mer om individen än om LCHF, eftersom variationerna är stora mellan olika människor. Själv har jag också ätit LCHF i många år, men har mycket högre värden än du. Dock inte över de rekommenderade gränsvärdena.

  Jag får väl börja missbruka smör i större utsträckning jag också! 😉

 4. Treeteller says:

  Grattis! Vad man än säger om sjukvården så är det skönt att ha tillgång till provtagning, och få svart på vitt att man är på rätt väg. I oktober ska jag gå och lämna prover efter 3 månaders lågcarbkost. Ska bli intressant…

  • Tommy says:

   Njae. När jag för 4 år sedan försökte med ”sjukvården” ville de inte testa mig. Jag går till vår företagshälsovård… 🙂

   /Tommy

 5. Vad kul att värdena var bra, Tommy!

  Smör är ju så gott! Jag har börjat göra egen ghee, superenkelt och så bra att steka i! Stänker inte och smälter fort. Så här gör jag:
  http://lchfblogg.sandramedin.se/#post118

  När man väl har börjat steka i ghee så är man fast…

 6. Ann Kristin says:

  Grttis till hälsa och vikt! Jag har en apokvot på 0,57, helt ok som 57-åring och fem år med lchf. Nu säger ju t ex dr Dahlqvist och andra kunniga att kolesterol i de flesta fall inte spelar någon roll. Desto viktigare är blodsockret, som nog alla över 20 borde testa, särskilt om man äter mycket kolhydrater.

  • Tommy says:

   Precis, kolesterolet är inte så ”viktigt” men det är alltid kul när man i alla fall kan ”bevisa” att man med ”fel” mat ändå kan hålla sig inom etablissemangets ramverk…

   /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *