Sluta!

För några veckor sedan startade My och Anna en grupp på Facebook som snabbt fick väldigt många medlemmar. Efter lite skriverier hos Kostdoktorn ökade medlemsantalet ytterligare. Gruppen fokuserar på grundläggande LCHF enligt Sten-Sture Skaldemans böcker och artiklar.

Med den popularitet gruppen fick följde ganska mycket skriverier både här och där och det blev diskussioner både i gruppen och på bloggar som Kostdoktorn. Diskussionerna som kom igång handlade om lite olika saker och mestadels var de positiva men som alltid på internet dyker det upp personer som ska ifrågasätta och ha åsikter som kanske inte alltid passar alla. Det är naturligtvis helt ok att man har åsikter om saker men det som ofta händer är att blir lite aggressiv stämning och det är alltid trist. Det som är fascinerande med just den här vågen av diskussioner som följde av gruppen My och Anna bildade är att det som vanligt ifrågasattes vad LCHF ”egentligen” är men det blev även snack om ”syftet” med att äta LCHF. Viktminskning, hälsa eller något annat. Det tjafsas också ganska mycket om vägande och mätande.

Jag brukar sitta relativt lugnt i min båt och lägger mig sällan i allt som skrivs och de senaste åren har jag nog bara blandat mig i ett par gånger, men nu kan jag inte låta bli att få ur mig vad jag tycker och tänker kring dessa saker. ”Vad är LCHF?”, ”Syftet med att äta LCHF” och ”Väga, mäta & räkna”.

 
Vad är LCHF
Mitt liv med LCHF började med just Sten-Sture Skaldeman. Det var han som fick mig att ge mig in på LCHF och tappa (en bra dag) över 90kg. Det som för mig är LCHF är väldigt begränsat kolhydratsintag på under 20g per dag. Allt över det tycker jag personligen är väl liberalt. Normalt när jag har kontroll själv över vad jag lagar så ligger jag under 5g per dag. Gruppen som My och Anna skapade heter just SkaldemansLCHF och det innebär i praktiken ganska strikt LCHF. Det intressanta är att många som gått med i gruppen började ifrågasätta strikt LCHF och diskussionerna spred sig utanför gruppen. ”Reglerna” för gruppen är väldigt tydliga och beskriver att det är strikt LCHF som diskuteras men ändå kom det ganska snart ”klagomål” på innehållet i andras poster och folk gick ur gruppen efter att ha beklagat sig över att det bara pratades strikt LCHF och att gruppen inte passade alla… Det roliga är att gruppen ju så tydligt handlar om strikt LCHF så detta klagande tycker jag blev ganska irriterande.

Begreppet LCHF har i mina ögon verkligen vattnats ur de senaste åren och det är mycket intressant att se hur denna grupp fått ett så starkt fotfäste och att det mer och mer diskuteras saker som ketogen kost och hög andel fett i maten. Alla bakböcker och dessertrecept i Expressen känns för mig väldigt långt borta från LCHF. Många recept man hittar på nätet och i vissa tidningar innehåller både socker (honung) och till och med vetemjöl. Börjar man räkna på alla dessa recept ser man snart att om man skulle tro allt detta så är LCHF att äta 50-100g kolhydrater. Det är även väldigt lite fett i de flesta recept så inte ens HF lyckas man få till. Så man ser ofta att folk säger att de äter LCHF men följer man alla dessa recept så tycker jag att man är ganska långt ifrån vad jag personligen anser vara ”riktig” LCHF. Sen får folk tycka att jag är ”elitistisk” men jag blir så trött på alla som säger att LCHF inte fungerar och när man börjar titta på vad de äter så är det alltså långt ifrån ”riktig” LCHF… Bara för att recept finns i en LCHF-kokbok så behöver det inte vara LCHF… Denna grupp på Facebook har på något sätt gett riktig LCHF en omstart och det är superbra!

Jag ser tendenser till att folk angriper oss som äter strikt och har åsikter om hur man ska äta bara för att kunna motivera för sig själva att det är ok att äta desserter.

Sluta gnälla på oss som äter strikt bara för att du inte själv äter strikt!

 
Syftet med att äta LCHF
Något annat som väldigt ofta dyker upp i både grupperna på Facebook och bloggar är frågan om varför man äter LCHF. Ofta när tex Kostdoktorn skriver om vikthistorier och ”success stories” så dyker det upp väldigt många som kritiserar fokuset på viktnedgång. Man menar att det är så mycket mer som LCHF är bra för när det gäller hälsa och välmående. Det som stör mig ganska ofta är att många som kritiserar dessa vikthistorier ”förminskar” de personer som ”bara” tappat massor i vikt. Jag kan ibland uppleva att man knappt törs skriva om sin viktnedgång bara för att det inte är fint nog att ha gått ner i vikt. Om man blivit kvitt någon lurig sjukdom är man i fleras ögon ”mer värd”. För min del hymlar jag sällan med att jag inte upplever några egentliga hälsofördelar alls med LCHF utan jag kan bara hänvisa till andras erfarenhet kring hälsofördelar. Det är flera saker som många inte fattar. För det första är all viktnedgång bra och att äta LCHF och gå ner i vikt är bra på så många plan. Viktminskningen kanske är ingången till LCHF och för de som är kraftigt överviktiga kan det vara vägen till ett långt och hälsosammare liv. Fetma är bara ett symptom på någon form av metabola problem och att få bukt med fetman kan verkligen leda till positiva effekter. För det andra så är vikt väldigt stigmatiserande och att som överviktig få höra att det är så lätt att tappa vikt bara man gör rätt och att det är viktigare hur man mår kan vara väldigt demotiverande (om det nu heter så på svenska).

Sluta hacka på oss som ”bara” gått ner i vikt!

 
Väga, mäta och räkna
En tredje sak som upprör många är att vi är några som gillar siffror och tycker det är kul att väga, mäta och räkna. Jag registrerar allt jag äter varje dag. Detta samlar jag i en databas och det tycker jag är kul. Kan jag inte få göra det utan att det anses som onödigt, jobbigt, dumt eller rent av korkat. Ofta säger folk att man lika gärna kan äta enligt viktväktarna om man måste väga och mäta allt. Självklart måste man inte väga och mäta allt men låt oss som vill göra det få göra det utan att få gliringar etc. Det fina med riktigt strikt LCHF (enligt första stycket) är att man verkligen inte behöver väga eller mäta. Siktar man riktigt strikt så finns inget utrymme för ”utsvävningar” och det preventiva syftet med att väga och mäta försvinner. Det är när man börjar sikta på 20g eller mer det finns utrymme för kolhydrater och då måste man ibland räkna för att inte hamna alldeles för högt. Men som sagt, kör man riktigt strikt slipper man väga och mäta. Nu gillar jag att väga och mäta så det tänker jag fortsätta med.

Sluta bry er om oss som mäter och väger för att vi tycker det är kul!

 

 

Dagens mat då?

Bara för att jag skrev så mycket om strikt LCHF så drog kolhydraterna iväg ordentligt idag.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 22.20.00

Jag har fortsatt provlaga mat till LCHF-Magasinet och idag blev det riktigt gott igen. Som sagt lite mycket kolhydrater men så blir det ibland.

14 0602-TommyTappar -20140602-00007IMG_7563
/Tommy

This entry was posted in Matdagbok, Tommy tänker. Bookmark the permalink.

41 Responses to Sluta!

 1. My says:

  SÅÅÅ bra att du står för dina åsikter! HIGH FIVE för detta kaxiga inlägg! Låt oss äta, mäta och gå ner i vikt som vi vill 😀 Postar denna på FB!

 2. Olle says:

  Tack Tommy!

  ”Jamen XXX måste du väl få äta???(för det gör ju jag) har jag hört otaliga gånger, gärna med uppbragt underton.

  Varför blir folk så upprörda av vad vi väljer att äta och inte äta? Det verkar vara nån sorts prestige i att lyckas hitta nånting som vi ”får” äta för att rättfärdiga nånting. Jag vet dock inte vad…

  Tack för en bra och inspirerande blogg!

  Mvh
  Olle, -28 and counting…

 3. Kenneth says:

  TACK!
  Bra att någon säger ifrån.
  Jag tycker också att LCHF har ”spårat ur” lite.
  LCHF för mig är: mindre än 20g C och HF!

  ”Keep up the god work” Tommy

 4. Anders A says:

  Bra rutet, Tommy 🙂

 5. Bell says:

  Mycket bra inlägg Tommy.
  Lena o Erik

 6. magma says:

  Tack!! För ett oerhört befriande och uppfriskande inlägg i LCHF-sfären! Också jag började med LCHF tack vare Skaldeman år 2006, och jag tycker att begreppet LCHF blir alltmer urvattnat för varje år. Det är klart, det går inte att tjäna pengar i någon större utsträckning på kött, smör och grönsaker… Men blandar man in sockerersättningar av olika slag, lowcarbmjöl/pasta/nudlar and so on så öppnar sig ju en hel värld av möjligheter! *ironi*

 7. 65+ says:

  Nu äter vi!
  23.45 En bok, en författare
  Författarsamtal. Nu äter vi! Jenny Damberg berättar hur våra moderna favoriträtter hamnade på matbordet. ”Nu äter vi!” tar också upp lanseringar som floppade och statens försök att styra mat och dryck. Intervjuare: Tara Moshizi. Från UR.

  Från tidigare i dag i K. Även i K 3/6

  http://urplay.se/Produkter/181291-Nu-ater-vi

  • 65+ says:

   Författaren Jenny Damberg kallade LCHF för ”nycker” och nämnde att man i framtiden skulle skratta åt zucchini-tagliatelle som pasta!

   Hon har verkligen inte förstått trots att hon skrivit en hel bok om mat. Hon förstod inte heller kopplingen mellan LCHF och hälsa. Intervjuaren gjorde sig lustig över att när hennes släktingar från Iran kom och hälsade på i Sverige så tyckte de att det var ju bara korv och korv och korv!

 8. Majoren says:

  Bra klarläggande Tommy! Jag tycker verkligen My håller en bra linje i gruppen men har sett vad många ”nybörjare” tycker, det är bra och viktigt att erfarna LCHF:are hjälper till att hålla kursen!

  • Frida says:

   Fast jag vet inte om erfarenhet egentligen har så mycket med saken att göra (om man bortser från att man har samlat på sig vissa kunskaper, ffa om hur man själv fungerar). Jag tycker mer det handlar om inställning. För mig är LCHF en olycklig term att använda eftersom den väcker så mycket känslor i alla, bra och dåliga. Alla har en åsikt, och kvällspressen och många kokböcker hjälper inte direkt till. Det jag inte tycker framgår i media och forum är ofta att hur och vad man äter måste regleras utifrån vad man har för mål och hur man som individ reagerar på olika livsmedel. Vad man sen väljer att kalla det är för mig helt ointressant. Sen har jag vissa grundläggande principer som jag tycker ”bör” gälla om man äter det som kallas LCHF, att maten ska vara glutenfri och helst inte ha en obegriplig innehållsförteckning t. ex., men alla har inte samma inställning och då är det inte mitt jobb att kritisera detta. Det är som sagt vars och ens individuella mål som bör styra. Däremot kan det ju vara läge att kommentera i hjälpande syfte i de fall vissa saker äts av ren okunskap, men det måste alltid ske med ödmjukhet och utan att försöka tvinga på någon annan sina egna åsikter.

 9. Narendra says:

  Jaa!
  När någon sitter och tycker rent ut att ”Äter man RIKTIGT LCHF-mat och ändå har några kilos övervikt kvar får man faktiskt ACCEPTERA det istället för att hålla på med ketostickor och fettbombning och appar och räkna!”

  … VA! Vem tusan kan tycka så om andra. Håller helt med dig om att viktminskning i sig ses ner på. Gravt överviktiga har ungefär samma livskvalitet som människor med dödlig cancer. Excuse me, men jag vill gå ner de sista 20kg i vikt, fast jag redan blivit av med 60-70, och det börjar bli lurigt nu.

  Hela konceptet med att njuta av livet och då hamnar man på sin ”trivselvikt” som är meningen att man ska ha, är ju struntsnack. Det finns ens hälsosamma vikt, sen finns det vikt som är mindre hälsosam. Den hälsosamma vikten kan krävas uppoffringar och arbete att uppnå.

  ”Ät riktig mat utan att mäta och väga, ta ett glas vin, motionera genom att ta en härlig långpromenad!”. Det. Är. Inte. Motion. Det är en trevlig promenad.

  ”Det är ju ändå det som LCHF handlar om!”. Om jag fått en tia varje gång någon skrivit det i Skaldemangruppen, hade jag bokat in mig på nästa års LCHF-kryssning direkt 🙂

  • Kim says:

   Jättabra jobbat av dig, hoppas du kirrar dem sista 20 också – lycka till!

  • Tanja says:

   Jag tror inte att någon menar 20kg övervikt med trivselvikt, då det verkligen är övervikt.
   Det är snarare dem ’sista 5 kg som skiljer mig från en fotomodell’…
   Och helt rätt, en promenad är en promenad är INTE motion.

 10. Urban Melander says:

  Mycket bra skrivet Tommy.

 11. Hipp hurrraaaaa!

  Underbart när någon tar både bladet från munnen och ton!

  Håller helt med dig Tommy – lev och låt leva!

  Allt gott!

 12. Micke says:

  tack för ett bra balanserat inlägg. jag har gjort mig av med 20 kilo (40 kilo kvar) med liberal lchf och har minskat ner till en mer strikt lchf nu. har kopierat din hamburger fabrik och mår prima. många tack för matlig inspiration och information!

 13. Miss Blue says:

  Jag måste säga att jag gillar grundupplägget i Skaldemangruppen skarpt Jag har försökt äta Lchf i ett drygt år. I början tappade jag en del. (Bär på ca 20-25 kg för mycket) Men sen hände nåt och vågen började först stå still. Sedan gå uppåt! Jag fattade att jag gjorde nåt fel. Men inte riktigt hur jag skulle vända det. För samtidigt börjades det i lchfleden pratas om att man förstörde kroppen om man var för strikt. Och att om man bara åt rätt så skulle man gå ner… men det kanske inte är så för alla..?
  Och det kanske inte är så lätt att veta vad som ÄR rätt när man ätit fel i så många år..? Vad ska man göra då?
  Sedan starten i Skaldemangruppen för tre veckor sen har jag tappat ca 3,5 kg. Själv tycker jag att jag vräker i mej smör och fett. Men är det så konstigt om den frågan dyker upp? Jag har ju levt i nästan hela livet utan att äta så. Utan att äta på ett naturligt sätt. Och i min referensvärld är så som jag äter nu lite vräkigt. Men jag har börjat smälta att det är min bild som är sned och som fått mej att lägga på mej kilo efter kilo. Dålig karaktär kallades det då. Men set känns som om det snarare varit en vriden syn på kost…
  Så åter till ämnet. Jag blev så glad när jag hittade Skaldemangruppen. Äntligen skulle jag få svaren på hur jag skulle tänka/göra. Jag hoppas att den strikta betoningen får ordentligt fäste. Vi behöver inte fler liberalgrupper. Vi behöver grupper som hjälper oss andra. Där strikt verkligen ÄR strikt och inte förklätt i sötningsmedel, mjölksocker och mandelmjök… Tack!

 14. Maggan A says:

  Enligt min åsikt är det bara dem som har pengar och prestige att förlora på mys/Tommys/skaldemans riktlinjer som gör sina röster hörda och blir ”ledsna”.
  Alla vi andra som bara har kilon och ohälsa att förlora fortsätter att följa era råd 😉
  Keep up the good work folks!

 15. gunsan says:

  på pricken som vanligt !!
  håller med fullständigt, varför gå med i en strikt grupp å sen klaga över att folk inte äter liberalt ???

 16. Anna says:

  Tack Tommy! Det här inlägget var det bästa inlägg jag läst på länge.
  Alla måste börja acceptera att man äter olika. Människor som inte är kolhydratkänsliga klarar att äta mer kolhydrater, medan vissa bara klarar att äta strikt LCHF. Jag tvingar ingen att äta som jag gör, varför vill de liberala pracka på mig sitt sätt att äta?
  Tusen tack för att du tog dig tid att skriva detta 🙂

 17. Bra skrivet Tommy!
  Alla får självklart äta precis som de själva vill men det blir rätt tjatigt att gång på gång försvara att jag faktiskt gillar fettkaffe osv och att för mig är det bra istället för att ta mjölk i kaffet då mjölk gör mig dålig. Och då i grupper som ska supporta mitt kostval. Det räcker att man gör det IRL. Nu finns det så många grupper så vill man äta väldigt liberal ”lchf” så finns det ju såna grupper också. Problemet som jag ser det är att det blir väldigt förvirrat för nybörjaren då alla säger olika vad man får/ inte får äta. För mig som äter strikt ( har självklart också ramlat dit på sånt som inte är LCHF några gånger) är inte frukt ok, för någon som äter liberalare lågkolhyratskost är det kanske det. Jag får känslan av att folk vill tillhöra en grupp och kunna säga att de äter LCHF fast de egentligen inte gör det om man ser till vad det står för. I många fall äter de snarare lågkolhyratskost utan så mkt HF. Och det är ju bra det, problemet är när man då börjar säga att ditten och datten är ok ur ett lchfperspektiv, klart att folk blir förvirrade. Påpekar man att något inte är lchf är man då en hysterisk kärring. Och jag påpekar endast bara när folk uttryckligen frågar om ex öl är lchf och försöker att kommentera utan att bli någon besserwisser utan kort och koncist utan att dumförklara folk. Det finns som sagt många grupper på FB och det viktigaste är nog att välja rätt grupp efter de val man gör. Det finns de grupper som är för alla nivåer av lchf och så finns de strikta, väljer man det senare bör man också äta så. Att då bomba gruppen med dessertförslag blir bara fel för alla., särskilt för de som är/ har varit sockerberoende. Man öppnar inte en flaska vin under näsan på en nykter alkoholist…
  Sorry för en hel novell!

 18. Annalena Karlsson says:

  Tack Tommy! Jag har ätit LCHF i över ett år och mår så bra av den kosten…men eftersom jag har över 30 kg övervikt så vill jag ju gärna tappa dom kilona eftersom jag knappast tror att det är hälsosamt samt att det begränsar mig väldigt mycket. Jag upptäckte när jag ville gå strikt att min nyckel var att börja skriva upp vad jag faktiskt stoppade i mig under en dag…snacka om att jag har flytit runt på ett rosa moln.. Jag trodde jag åt runt 10g kolisar om dag..i själva verket var jag uppe i 30! Och sedan proteinet…där åt jag aaaaallldeles för mycket också. Nu har jag ätit ”Ufo” aktigt i ca 4 v och även tagit bort mjölkprodukterna…och jag har gått ned 5,2 kg och vill jubla (hjula om jag inte såg ut som en köttbulle)….blir ledsen i dessa forum när jag får smäll på fingrarna med pekpinnar för riktig LCHF betyder minsan inte att man ska räkna!!…vill bara skriva ”men det är min LCHf tolkning..och jag mår bra av den..ok!” Så tack Tommy…skönt att läsa ett bra inlägg i debatten från någon som verkligen vet vad han snackar om kram! <3 (oj..det blev visst en hel roman)

 19. Bitte says:

  Kudos, Tommy. Tack.

 20. Sandra says:

  Jag ställde mig också den frågan – Varför gå med i gruppen om man inte tycker strikt lchf är ok?
  Äter också ganska strikt just nu och måste verkligen skriva upp vad jag äter, annars har jag noll koll på hur mycket jag får i mig.
  Jag trodde inte från början att någon som åt lchf räknade eller vägde, men nu märker jag att det är en ganska bra idé!

 21. Kommer dina recept i lchf-magasinet varje vecka eller blir det ett speciellt nummer? 🙂 Vill gärna köpa den då!
  Jättebra skrivet, håller med dig i allt. Det tråkigaste är för nybörjarna som hamnar galet med en gång i och med lchf-bakverk osv osv. Klart som tusan att det inte händer något, dessutom lär ju sockerberoendet sitta kvar som berget.

 22. Suzanne says:

  Bra rutet Tommy!!
  Undrar om det kan vara så att en del av dem som gått med i FB-gruppen tror att de äter strikt? Jag har en arbetskamrat som tror att hon äter ”strikt” och i hennes kosthållning ingår alla möjliga mjölkprodukter, ”lchf-bröd” och frukt, men inget smör! För det är ju så fett…
  Hon ryser när jag pratar lyriskt om mitt fettkaffe.
  Själv började jag för en massa år sedan med typ liberal lchf men har under åren blivit allt mer strikt (när jag inte faller av banan som jag gör med jämna mellanrum), eftersom jag märker att jag mår som bäst då. Har inte gått ned mer än tretton kg och har lika mycket kvar. Efter att ha stått still ett år har jag nu med stor tvekan närmat mig 5:2 på mitt eget sätt: 2 rejäla fettkaffe/dag. Gissa min arbetskamrats ansiktsuttryck när jag berättade det!

 23. rosine says:

  Jag tillhör de som ibland har kommenterat att man inte behöver räkna och hålla på med siffror. Men det är i de fall jag uppfattat att det inte alls är ”kul” för den som gör det. De verkar tvärtom ganska förtvivlade, tycker det är svårt och besvärligt och svårbegripligt. Tycker man det är kul så fine! Men ibland får jag känslan av att folk räknar för att se om de inte skulle kunna klämma in lite bär med vispgrädde, lite honung som smaksättning eller några rutor mörk choklad. Då brukar jag påpeka att det enda man egentligen behöver hålla reda på är var kolhydrater finns i riklig mängd och undvika det. Då är det inte alls krångligt och besvärligt! Skippa sötsaker (även honung!) bröd, pasta, potatis, ris och var inte rädd för fett är enligt mig kontentan av lchf och det man som nybörjare behöver känna till. För räknenissar är fältet fritt att räkna så det står härliga till!

 24. Susanna L says:

  Bra skrivet! Själv blir jag så irriterad när varje gång någon på nybörjardelen i det finska lågkolhydratforumet frågar om ketos, så ska nån komma och invända med ”man behöver inte vara i ketos för att gå ner i vikt” eller ”varför vill du vara i ketos?”. Personen frågade specifikt hur dom ska komma i ketos, kanske man då ska svara på frågan och inte börja komma med invändningar… Och sen kommer varningarna om hur man kan förstöra sin sköldkörtel i ketos och om man tränar ska man absolut höja på kolhydraterna annars förstör man sköldkörteln!
  Skulle nog säga de finska forumen är ännu värre än de svenska forumen när det gäller strikt LCHF.

 25. maja says:

  Komiskt ändå att LCHf får så mycket kritik angående hur man fokuserar på att räkna % på vad man äter, och hålla energiprocenten på kh låg.
  När 5:2 dieten är mer väletablerad och inte får alls denna kritik på att räkna kcal och väga hela tiden. Det om något bör ju vara mer kritiserat, men det är i stället mer accepterat för ”man kan äta ”normalt” ” fortsättningsvis.

  Har tröttnat på att det ska stötas och blötas och kritiseras att man äter högfettskost, och försöka få fetträdda att förstå att det är kolisarna som är boven..

  vågar man experimentera med kroppen och hur den reagerar så kommer många fler få så många fler positiva effekter.

  Visst man får ah åsikter om vad andra äter, men man ska vara försiktig med att kritisera något som man inte har koll på, diskutera kan man ju göra. Men tycker det är dags att alla börjar se till sig själva och vad just de äter och inte lägga sig i vad andra äter. Bara man själv mår bra av det man gör så.

  Tror det handlar om avundsjuka, att andra kan lägga om sin kost men att en själv inte klarar av det, inte vågar testa nåt nytt, för att man inte klarar av det.

 26. Kattmoster says:

  Fantastiskt bra skrivet, Tommy!

 27. Theres says:

  Jag läser din blogg regelbundet. Den har inspirerat mig tidigare att pröva på lchf flera gånger om. Första gången jag åt lchf var enligt en av skaldemans böcker men jag åt alltför lite fett då. Vågade/ klarade inte av att äta tillräckliga propotioner. Efter ett antal av och på lchf tåget blev jag jätteinspirerad av skaldemanslchf via att kostdoktorn nämnde dem för några dagar sen. Har vart medlem sen dess. Och kör igång en bilddagbok vad strikt lchf är för mig.

  Jag antar att alla dem förstårsigpåarna som jagar igång rätt ointressanta debatter eller persondrev mot enskilda bloggar som delar med sig av sin högst personliga resa är väl den kategorin av människa som alltid vill styra och ställa i alla sammanhang. Alltså inga man ska fästa sig vid.

  Jag håller med du. Tack för en riktigt bra blogg.

 28. Tanja says:

  Jag bryr mig inte, hur/vad någon äter (förutom min sambo, för jag vill leva läääänge med honom). Men så kommer det även här ’spårat ur’, ”riktig” LCHF, ’har vattnats ur’…. trött på det!
  Det är ju bara bra, att (nästan) alla kan hitta sin väg inom LCHF. Så, live and let live!

 29. Tack och sen sätter vi punkt!

 30. ad hoc says:

  Tommy! Du nämner varför du började med LCHF. Jag började med LCHF för att få ner blodsockervärdena (diabetes typ 2). Min husläkare tipsade om en bok han hittat i livsmedelsaffären, nämligen Skaldemans pocketbok Ät dig ner i vikt. Detta var
  2009. Så kom jag in på LCHF. En bifeffekt som jag märkte efter ett par månader var att jag rasade i vikt. 2009 gick jag ner 15 kg. För blodsockervärdenas del är det viktigt att hålla LC lågt – men inte nödvändigtvis under 20 g för min del. Jag anser i alla fall att man måste ha någon slags gräns där man får lov att inse att det inte längre rör sig om LC. Kostdoktorns indelning tycker jag är ett bra riktmärke.

 31. Leifi says:

  Hej Tommy!
  Jag har följt din viktresa, och självklart är den imponerande. Du är ju lite av en förebild för många gissar jag. Äter själv strikt LCHF sedan många år och mår alldeles förträffligt bra av det. Jag upplever att välmåendet är den stora vinsten för mig med striktare LCHF. Däremot upplever jag inte att jag håller vikten med strikt LCHF om jag inte begränsar kalorierna. Fördelen för mig med strikt LCHF är att jag upplever mig mättare med betydligt färre kalorier. Jag har en känsa av att när det gäller vikten så är det där som den stora fördelen med LCHF finns. Frossar jag med superstrikt LCHF går jag upp i vikt. Kring 2500 kalorier gör mig viktstabil. Mer än det så ökar jag i vikt. Jag har en del arbetskamrater och vänner som kör strikt LCHF och det är ganska likartat för dom verkar det. Nu undrar jag hur det är för dig. Kan du äta 4000 kalorier superstrikt LCHF och förbli viktstabil? Nu blir du säkert mätt av mindre, men hur upplever du det? Kan du äta obegränsat bara det är strikt, eller har du en övre kalorigräns du bör hålla dig till för att inte öka i vikt? Om så är fallet, vilken nivå handlar det om då?
  Hur lång är du? 🙂

  • Bell says:

   Jag undrar hur du äter när du frossar?
   Det kanske är så att du äter för lite fett?
   Om du äter tillräckligt med fett kan du inte få
   i dig så mycket. Det kanske är protein du
   frossar på? Protein omvandlas till glukos i
   levern. Har du kollat Lifezone.se? Monique
   Forslund brukar ge rådet: När du tycker
   du ätit tillräckligt med fett, dubbla det så
   kommer du närmare rätt fettnivå och kan
   inte äta för mycket.
   Vad arbetar du med?

 32. Rulicia says:

  Bra skrivet! Jag tror på LCHF men äter inte så strikt ändå. Jag är nöjd med mitt sätt att äta, och tycker det är jättebra att du är nöjd med ditt sätt!

  Att gå ner i vikt från övervikt är fantastiskt bra, och en stor chans att bli fri från olika problem, eller potentiella framtida problem. Det har man all anledning att vara glad för.
  Jag behöver sådana som du för att få inspiration och push att fortsätta äta bra. (eller ”hyfsat..”) Du och andra som äter strikt, hjälper en sådan som mig som slarvar en del, att ändå äta ganska mycket rätt. Och det kan räcka en lång väg för hälsa och vikt.
  Håller verkligen med om att man inte behöver klaga på de som äter/gör si eller så. Bara man läser på riktigt och förstår vad LCHF handlar om, så kan man hitta sitt eget sätt att äta bra, utan att behöva oroa sig för hur andra gör.

 33. Lisbeth says:

  Jag har fuskat runt lite med vad jag antar är liberal LCHF under något år nu, 17 kg försvann tämligen fort, men sedan var det stopp. Jag kommer nog bli tvungen att mäta och väga för att hitta felen. Finn fem fel, typ, men när jag klurat ut var jag går vilse, så kan jag nog sluta mäta och räkna. En trettio kilo till att få bort.
  Tack för en bra och inspirerande blogg!

 34. Ulrica Broman says:

  Hej. Jag tror att man väljer att haka upp sig på hur folk väljer att tolka LCHF. Kör det som passar DIG. Du väljer att ta emot råd.
  Du väljer om du vill ”strikta”
  Du väljer om Du vill köra Liberalt.
  Nu är det en Djungel av olika sätt att äta och tänka. Inget är rätt eller fel så länge det passar DIG. Det tar ett tag att knäcka koden. Du själv har ansvar för hur du gör. På ditt sätt. Vad är Du ute efter när det gäller just din hälsa? Vad vill du åstadkomma? Vi är snart 10 miljoner invånare i Sverige. Hur många olika tankesätt blir det (rent generellt alltså)? Säg att du har en tanke om hur du vill ha ditt LCHF. Du väljer att fråga om råd. Antingen tar du emot rådet och provar…Du har kanske redan en idé´ om hur du vill ha det men får olika svar. Du kan välja mellan dessa och det är ditt ansvar mot dig själv…och rättighet att göra som passar dig. Vi får inte bli sura på varandra för att man väljer nåt annat. Vi ska heja på varandra what ever för i slutändan strävar vi alla efter att må bra Eller hur. Kram på er och lycka till vart du än står och fortsätt vara lycklig.

 35. Josef Boberg says:

  Var och en blir lagom viktig på sitt kosthåll och tro – hoppas jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *