5 år med LCHF!

I lördags var det fem år sedan jag startade min livslånga LCHF-resa. Jag började rätt strikt som många vet och viktraset tog fart direkt. De första två åren är ju riktigt spännande.

Skärmavbild 2014-09-08 kl. 21.41.56

Från 22 februari 2010 har jag daglig information om vad jag ätit och den statistiken är lite intressant.

Skärmavbild 2014-09-08 kl. 22.55.07

För att förklara värdena lite:

 • Kolhydrater (g): Antalet gram kolhydrater per dag
 • Kolhydrater (E%): Andelen av energin som kommer från kolhydrater per dag
 • Skaldeman: Skaldeman ratio per dag
 • Kalorier: Kalorier per dag

 

 • Max och min är ganska självklara…
 • Medel är det genomsnittliga intaget per dag för hela perioden.
 • Median är det ”mittersta” värdet för hela perioden.
 • Typvärdet är det värde som förekommer flest gånger. Typvärde för kalorierna känns aningen onödigt så det tog jag inte med.

 

Att jag har noll på min beror på att det då och då blir en dag helt utan intag… Lite kul att se att jag i snitt faktiskt ligger på bara 1,45% i energi från kolhydrater. Det var faktiskt aningen lägre än jag trodde det skulle vara.

Jag har ju nu även varit hos vår företagshälsovård och tagit blodprov så vi får se när de resultaten kommer.

Det man kan fundera på är hur viktkurvan ovan kan komma att se ut som den gör de senaste åren. Jag har dock mina idéer. Intagen kan nog påverka en aning då jag skulle tro att jag ätit lite mer kalorier och kolhydrater senaste året men det ska jag analysera lite till senare i veckan. En annan anledning som jag bara väldigt ytligt berört tidigare är mer personlig och svårare att skriva om men jag har bestämt att jag i alla fall ska göra det…

När jag tittar på kurvan ser jag en möjlig korrelation som alltså är aningen personlig… Jag har dragit mig för att skriva för mycket om det här då det är många i min direkta ”omgivning” som läser här men jag kör på lite får vi se hur det går…

Jag har alltid sagt att mycket sitter i ”huvudet” och jag är mer övertygad om det nu än någonsin. Med att det sitter i huvudet menar jag naturligtvis inte bara i attityd och inställning till LCHF/dieter/viktnedgång etc. Det har med hela livssituationen att göra och det är här jag alltså ser ett ”tydligt” samband som inte är så lätt för andra att se…

Under 2012 upplevde jag en ordentlig dip i min motivation på jobbet och för första gången någonsin kände jag att jag bara var tvungen att hitta på någonting annat att göra. Nu hände det lite saker och jag kom på andra tankar men sedan framåt hösten förra året kom ytterligare en dip och den har faktiskt hållit i sig sedan dess och jag har några gånger funderat på att säga upp mig även om jag inte haft något nytt jobb. Nu har det inte gått så långt (ännu) och jag har varit och nosat på lite andra jobb några gånger men det har inte blivit något… Just nu känner jag att det är tur att jag har en så enormt rik och tillfredsställande fritid med spelande och naturligtvis den enormt härliga LCHF-gemenskapen. Varje gång jag åker iväg och träffar massa spelare och LCHF:are kommer jag hem med positiv energi som jag lever på i flera dagar och ibland veckor… Annars vet jag inte riktigt ”var” jag skulle vara idag…

Att denna typ av dip i ”motivation” påverkar kroppen och knoppen är ju självklart och nu ser jag ganska tydligt att det påverkar vikten också. Stresshormoner i olika former får fnatt och jag tror att jag kanske äter lite mer än under ”de bra åren”. Jag skulle inte vilja kalla det tröstätning för så reagerar jag inte, men kanske något åt hållet.

Självklart har jag inga vetenskapliga bevis för något jag skriver ovan… Det är bara tankar och funderingar från min sida baserat på den (begränsade) kunskap jag har om hormoner och andra konstigheter… Det kan ju bara vara tillfälligheter också… 🙂

Nåja, det kanske inte blev den muntraste 5-årspostningen… Men jag tror ändå att det kan vara bra att försöka se kopplingarna till ”livssituationen” och hur kroppen hanterar den…

 

Vad har jag ätit idag då?

Vi gick faktiskt ut och åt lunch idag och det blev den trevliga (nåja) Indiska restaurangen runt hörnet. Maten är riktigt bra och man har Bregott till brödätarna (och mig) vilket ju är toppen för fettnivåerna…

14 0908-TommyTappar -20140908-00001IMG_8985

På kvällen blev det lite köttfärs och majonnäs kryddat med vitlök och ganska mycket peppar. Lite lök och paprika hamnade också i röran som kanske ser lika tråkig ut som häromdagen…

14 0908-TommyTappar -20140908-00009IMG_8993

 

Intagen idag blev rätt höga

Skärmavbild 2014-09-08 kl. 21.31.38

/Tommy

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Matdagbok, Tommy tänker. Bookmark the permalink.

7 Responses to 5 år med LCHF!

 1. Åse says:

  Så intressant att du som är så bra på att registrera, kan göra ett 5-årsbokslut. En guldgruva för forskare! Du har ju verkligen allt nedpräntat!
  Inser mer och mer att kroppen är komplex. Alla enheter ska fungera och samarbeta!
  För mig känns det ”bra” att du kan se en viktökning i perioder när du är stressad över olika livsval mm. Alltså inte så att jag vill att du har det så, men det ger mig stöd i mitt eget liv, då jag har problem med att övh gå ner i vikt då jag lever med en stressad kropp med utmattade binjurar. Det ger mig en viss förståelse till hur min kropp reagerar och agerar.
  Dina prover kommer säkert att vara tipp topp! Ska bli intressant att få höra om läkaren kommenterar din kost som ju är ”så farlig under längre tid”. ;-P
  Hejja dig, Tommy!

 2. Malin says:

  Jag är grymt imponerad av din viktresa! Jag har läst igenom hela din blogg och blivit oerhört peppad! Äter själv LCHF sen fyra veckor tillbaka och är övertygad om att detta är rätt metod för mig! Grattis till fem år med LCHF!!!

 3. Utrolig god dokumentasjon på din blogg i dag! Kommentaren til statistikken er ikke like vitenskaplig som dine tall, men likevel av stor betydning for oss som leser dette og som kjenner igjen egne erfaringer.

 4. HelenaB says:

  Intressant statistik!
  Jag håller med i din spekulation om stressens inverkan. Jag har ätit LCHF sedan 2008 med ett återfall 2010-2011. Första vändan var allt så självklart och jag mådde så bra att återfallet kom överraskande och hårt.
  Jag kom till en vändpunkt där jag fick ta hjälp från en duktig terapeut. Hon hjälpte mig med mycket, men framför allt med stress. Jag märker stor skillnad på mitt hela beteende när jag är stressad mot när jag inte är det. Det gäller även vikten. Jag vet inte om män är lika känsliga i sina hormoner som vi kvinnor men stressen kan stöka till det rejält och fort hos kvinnor. Men det skulle inte förvåna mig om män drabbas av samma fenomen, det verkar så av de som finns i min omgivning.

  • Tommy says:

   Jag ska försöka ta mig tid att fippla med siffrorna i veckan. Jag sitter med massor av siffror på jobbet nu också så jag vet inte om jag orkar köra även kvällarna… Men vi får se…

   /Tommy

 5. Majoren says:

  Det är ju först så här efter många år som man inser att dina insamlade data kan vara värdefulla för någon forskande, det är ju precis inte längre en ”anekdot” när nutrienterna är så noggrant registrerade över riktigt lång tid och ”följsamheten” till dieten 100% vilket annars är ett stort problem om man skall studera kost och påverkan på vikt samt hälsomarkörer. Jättekul och grattis till att du orkat registrerat allt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *