Varning för kalorier

Först vill jag säga att jag inte på något sätt kommer låta det jag äter styras av att jag nu börjar registrera ”kalorier” lite mer noggrant vad det gäller ”förbränningen”. Jag kommer justera kosten fram och tillbaka för att testa mig men det är inte på något sätt styrt av kalorierna. Så var det sagt… Så avstå gärna att påpeka att LCHF är inte kaloriräkning… Jag räknar och registrerar för det är kul. Sen är det spännande att se var det tar vägen om/när jag börjar röra på mig mer under vintern/våren.

Det där med kalorier är ju alltid spännande och jag har aldrig låtit mig styras av dem även om jag redovisar dem. Nu kommer jag börja redovisa en slags hypotetisk förbränning och därmed få ett ”netto” varje dag.

Förbränningen är baserad på lite olika data på ”nätet” och jag har bland annat tittat på Wikipedia. Det visade sig att Arbetsmiljöverket också hade lite uppgifter om förbränning så i tabellen nedan visar jag de siffror jag kommer använda. De är baserade på en vikt på 80 kg så betydligt lägre än den jag har nu vilket gör att det finns en viss ”säkerhetsmarginal” så jag i alla fall inte ”överdriver” förbränningen.

Skärmavbild 2015-01-04 kl. 23.20.16

Den kolumn jag använder är alltså en justerad variant av de andra. Jag räknar lite lägre i alla fallen.

Jag har ett ganska stillasittande kontorsarbete så jag har dragit ner ”kontorsarbete” en del för att inte hamna för högt. Jag jämställer även i princip all min vakna tid med kontorsarbetet då jag i princip alltid sitter vid datorn och går och hämtar kaffe då och då. Detta gör jag både på jobbet och hemma… 🙂

Mina promenader anser jag vara långsamma även om jag ska raska upp dem betydligt under vintern/våren.

Min BMR enligt nedan är alltså 1776 kalorier per dag. Det är om jag sov alla timmarna och med den vakna normaltiden landar jag på 2274 kalorier per dag vilket väl låter rimligt…?

Skärmavbild 2015-01-04 kl. 23.21.19

Nu är ju det här med kalorier ingen ”vetenskap” så både intag och förbränning får man ta med en nypa salt och det enda man kan vara hyggligt säker på är möjligtvis att man i det stora hela kan jämföra om beräkningarna görs relativ lika över en tid.

Så från och med idag kommer jag alltså i min ”dagsintagsruta” visa äver förbränning och ”Nettokalorier”.

Idag åt jag tre korvar (även om bara två fastnade på bilden) och en coleslaw.

15 0104-TommyTappar -20150104-00008IMG_0574

Då blev intag och kalorinetto

Skärmavbild 2015-01-04 kl. 23.27.18

Hur är det med vikten då? Inte speciellt roligt. Jag går in i det nya året på en ganska hög nivå så det kan bara bli bättre. Första grafen blir lite lustig då den bara innehåller ett fåtal vägningar men förhoppningsvis fortsätter trenden nedåt som den ser ut nu… 🙂

Skärmavbild 2015-01-05 kl. 00.04.12

 

 

/Tommy

This entry was posted in Matdagbok, Mätning. Bookmark the permalink.

17 Responses to Varning för kalorier

 1. Mia says:

  Hej! Jag har länge läst din blogg och kollar in flera gånger om dagen. Jag är också lite av en ”statistiknörd” så detta ska bli intressant och roligt att följa! Tack för att du gör en bra blogg och delar med dig.

 2. anders m says:

  Hej tommy.

  Har läst din blogg sporadiskt sedan jag började med LCHF för ca 1,5 år sedan. Jag kommer ihåg att jag läst i något blogginlägg och att du, precis som jag, mätte och vägde. För egen del har det varit roligt att kolla bakåt och förstå varför det gott bra ibland och varit mindre lätt andra veckor.
  Det där med att bedöma hur aktiv man är tycker jag är svårt. Jag noterade när jag i höstas köpte ett aktivitetsarmband att jag inte var så aktiv jag trodde. Samtidigt blev det en ytterligare en orsak till att börja röra lite mer på sig.
  Har en fråga. Du har mätt ditt blodsocker och jag undrar om du har några bra tips på en bok eller hemsida där jag kan få lite info om hur jag skall tolka blodsockerdata.

  • Tommy says:

   Njae, egentligen kollar jag mest bara på själva nivån och hur den ändrar sig. Någon djupare kunskap om blodsocker har jag inte då det inte riktigt varit något problem för mig.

   /Tommy

 3. iAnna says:

  Siffror är kul! Nu har jag gjort en likadan tabell som du. 🙂

 4. neoLITE says:

  Kommer att följa ned intresse!
  Men… 😉 låt oss räkna baklänges:
  2.274 kcal/dag under året som gått +98 kcal/dag för viktuppgången… (4,8kg*7.500kcal/365)
  Dessutom har du väl promenerat bort ett par kg bara unde nov-dec… motsvarar +35 kcal/dag på helår.
  (Om du promenerat något tidigare under året får det också läggas till.)
  Har du summerat ihop matkalorierna för 2014 – summerar de i närheten av 2.400 kcal/dag i genomsnitt?

  Min beräkning, från när det begav sig… finns här:
  http://www.fetsmart.se/blog/2012/07/25/rmr-resting-metabolic-rate/

  • Tommy says:

   Jag ska kolla lite mer på 2014 i helgen men jag skulle tro att jag snittar på ett helt ok negativt värde…

   Så i någon ände ljuger kalorierna… Typ… Antingen får jag i mig mer kalorier än vad mina verktyg säger eller också förbränner jag mindre än jag ”borde”…

   /Tommy

   • hemul says:

    Vi förbränner alla mindre än vi borde enligt tabellerna. Jag har också räknat med MET. Jag borde lätt kunna sätta i mig dubbelt så mycket extra för att kompenser motion enligt de värdena än jag verkligen gör. Ändå går jag ner mycket långsamt, om jag gör det öht..

    Beträffande intag, uppskattar du inte rätt mycket? Då är det ju bäddat för fel.

    • Tommy says:

     Jo, jag uppskattar rätt mycket men jag lägger mig alltid lite högt om jag inte vet alls. När jag själv lagar maten så har jag rätt bra koll på vikterna. Köper jag ett paket kyckling med 1000g och steker en tredjedel så blir det ca 330g. Smöret mäts via paketet och majonnäsen väger jag faktiskt nu för att få in känslan för mängderna.

     /Tommy

     • hemul says:

      Men ska du fortsätta så förstår jag inte värdet av experimentet. Jag har tyckt många måltider som jag antar är skattade (restaurangbesök, bortamiddagar och så) ser klart ”underskattade” ut. Jag har vägt i åratal, så jag tror jag fått viss blick för matmängder.

     • neoLITE says:

      Detta är ett svar till hemul 8 januari, 2015 06:14 (”Svarslänk” saknas…)

      I ärlighetens namn är det ju väldigt mycket svårare att uppskatta energinnehållet via foton – så där har ju Tommy ett försteg som får se tallriken i verkligheten 😉

   • iAnna says:

    För mig skiljde sig de två tabellerna ganska mycket: Arbetsmiljöverket tycker att jag gör av med 1950 kcal/dag och
    kaloriguiden.se tycker 1550 kcal/dag.
    Sanningen är väl nånstans mittemellan.

    • Tommy says:

     Ja, det skiljer rätt mycket så jag lägger mig lågt för säkerhetsskull.

     /Tommy

     • hemul says:

      Det där är ju också en felkälla. Jag gjorde det enklare för mig än fetsmart. Räknade inte, utan körde mer trial and error. Jag bara kollade hur mycket jag åt och sänkte intaget lite i taget tills jag började gå ner och kom fram till att jag går ner långsamt på runt 1800 kcal utan någon speciell motion. Så min jämviktsnivå ligger alltså något över 1800 kcal, gissningsvis runt 1900. Då inbegripet det det man rör sig i vardage, typ städa, laga mat, gå och handla, men ingen egentlig motion.

      Den nivå jag kan ligga på med i snitt ett par timmars motion per dag är deprimerande lite högre…

 5. Michael Westerlund says:

  Härligt att du fortsätter bloggandet även detta år, kommer definitivt att följa. Mycket utav intresse för din planerade löpning. Att se bilden av årets nya ”viktkurva” gav ett lustigt påvisande intryck att nya året är här. Jämfört med hur ultraplottrigt årslutets viktkurva var (i all positiv mening). ”A clean slate.” om man säger så.

  Cola Zero-skål för ett nytt år med otaliga möjligheter och framgångar!

 6. Lars-olov Jonsson says:

  var hittar du dina kostverktyg? måste nog börja kolla upp va jag gör för fel så att börja föra statistik kan ju vara en framkomlig väg att komma tebax på banan igen

  • Tommy says:

   Jag använder Lifesum för att registrera det jag äter. Sedan för jag över intagen och räknar kalorier och ”skaldeman” i ”Numbers” (Excel för MacOS). I Numbers gör jag även bilderna och graferna.

   /Tommy

 7. Tommy says:

  @Hemul som skrev

  ”Men ska du fortsätta så förstår jag inte värdet av experimentet. Jag har tyckt många måltider som jag antar är skattade (restaurangbesök, bortamiddagar och så) ser klart ”underskattade” ut. Jag har vägt i åratal, så jag tror jag fått viss blick för matmängder.”

  Jag känner att jag har rätt bra koll på mängderna i vikt det som är svårt är naturligtvis att veta ”exakt” vad som är i maten. Jag kommer nog fortsätta mäta, uppskatta och väga och ser värde i det.

  Och, ja, det är en ”felkälla”. Problemet med kaloriberäkningar i alla former är att det är omöjligt att veta säkert vad saker innehåller och hur varje individs förbränning fungerar. Jag har ingen ambition att denna blogg ska bli någon slags vetenskaplig grund för ”riktiga” studier.

  /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *