LCHF-Kryssning 2015

(Om någon ser sig själv på bild från kryssningen och man inte gillar det så säg till så tar jag bort bilden)

Då var det äntligen dags för den årliga LCHF-Kryssningen till Finland. I år var det åttonde gången totalt och fjärde för mig. Vi i Team Kostdoktorn träffades redan på eftermiddagen för en uppföljning på höstens planeringsdag.

Över 600 var anmälda och det var förvånansvärt många förstagångskryssare. Naturligtvis var det även massor av gamla bekantskaper som alltid är enormt kul att träffa.

På kvällen var första sittningen i bufférestaurangen uppbokad för vår ”lilla” grupp och det var nog i princip fullt. Maten på en sådan här buffé blir ofta ganska spretig och det är lite svårt att få med allt till näringsberäkningarna så som vanligt så höftar jag lite. Totalt blev det tre vändor till borden.

Först lite varmt i form av blandat kött och fisk.

15 0328-TommyTappar -20150328-00002IMG_1705

Sedan efter en del köande landade det fisk och skaldjur på tallriken

15 0328-TommyTappar -20150328-00009IMG_1712

För att sedan avsluta med en tallrik med kallskuret och ost.

15 0328-TommyTappar -20150328-00011IMG_1714

Intagen för lördagen blev efter lite ”gissningar ungefär:

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 22.13.55

Efter buffén var det mingel i nattklubben och det var riktigt trevligt. Jag pratade med massor av trevliga människor om allt från diabetesvård, kryddsmör, majonnäs, fläskkött, tatueringar (man ska aldrig säga aldrig), löpning, bilar, alkohol, och träning… På slutet av kvällen diskuterades det mycket vd klockan egentligen var… Finsk vintertid relaterat till Svensk sommartid… Inte helt enkelt att veta vad man skulle sätta mobilen på för väckningstid men det löste sig…

Idag, efter ganska få timmars sömn, var det då dags för föreläsningarna där Kostdoktorn inledde. Det var som sagt riktigt mycket folk på plats.

15 0329-TommyTappar -20150329-00024IMG_1729 15 0329-TommyTappar -20150329-00017IMG_1720

Andreas körde ungefär samma presentation som jag sett några gånger nu. Lite färskare statistik på minskade fall av diabetet 2 och hjärt- och kärlsjukdom ”kopplat” till det ökande intresset för lågkolhydratsmat.

Sedan var det dags för Ann Fernholm som alltid är kul att lyssna på. Ann började med en kul liten historia om en hund som matades med massor av godis och naturligtvis var det ”metaforiskt” för vad vi ger våra barn. I genomsnitt får barnen 300 g sötade livsmedel per dag. Då pratar vi bara om livsmedel där ”industrin” tillfört extra socker. Det är ganska skrämmande mängder. 90 g rent socker vilket motsvarar 30 sockerbitar… Ann pratade vidare om sockret och kopplingarna till de flesta av våra så kallade välfärdssjukdomar och oviljan från ”etablissemanget” att se problematiken… Till sist slog Ann ett slag för Kostfonden som hon varit med och bildat. Man vill gärna ha månadsgivare för att få resurser till kostforskning och jag har faktiskt själv inte börjat skänka pengar dit men nu ska jag börja med det.

Efter Ann var det dags för Bitten Jonsson. Jag har inte hört henne föreläsa tidigare så det var riktigt spännande. Bitten arbetar med beroendeproblematik och då bland annat sockerberoende. Mycket intressant föreläsning med ett stort engagemang. Jag har inte själ jobbat så mycket med beroenden så det var mycket nytt för mig som jag nog ska läsa på mer om.

Till lunch blev det bara en kopp kaffe och en lugn stund i en relativt tyst del av båten.

När lunchen var avklarad fortsatte Ann med ytterligare spännande resonemang kring kost och cancer samt diabetes. Ann gick igenom en del forskning från 50-talet som fokuserar på stärkelse- och sockerrik kost.

Gunilla Eldh som som följde har jag tidigare riktigt dålig koll på och hon har varit med och skrivit Hjärnkoll på vikten och några efterkommande böcker tillsammans med Martin Ingvar. Föreläsningen handlade om Gunillas resa till Okinawa där hon ville ta reda på varför man lever så länge där. Efter influenser i form av bagerier och hamburgerkedjor har nu diabetes och hjärt- kärlsjukdom börjat etablera sig även på Okinawa.

Efter en bensträckare delade vi upp oss i två lokaler och jag hade lite svårt att välja men det blev Monique och Jonas & Mattias.

Monique var som vanligt bra och pratade både lite om sig själv och sin ”historik”.

15 0329-TommyTappar -20150329-00073IMG_1779

Jonas Bergqvist och Mattias Ribbing körde en mycket bra föreläsning om att ta ”nästa steg” för att ytterligare optimera kroppen och knoppen för optimal prestation. Riktigt spännande och det ska bli kul att se var detta tar vägen.

Andreas och Simon passade på att göra lite korta intervjuer (bla annat med mig) om kryssningen. Här ser vi Monique och Andreas.

15 0329-TommyTappar -20150329-00098IMG_1806

Matmässigt blev söndagen gaska enkel. Jag åt vare sig frukost eller lunch så när jag kom hem var jag lite hungrig. Vi fick en ”goodie-bag” med lite ätbart…

15 0329-TommyTappar -20150329-00039IMG_1744

…och jag testade några frökex på kvällen medan jag lagade middagen.

15 0329-TommyTappar -20150329-00101IMG_1811

Middagen jag fixade var som sagt väldigt enkel. Kyckling och färdig bea.

15 0329-TommyTappar -20150329-00113IMG_1823

Intagen idag blev

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 22.20.50

Vikten är lite lurig att ha koll på och dagens invägning är nog rätt missvisande då jag vägde mig efter middagen. Kanska korkat… Men så blev det… 🙂

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 22.29.57

/Tommy

This entry was posted in Matdagbok. Bookmark the permalink.

5 Responses to LCHF-Kryssning 2015

  1. iAnna says:

    Tack för recensionen!
    Men hur gick det med din 50% t-shirt?
    Kunde du ha på den? 😉

  2. Monique says:

    Härligt Tommy o bra skrivet – som alltid! Tack! Kul att ses, om än bara en kortis!

    Må bäst och satsa på cykel framöver 😉

  3. Pingback: LCHF-kryssning | Birgitta Höglunds mat

Lämna ett svar till Tommy Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *