Baconnaise

Jag lästa någonstans om en slags ”smet” man kunde köpa som var baconsmaksatt majonnäs. Nu fick smeten underkänt i alla kategorier; smak, innehåll och konsistens så jag tänkte göra en egen variant till kvällens middag.

Naturligtvis är grunden egen majonnäs som jag gör av:

3 st Äggulor
2 tsk Dijonsenap
2 tsk Vitvinsvinäger
3 dl Rapsolja
Lite salt och peppar

Jag börjar med att vispa allt utom oljan en liten stynd på hög fart med elvisp. Sedan tillsätter jag oljan lite i början men ganska snart relativt konstant rinnande. Efter bara någon minut på högsta fart är majonnäsen färdig. Jag fattar inte varför folk köper färdig majonnäs när det är så himla enkelt att göra egen. Man har ju då också full kontroll över innehållet och smaken.

För att göra baconnaisen tillsatte jag stekt bacon, aningen rökarom, lite kajennpeppar och faktiskt aningen ost för att hålla ihop röran. Det blev riktigt gott och ruskigt mättande.

Till baconnaisen åt jag ordentligt med oliver samt två skivor fläskkarré.

Totalt innehåller det som ligger på tallriken:

/Tommy

 

This entry was posted in Mat, Matdagbok. Bookmark the permalink.

8 Responses to Baconnaise

 1. olof says:

  Ser gott ut.
  Men är det inte lite kolhydrater i Oliverna? Kolhydrater:1,60g/100 enl min mat.
  Svårt att få tag i bra bacon, brukar ta Tulips stekfläsk eller färskt stekfläsk!
  Varför kan man inte hitta någon korv utan socker i alla dess former och potatismjöl?
  Ett stort och irriterande problem för mig. Har Du nått tips.
  Hälsningar

  • Tommy says:

   Inte enligt innehållsförteckningen på burken. Det varierar väldigt mellan sorterna och den jag köper säger i alla fall 0g. Det är Fontanas oliver med ansjovis.

   Ja, bacon är lurigt. Använder det inte så mycket men jag brukar köpa så fett som möjligt…

   Det finns ganska bra korvar på Lidl. ”Tyska” korvar verkar innehålla betydligt mindre ”utfyllnad”. På coop forum i Norrköping har jag hittat några bra korvar också. Har skrivit lite om dem här tidigare. Kanske skulle göra en liten ”korvtest” framöver.

   /Tommy

 2. johan says:

  enligt livsmedelsverkets listor innehåller både ägg, vinäger,oliver kolhydrater
  även fontana säger ju detsamma http://www.fontana.se/sortiment/oliver-grona-ansjovis/

  jag har alltid förundrats över dina låga KH värden, din viktminskning går ju inte att ifrågasätta däremot 🙂

  • Tommy says:

   Oliverna är lite märkligt. Burken säger faktiskt 0g. Har tyckt att det är väl lågt.

   När det 0g så är det ju naturligtvis verktyget som avrundar. Självklart är det lite kolhydrater i de sakerna du nämner. När jag kollade mängden senap jag faktiskt använder så var det snarare 1 tsk…

   3 st Äggulor (45g) = 0,1g kolhydrater
   1 tsk (9g)Dijonsenap = 0,558g kolhydrater
   2 tsk (6g)Vitvinsvinäger = 0,42g kolhydrater
   3 dl Rapsolja (240g)= 0g kolhydrater
   Lite salt och peppar = 0g kolhydrater

   Totalt ger det 1,078g kolhydrater per sats. Så om man skulle äta hela bunken skulle det bli 1g kolhydrater. Totalt blir det ungefär 241g majonnäs vilket innebär att majonnäsen jag använder innehåller 0,44g kolhydrater per 100g.

   De gånger jag är osäker på innehållet brukar jag alltid skarva lite uppåt snarare än nedåt. Både vad gäller kolhydratsinnehåll och mängd jag ätit. Detta för att hellre vara i överkant snarare än underkant.

   Jag försöker inte på något sätt medvetet redovisa lägre intag än vad jag faktiskt äter.

   /Tommy

 3. johan says:

  Väldigt skumt med oliverna, detta hade varit roligt att luska lite i.

  Gällande din redovisning så ”gnäller” jag då du för fler än du tror är en förebild och då ställs det lite högre krav på att sakerna stämmer. Jag har själv genom att jämföra med verkligheten och lmv listor insett att generellt sett är deras listor betydligt mer pålitliga än ett flertal appar jag testat.

  Det hade varit skoj om det fann en lista som alla utgick ifrån istället för att hitta på egna värden, jag vet att ett flertal appar användaer sig av värden inskickade av användare vilket sänker tillförlitligheten än mer.

  Keep up the good work!

  • Tommy says:

   Jag använder kostverktyget på http://www.lchf.se och där använder jag där det finns den data som kommer från Finska Fineli. Så jag försöker i alla fall vara konsekvent. Sen skapar jag egna livsmedel baserat på det som står på förpackningarna men det är ju lite lurigt visar det sig ju. Jag ska maila Fontana och fråga lite så får vi se…

   Livsmedelsverkets trovärdighet hos mig är ganska lågt även om kanske deras innehållslistor är bra… 🙂

   /Tommy

 4. Kråkan! says:

  Påminner om Nobisdressingen från Anna Bergenströms kokböcker. Tror den skulle falla dej i smaken, den gör jämt succé. Hittade en länk till receptet. Jag brukar visserligen använda vitvinsvinäger, tror det blir snyggare.
  http://www.recept.nu/1.37294

  • Tommy says:

   Den tror jag att jag testat. Jag gör då och då lite olika varianter. Ibland lyxar jag till det med lite balsamvinäger för att få mer sting. Den är lite sötare så det blir inte varje gång. Dessutom har jag ibland i 1/2 dl olivolja om det passar till det jag ska använda majonnäsen till. Annars är jag inte jätteförtjust i majonnäs gjord på olivolja. Framöver ska jag testa att ha i en skvätt tryffelolja. Tryffelsmöret blir ju gott så det borde funka även i majonnäs…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *