Adamsbröd

Något som många som äter LCHF saknar är bröd. För ganska länge sedan hittade jag ett bröd som jag då och då faller tillbaka på. Det är en ganska dyr mix men rostar man brödet och lägger på ordentligt med smör och annat pålägg så blir det riktigt gott ”trots” det låga kolhydratsinnehållet.

100g bröd innehåller bara 1,9g kolhydrater och en skiva på 35g blir då 0,7g vilket ju är helt ok. Energimässigt ger brödet 3% utan smör och lägger man (som jag gör) på en ordentlig skiva smör så blir energiprocenten från kolhydrater endast 1,1%

Brödet är från Tyskland och finns i några nätbutiker. Jag brukar köpa från Sockerfri men det finns även på andra ställen. Det är ganska dyrt så att äta det i större mängder väldigt ofta kan skapa onödigt stora hål i plånboken.

Brödet kommer i en påse där torrvarorna finns och fäst på påsen finns en påse med torrjäst. Hur torrjästen påverkar kolhydratsinnehållet vet jag inte, men det är ganska lite så jag ser det inte som någon fara.

Torrvarorna blandas med jästen och så tillsätter man ca 3dl vatten.

Jag brukar i princip alltid tillsätta någon deciliter krossade eller hela linfrön och det har jag gjort i degen på bilden ovan. Så ser alltså den färdiga degen ut efter att vatten och linfrön blandats i. Degen är mycket lättarbetad och man få mycket enkelt ihop den med händerna.

När degen är klar lägger jag ner den i en form. Jag har bakplåtspapper är och det beror på att min non-stick form inte riktigt är non-stick längre…

Man kan även göra ”frallor” men ytan kan bli ganska seg så jag tycker formvarianten blir bättre. Framför allt eftersom jag dessutom är barnsligt förtjust i att rosta skivorna.

Väl i formen får degen jäsa i ca 50 minuter.

Efter 40 minuter på 175 grader i ugnen blir brödet så här fint.

Efter några minuter i formen på diskbänken brukar jag ta ur brödet och låta det stå ytterligare några minuter eftersom brödet kan kännas aningen fuktigt. Dessutom kan det vara bra att låta det svalna en aning innan det skivas.

Jag brukar skiva hela brödet direkt för att sedan frysa in det. Det är enkelt att ta ut skiva för skiva och köra i brödrosten precis som vilket formbröd som helst.

Som belöning till mig själv för bakandet brukar jag ta de båda ändarna medan de fortfarande är varma och lägga på ordentligt med smör… Farligt gott…

Som sagt, brödet är dyrt men mycket gott! Att det dessutom är helt ok vad det gäller kolhydrater gör ju inget.

/Tommy

 

20 Responses to Adamsbröd

  1. Inger Haga says:

    Jag tycker faktiskt det här brödet är gott. Jag hade i 25 gr solrosfrön och 25 gr pumpakärnor. Mycket frön blev det.
    Vilken storlek har du på formen? Jag fick inte så höga skivor så dom går inte att rosta. Jag använde en vanlig sockerkaksform och just nu kommer jag inte ihåg volymen på formen.

    • Tommy says:

      27*14*7 cm är den formen jag använder. Jag har i princip bara testat med linfrön, blandat krossade och hela. Kanske skulle testa med solrosfrön också. Kan nog bli bra.

      /Tommy

    • Anders says:

      Jag fick också för ”låga” skivor så jag rostar dem på högkant 🙂

  2. Pingback: Brödbak |

  3. Vän av LCHF says:

    Snacka om mycke smör alltså! 🙂

    Jag tror du har rekord i både smör och viktnedgång!

  4. Lite sent kanske, men vad jag har kunnat läsa mig till så innehåller jäst nästan inga kolhydrater – dessutom använder färsk jäst lite mer än sin egen vikt i rena kolhydrater vid jäsningsprocessen! Det är tydligen så man definierar osötat bröd, att man tillsatt samma mängd kolhydrater som jäst! 🙂

    • Tommy says:

      Aha, så det man menar är att om jästen förbrukar Xg socker så blir nettot för konsumenten noll… Kanske finns en viss logik i det… Gäller det för alla kolhydrater eller ”bara” socker? Det är ju frågan. Förmodligen i marknadsföringssyftet så är det ”osötat”=sockret… Antar jag…

      /Tommy

      • Gunnar Nilsson says:

        Det gäller bara socker (sockerarter, för jästen kan förjäsa många typer, sackaros, glukos, maltos i öl tex. men inte tex laktos). Jästen kan inte ge sig på andra kolhydrater, det är därför man måste mälta spannmål innan jästen kan ge sig på att börja arbete vid ölframställning.

  5. Jeannette Brodin says:

    Brödet är säkert jättegott…..tyvärr är det vetegluten i det!

  6. Amela says:

    Sen undrar jag om du åt mycket strikt i början alltså direkt från början med LCHF? Du har starkt jobbat vilken framgång vilket arbete otroligt !!! Hur många kg tappade du första månader? Åt du tre gånger om dag eller? Förlåt jag ställde massa frågor men jag är nyfiken och vill med hela mitt hjärta satsa på Lchf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *