Hamburgerfabrik

Då och då köper jag på mig ganska mycket färs och så ställer jag mig en stund och producerar hamburgare på “löpande band”.

Det börjar naturligtvis med färsen. Jag köper oftast färdig blandfärs men ibland köper jag 1/3 nötfärs och 2/3 fläskfärs men jag tycker det är lite besvärligt att blanda mycket färs så det blir bra så det brukar alltså bli färdigblandat. Jag tillsätter ofta mycket fett i form av kryddsmör eller majonnäs när jag väl äter, så jag behöver inte fläskfärsen för fetthaltens skull. Däremot så blir det kanske aningen godare med mer fläskfärs. Ren nötfärs köper jag aldrig. Innan jag drar igång så kryddar jag heller aldrig färsen. Jag vill ha den ren så jag kan göra vad jag vill med de färdiga biffarna sedan.


Sen delar jag upp färsen i bollar som är 125g per st. Detta av den enkla anledningen att de blir bra i nästa steg och att det är lätt att dela färsen som är på ca 1kg vardera utan att behöva väga varje bit. Jag bara delar ett paket på 1kg 8ggr. Sen blir det perfekt i mängd att ta två av dessa sedan. 2*125g = 250g


När bollarna är klara kommer “pressen” fram. Bara att lägga färsbollarna mellan vaxat papper och trycka till.

Pressen är köpt på www.smartasaker.se


Och så vips så har man ett gäng hamburgare färdiga för frysen.

Jag försöker göra detta med så färsk färs som möjligt och så skickar jag de färdiga hamburgarna rakt in i frysen två och två. Sen är det bara att ta fram och göra vad man vill med dem. De är som sagt helt okryddade så det kan bli vad som helst. Vill jag inte steka dem som biffar så är det ju bara att “smula” dem under stekningen och köra sås eller soppa.

Det brukar bli laddningar på 2-5kg beroende på hur mycket färs jag orkar bära hem. Bilderna ovan är 2kg.

6 Responses to Hamburgerfabrik

 1. Ssk says:

  Smart! Sån ska jag oxå investera i!

 2. Joakim says:

  Hur blir burgarna? Jag vet när man plattar till dem själv med händerna brukar de ha svårt att hålla ihop.

  • Tommy says:

   De håller ihop riktigt bra utan några tillsatser alls. De kan ”svälla” upp lite på höjden vid stekning men ibland ”skårar” jag dem för att undvika detta om jag vill ha dem helt platta. Annars är det ingen fara om de buktar lite.

   /Tommy

 3. Anders Aasa says:

  Hemligheten med hemgjorda burgare, tycker jag iaf, är att man kavlar ut burgarna mellan två lager plast, gärna plast av lite ”styvare/tjockare” slaget, det blir RIKTIGT bra burgare.
  Vad som också är gott är att kavla ut burgarna riktigt tunna och käka dem dubbla med ost och bacon i mellan, Hellmanns mayo till eller en neutral mayo som smaksätts med lite tomatpure.

  • Tommy says:

   Cool idé. Då man man ju faktiskt tänka sig att man gör flera lager tunn köttfärs med ost emellan och grädda som en köttfärslimpa. Detta måste testas till nästa helg!

   /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *