Kryddsmör

Grunderna
Jag brukar alltid använda normalsaltat smör och tillför numera sällan mer salt. Beroende lite på hur hård man är på kolhydraterna så kan man i grunden ha lite finhackad schalottenlök för att få lite ”konsistens” på smöret. Är man noga med kolhydraterna så avstår man löken.

Låt alltid smöret komma upp i rumstemperatur innan de övriga ingredienserna blandas i. När smörblandningen är klar brukar jag låt bunken stå några timmar i kylen så att smakerna ”går ihop” och sedan paketerar jag med hjälp av en vanlig matsked smöret i portionspåsar om 50-75g styck beroende på vad jag känner för just då eller hur ”kraftigt” smöret är. Man kan naturligtvis även rulla smöret i smörpapper eller plastfolie och sedan skära till puckar och frysa in men det är lite bökigare och kräver lite träning. Vissa smör kan man även spritsa ut till toppar och sedan frysa på en plåt och sen paketera i påsar eller burkar för fortsatt förvaring i frysen.

Varianterna

Asiatiskt chilismör
Smör, salt, vitpeppar, väldigt finhackad mellanstark chilifrukt, riven färsk ingefära, pressad vitök, sambal oelek och lite citronsaft.

Amerikanskt chilismör
Smör, salt, vitpeppar, (sockefria) tacokryddor, väldigt finhackad mellanstark chilifrukt, paprikapulver och eventuellt lite tomatpuré för färgens skull.

Persiljesmör
Smör, salt, vitpeppar, hackad persilja och lite citronsaft.

Vitlökssmör
Smör, salt, vitpeppar, pressad vitlök och lite citronsaft.

Vitlökssmör alt 2
Smör, salt, vitpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och lite citronsaft.

Vitlökssmör alt 3
Smör, salt, vitpeppar, ugnsrostad vitlök*.

Dragonsmör
Smör, salt, vitpeppar, färsk hackad dragon, lite vitvinsvinäger och lite citronsaft.

Salviasmör
Smör, salt, vitpeppar, färsk hackad salvia och lite citronsaft.

Sellerismör
Smör, sellerisalt, vitpeppar, finhackad smörkokt bladselleri och lite citronsaft.

Ansjovissmör
Smör, salt, vitpeppar, mosad ansjovis (kanske lite mycket kolhydrater, men det kan det vara värt ibland…)

Ädelostsmör
Smör, salt, vitpeppar, en mycket liten skvätt konjak, mosad fet ädelost.

*Ugnsrostad vitlök
Dela en hel vitlök ca 10% från toppen så att alla klyftor ”blottas”. Salta lite och drilla på lite olivolja. Kör i ugnen på 200 grader tills vitlöken tagit färg och mjuknat ordentligt. Gröp ur klyftorna och ät som de är eller mosa och använd som ingrediens.

4 Responses to Kryddsmör

  1. Martin says:

    Dragonsmöret är en höjdare!

  2. Bimman says:

    Har du provat att ha Sardellcreme i smöret? Så himla gott och noll kolhydrater! 🙂
    http://www.zeta.nu/produkter/kapris-och-sardeller/zeta-sardellcreme-

  3. Michael Roesler says:

    Blev inspirerad av din vitlökssmör och gjorde mig en egen på ca 300g smör, svartpeppar, flingsalt, limejuice, scharlottenlök och några klyftor vitlök…
    Efter 10 min kunde jag inte hålla mig utan tog lite av det på en avokado… bland det godaste jag ätit på länge!
    Tack för inspirationen!

    • Tommy says:

      Tack!

      Jo, ibland kan jag också ha svårt att inte börja ”tjuväta” av smöret innan den riktiga middagen är klar…

      /Tommy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *