Majonnäs

Grundrecept på majonnäs

3 äggulor
0,5-1 msk dijonsenap
4 dl neutral rapsolja
1 tsk vinäger, citronsaft eller annan syra

Vispa upp äggulorna med senapen och syran med elvisp och börja försiktigt droppa i matoljan. Vartefter det börjar tjockna kan droppandet övergå till stilande och sedan mot slutet kan man öka takten. För mig har det aldrig skurit sig när jag kört med elvisp samt haft ägg och olja rumstempererat.

För att variera grunden lite kan man byta ut en halv dl rapsolja mot olivolja eller ”nötig” rapsolja. Då får majonnäsen en annorlunda grundsmak. Jag gör dock aldrig detta utan kör den ”ren” och styr smakerna med kryddningen senare.

Såser/Dipp

När jag gör såser då brukar jag blanda upp majonnäsen med olika mängd creme fraiche. Mängden beror lite på vad jag ska ha såsen till, men ofta blir det 80% majonnäs och 20% creme fraiche. Vill jag ha ytterligare rinnigare sås har det hänt att jag slagit i en skvätt grädde också.

Romsås
Majonnäs, creme fraiche, vitpeppar, röd stenbitsrom (eller löjrom om man vill lyxa till det), lite hackad sharlottenlök, citronsaft och lite hackad dill. Om man kör stenbitsrom och inte löjrom så kan det bli gott med lite kajennpeppar för att hetta till det en aning.

Chilisås
Majonnäs, creme fraiche, salt, vitpeppar, pressad vitlök, sambal oelek och citronsaft

Chilisås alt 2
Majonnäs, creme fraiche, salt, vitpeppar, pressad vitlök, sambal oelek, citronsaft och fint riven parmesanost

Citronmajonnäs
Majonnäs, creme fraiche, salt, vitpeppar, färsk rivet citronskal och lite citronsaft

Röror

I rörorna har jag ibland i crème fraîche också, men då mest för att ”lätta upp” och inte så mycket för konsistensen. Samtliga röror kan göras mer ”matiga” genom att tillsätta kokt hackade ägg och/eller avocado.

Skagenröra
Majonnäs, crème fraîche, finhackad schalottenlök, finhackad dill, en del mycket finhackade eller mixade räkor, en del grovt hackade räkor och lite citronsaft. Salt beroende på hur salta räkorna är och om man ska ha någon rom på röran vid servering.

Skagenröra alt 2
Majonnäs, crème fraîche, en liten mängd tomatpuré för färgen, kajennpeppar, finhackad purjolök, finhackad dill, en del mycket finhackade eller mixade räkor, en del grovt hackade räkor och lite citronsaft. Salt beroende på hur salta räkorna är och om man ska ha någon rom på röran vid servering.

Kräftröra
Majonnäs, creme fraiche, finhackad sharlottenlök, citronsaft, lite finhackad dill och grovt hackade kräftstjärtar.

Kycklingröra
Majonnäs, finhackad sharlottenlök, fint stimlad och smörstekt kyckling och stekt finskuren bacon. Krydda upp med antingen curry, sambal oelek / chili eller bara med salt och peppar. Variera med lite hackad paprika och/eller riven parmesan.

2 Responses to Majonnäs

  1. Linda Bergström says:

    Vilken rapsolja använder du? Den kallpressade ger för stark smak och med olivolja blir det beskt tycker jag. På De neutrala rapsoljorna jag hittat i mataffären står det att de är raffinerade och de vill jag helst inte äta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *