LCHF Camping i Säffle 2011 – del 5

På söndagmorgonen hoppade jag över frukosten då jag fortfarande var mätt efter grillkvällarna och jag checkade ut och begav mig ut mot campingen.

Söndagen inleddes av Monique Forslund som med sin blog Lifezone sprider både LCHF och Zumba på både Svenska och Engelska. Moniques föredrag började väldigt personligt då hon beskrev sin uppväxt och den utseendefixering som präglade den. Erfarenheterna av bantning började redan i 12-års åldern och sen följde den med ända upp i vuxen ålder.

Monique pratade sedan en del om mat för barn och hon tog upp exempel både från sina egna barn och från den förskola hon arbetar på. Det är tydligen inte alltid lätt att få barn att äta rätt men att få barnens föräldrar att göra det kan vara ännu svårare.

Vidare kom Monique in på olika former av fett och vad som är bra och dåligt. Framför allt slog hon ett slag för kokosolja. Tillsatser och E-nummer fick avslutningsvis en och annan känga.

Efter en välbehövd bensträckare var det så dags för helgens sista föredrag, Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt. Jag hade följt Kostdoktorn under en tid och hade höga förhoppningar om en intressant föreläsning och det blev det också.

Jag har nu sett Andreas föreläsningar några gånger (irl och på nätet) och jag fascineras fortfarande speciellt av två delar i hans presentationer.

Den första är den del som på ett grafiskt sätt tydligt visar hur fetmaemedemin i USA brett ut sig. Statistiken som visas på en karta där man hela tiden behöver nya färger för att visa andelen feta amerikaner är ruskig. En mycket bra visualisering av en skrämmande utveckling.

Den andra riktigt intressanta delen är den som rör kostråden till diabetiker där en gammal bok från 1917 tydligt råder diabetiker att äta kolhydratssnålt och undvika pasta, ris, potatis och bröd.

Dagen (och helgen) avslutades till lunch och Andreas undrade om han kunde få intervjua mig om min resa och det kan man ju knappast avböja… Jag blev snabbt nervös men Andreas är ruskigt duktig på att intervjua och resultatet blev jag väldigt nöjd med. Direkt efter kändes det dock som att jag bara stått och svamlat, men som sagt det blev riktigt bra och filmen har haft över 11 000 visningar på Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=G_Q5AVFJo0U) vilket känns lite overkligt…

Hur ska man då sammanfatta helgen i Säffle? Med tanke på de spretiga förväntningarna jag hade så kan jag inte säga annat än att helgen var enormt lyckad. Inga av mina ”negativa” vibbar stämde och alla som var där var väldigt trevliga och det blev snabbt en väldigt familjär stämning. Inte en foliehatt så långt ögat kunde nå…

Tack Ann-Sofie för ett superbra arrangemang på plats och tack LCHF-magasinet för intressanta föreläsare och väl uppstyrt program. Sist men naturligtvis inte minst, Tack alla som var i Säffle på årets LCHF-camping.

/Tommy

This entry was posted in Säffle 2011. Bookmark the permalink.

2 Responses to LCHF Camping i Säffle 2011 – del 5

  1. LenaK says:

    Och tack till dig för dina blogginlägg om LCHF-campingen i Säffle. Jag har just bokat campingplats nr 420 i fyra nätter för sommarens LCHF-camping. Bara att hoppas att det blir lika trevligt och givande som förra sommarens evenemang. Känns lite som att köpa grisen i säcken eftersom programmet inte är spikat än men å andra sidan fick jag just den plats jag ville ha. 😀

  2. Tommy says:

    Det blir säker bra i år också. Det finns värre saker att köpa i säck… Gris är ju riktigt bra ju…

    /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *