Nu stormar det lite igen

(I stället för att plugga skriver jag ett långt inlägg här… Sjukt korkat… jag vet…)

 

Då var det (som jag skrev lite om förra veckan) dags igen…

Johanna Ekne skrev ett långt inlägg som tolkades lite olika. Inlägget handlade om LCHF som sekt (eller inlägget heter i alla fall ”Mat-sekten”). Johanna tar upp saker som jag kanske också stör mig lite på även om jag faktiskt inte gettt mig in i debatten då jag helt ärligt känner att det inte är värt det… Nu har det skrivits lite här och där om efterdyningarna så jag kan väl kommentera lite mer konkret.

Johanna skrev bland annat:

”En annan sak som oroar mig är den extrema kosthållning som uppstår på vissa håll. Det har blivit som en tävling där man ska trycka i sig så mycket fett som möjligt och komma ner så lågt som möjligt när det gäller andelen kolhydrater. Man kan se människor på nätet fråga s.k. experter hur de ska kunna maxa fettintaget utan att må illa eller få hjärtklappning. Svaret de får är ofta att de ska dricka fettet istället för att äta. Man kissar på stickor eller tar till och med blodprov för att vara helt säker på att vara i ketos. Och man väger minsta lilla hallon och deltar i långa diskussioner om hur många kolhydrater det egentligen är i det ena eller det andra. Har vi inte kommit väldigt långt från det naturliga ätandet då? Har vi inte ersatt kolhydratsberoendet med ett annat beroende? För visst får man kickar av snabba kolhydrater men det får man av att vara i ketos också. Känslan av total kontroll kan också vara berusande. I alla fall ett tag och sen är det är dags att höja ribban igen. Ännu mindre kolhydrater, ännu mer fett. Var ska det sluta? Och hur ska vi få fler att hitta glädjen och njutningen i att äta riktig mat? Jag vet många kloka och sansade personer som är nyfikna men som har blivit bortskrämda av de renläriga LCHF-arna.”

Bland annat denna text har fått folk att reagera då det tolkas som att Johanna på något sätt försöker ta avstånd från LCHF…

Det jag kan tycka vara lite olustigt i det Johanna skriver är det om ”tävlingen” om kolhydrats- och fettnivåer. Jag känner mig aningen träffad av detta då jag skulle kunna vara en av de som är med i ”tävlingen”. Jag läser runt på rätt mycket bloggar och jag känner inte igen den bild Johanna visar upp överhuvudtaget. Någon tävling eller ”hets” om nivåer kan jag inte påminna mig att jag någonsin sett. Alla bloggar jag läser där fettkaffe och andra diskussioner förts tycker jag är hyggligt ödmjuka och inte alls sektlikannde eller ”destruktiva”. Så jag känner alltså inte igen mig alls…

Det andra jag tycker är lite klumpigt skrivet är:

”Man kan se människor på nätet fråga s.k. experter hur de ska kunna maxa fettintaget utan att må illa eller få hjärtklappning.”

Jag har lite svårt att inte bli lite irriterad på denna mening då jag faktiskt tar åt mig lite av den. Visst jag är inte utbildad kostrådgivare (ännu) men jag har hygglig erfarenhet av LCHF så jag skulle nog ändå kalla mig lite av en expert. Även om Johanna kanske inte direkt menar mig så har jag alltså lite svårt att inte ta åt mig en aning.

Det jag själv ändå vänder mig absolut mest emot är titeln på inlägget. ”Mat-sekten”… Då är det inte bara för att det är en felaktig sär skrivning utan för att det absolut spär på ”föraktet” för LCHF och provocerar fram de kommentarerna som Johanna sedan fick…

Johanna fick ganska mycket mothugg där de flesta faktiskt var ganska nyanserade och utförliga medan andra kanske var (som vanligt) korta och aningen ”aggressiva”. Men överlag tycker jag nog att mothuggen förtjänades i sak. Sen var formerna alltså som vanligt kanske inte alltid klockrena

Följderna av hela denna storm verkar vara att Anna Hallén nu lämnar LCHF (förutom när det gäller boktitlar verkar det som (iofs var ju de nya böckerna förmodligen i tryckpressarna långt innan denna storm drog igång så det vill jag egentligen inte hålla ”emot” Anna även om det är lite roligt).

Jag tycker att det hela blir ganska tråkigt och det är synd att det helt plötsligt i vissa kretsar blir ”fult” att säga att man äter LCHF. Det verkar som att fler och fler kostrådgivare talar om att inte längre använda LCHF som begrepp för det kanske kan ses som extremt eller konstigt. Jag personligen kommer inte släppa begreppet LCHF. När (om) jag blir färdig kostrådgivare så kommer jag definitivt använda LCHF. Om det nu är så laddat så är det väl på tiden att ”återta” begreppet.

Även Annika Dahlqvist kommenterar detta på sin blogg.

Det är två saker jag tar med mig från den senaste stormen.

 • Man måste vara noga med hur man skriver saker om man befinner sig på en offentlig arena. Man måste räkna med att bli misstolkad och vara beredd på att ta lite skit om man är ens på gränsen till ”kontroversiell”.
 • Jag kommer hålla kvar vid LCHF som begrepp och inte vika mig för ”snacket”

 

Nåväl, plugga var det ju jag skulle göra… Tentan kommer bli rätt svår att klara på torsdag tror jag. Jag känner att jag behärskar i princip allt till en viss nivå men det är sjukt mycket begrepp och namn på saker som kommer bli väldigt svårt att ”memorera” och hålla isär. Med egna ord och i beskrivande termer skulle jag nog kunna prata mig igenom tentan, men detaljerna blir alltså lite svåra att komma ihåg. Klarar man inte tentan nu så får man fler chanser och just nu får jag nog rikta in mig på omtenta känns det som. Men vi får väl se.

Dagens kursdel avslutades med matprat och receptdelning. Att avsluta dagen med att prata recept gjorde mig väldigt hungrig så jag gick förbi konsum på vägen till vandrarhemmet och köpte massor av rökt lax (två bitar även om bara den ena syns på bilden) som jag åt med en god getbrieost och bea…

20130702-0035--2

Intagen drog iväg lite även idag.

Skärmavbild 2013-07-02 kl. 18.10.54

I morgon blir det utelunch med lite jobbrelaterade kontakter så vi får se hur intagen blir då.

 

/Tommy

 

This entry was posted in LCHF, Matdagbok. Bookmark the permalink.

26 Responses to Nu stormar det lite igen

 1. Maggan A says:

  Anna Hallén uttalar sig även som ”kostexpert” i Expressens regelbundet återkommande bilaga Allt om LCHF. Man får förmoda att hon som fd LCHF:are inte kommer att deltaga i dylika publikationer i framtiden (?).

 2. Ann Kristin says:

  Jag blev seriöst irriterad, eftersom jag är en av dem hon skriver om:”Svaret de får är ofta att de ska dricka fettet istället för att äta. Man kissar på stickor eller tar till och med blodprov för att vara helt säker på att vara i ketos. Och man väger minsta lilla hallon och deltar i långa diskussioner om hur många kolhydrater det egentligen är i det ena eller det andra. Har vi inte kommit väldigt långt från det naturliga ätandet?”

  Jag har levt med 40 kg för mycket i 20 år, med åtföljande sjukdomar och sämre livskvalitet. Det har tagit mig fem år med lchf att ens komma under 100 kg. Och nej, jag har gjort ”rätt”, först med tallriksmodeller, medelhavskost och motion som har gett mig artros. Senare har jag börjat med liberal lchf och sakta skruvat åt kolhydraterna. Nu, med blodsocker- och ketosmätning, börjar det hända saker 😉

  Det finns alltså inget ”naturligt ätande” för mig. Jag kan inte ”unna” mig ens några hallon, tyvärr. Nu trodde jag att hon var kostrådgivare, eftersom hon finns under paraplyet, men jag tycker inte att det verkar så, hon är miljökonsult (?) så jag vet inte om hon ger råd om kost ö h t till folk?

  Hon fortsatte så här:”Själv säger jag inte längre att jag äter LCHF. Tyvärr. Jag tänkte länge att jag tvärtom SKULLE använda begreppet LCHF så mycket som möjligt för att visa att det också kan innebära ett naturligt och avslappnat ätande för att må bra. Men nu har jag gett upp. Jag kan och vill inte identifiera mig med den ”sekt” som har uppstått. Jag kallar mitt sätt att äta för lågkolhydratkost istället. Det är ett bredare begrepp som gör det möjligt för mig att äta precis som jag vill, på det sätt som jag mår bra av, utan att någon annan kan ha synpunkter. För det är MIN kropp, MITT välmående och MITT liv.”

  Jag reagerade för första gången i mitt lchf-liv. Jag tyckte att i så fall kan man inte tjäna pengar på begreppet. Jag har nyligen börjat läsa bloggar mer regelbundet, så jag har bara haft koll på Annika och SSS. Jag tyckte att det var ren stöld av deras hårda, obetalda arbete.

  Nu jobbar hon ju då tydligen inte som kostrådgivare och då får hon väl göra vad hon vill med ”sitt” liv. Anna Hallén är ju i alla fall kostrådgivare och tjänar pengar på sina böcker, så det känns definitivt ohederligt. Jag är tydligen en moraltant, eftersom alltför få verkar tycka att det är fel att göra så. Tydligen har ingen av dem begripit någonting av diskussionen utan gått i försvar. Jag kommer nog inte att bry mig om några fler diskussioner. Däremot, om jag lyckas, ska jag ägna mig åt andra ”hopplösa” fall som likt mig inte kan gå ner.

  • Kattmoster says:

   I så fall är vi två – moraltanter, alltså. Jag tycker du har helt rätt i vad du skriver om det här ”kostbråket”. Instämmer även i Tommys analys.

   Det slår mig också att det kanske bara är bra att de slutar kalla sig LCHF:are. Det du citerar om att hon skulle använda begreppet LCHF så mycket som möjligt om sitt sätt att äta kan också tolkas som ett försök att kapa själva begreppet. Bra att hon inte lyckades.

 3. Suzanne says:

  Bra rutet, både Ann-Christin o Tommy. Även jag tycks tillhöra dem som måste minimera kolhydrater och jag säger bara en sak: Rör inte mitt fettkaffe! Det var tack vare Margaretas blogg som jag fick nys om det och tack vare att jag började med kaffet (te ibland) har jag faktiskt lyckats tappa hela 8 kg sen i augusti. En fjärt i rymden kan tyckas, men för mig betyder det massor. Nu återstår bara att se om jag kan bryta nuvarande platå för jag har åtminstone 15 kg kvar för att räknas på det övre spektrat av normalvikt. Inte så lätt för oss 55+ att åstadkomma kanske, men förhoppningsvis kan jag nå dit bara jag lyckas hålla sockermonstret stången!

  • Ann Kristin says:

   Jag har också kommit vidare tack vare Margareta, vilken tur att hon har orkat! Dessutom ombedd att hålla sig i bakgrunden, för att hon inte blev smal nog!! Tommys mat har hjälpt mig att släppa det sista 😉

   • Kattmoster says:

    Tommys mat är så bra eftersom den visar att mat inte behöver vara något tillkrånglat som kräver recept och långa ingredienslistor samt måste se så ”fräääääsch” ut och vara som hämtad ur en veckotidning. 🙂

    • Kattmoster says:

     P.S. Skulle för övrigt säga att Tommys matfilosofi verkligen står för, för att citera Ekne: ”…ett naturligt och avslappnat ätande för att må bra”.

    • Ann Kristin says:

     Jag har döpt den till den bruna maten, men det har ju redan Schyffert och Co redan tagit 😉

  • Tommy says:

   Vet inte om jag röt egentligen… Men jag blir ibland lite trött på att det skrivs rubriker med sekt inblandat. På de träffar jag åker på så upplever inte jag att det är någon sektkänsla. Väldigt högt i tak och alla äter som de vill… Visst tittar man nyfiket på folks tallrikar på grillkvällarna i Säffle, men jag hör aldrig några fördömanden…

   /Tommy

   • Ann Kristin says:

    Jag vet vilken grupp jag vill tillhöra! Fast jag är rätt sparsmakad med umgänge kan jag absolut tänka mig att åka till LCHFcampingen nästa år, denna eklektiska blandning av folk. Och nej, ingen färg på maten, snälla Tommy! Jag har ju precis fattat att det bruna är det nya svarat 😉

    • Kattmoster says:

     Jag funderar också på Säffle nästa år men vet inte om det kan fungera. Trots LCHF har jag fortfarande svår psoriasisartrit och är mycket orörlig. Men – jag tröstar mig med att tänka på hur mycket sämre jag mått om jag inte ätit LCHF. (Det märker jag mycket väl när jag slarvar med t.ex. omega 6-oljor.) Fast det hade varit bra kul att träffa er som nu ”bara” är nätkompisar!

    • Suzanne says:

     Jag äter också väldigt ”enkelt” och trivs bra med det. Hoppas kunna pricka in campingen nästa år. Var på väg i år men fick förhinder. Det känns ju lite fånigt att inte varit där när man bor i Karlstad 🙁

 4. Kattmoster says:

  Jag har inte funderat klart än över detta men undrar om det inte är något psykologiskt. Det tycks finnas ett antal, företrädesvis ganska unga (eller i yngre medelåldern), kvinnor som tror sig ha rätten att häva ur sig vad som helst utan konsekvenser. När de sedan får, i huvudsak berättigad och saklig, kritik tar de till lipen och kallar sig mobbade alt. får kompisar att tycka synd om dem och påstå att de är mobbade.

  Ett tag tänkte jag att det var en generationsfråga men det tror jag inte längre. Det finns gott om tjejer i den åldern som står för vad de gör. Kanske är det en genusgrej? Jag har aldrig sett någon man bete sig på det sättet. Men – intressant, som psykologiskt fenomen, är det.

  Det goda (?) med angreppet på LCHF-rörelsen är att jag blivit så irriterad att jag funderar på att gå mf-utbildningen och ge mina råd gratis.

  • Tommy says:

   Ja, det jag tycker är lite ”lustigt” är att folk fortfarande blir överraskade att man får onyanserade kommentarer om man skriver något som är aningen provocerande. Som JE själv skriver i senaste inlägget är att hon ska väga varje ord på guldvåg. Det tror jag är en bra idé. Internet är ganska oförlåtande ibland…

   /Tommy

   • Ann Kristin says:

    Jag tycker det är skönt att få hålla med er, har varit motvalls ett par dagar nu 😉 Jag har också konstaterat att det är kvinnor yngre än mig, just i detta fall, och de verkar inte få ihop tanke-handling-konsekvens. Det första vi tog upp på den folkhögskola där jag undervisade i kommunikation psykologi och språk var jst detta.

    Jag förstår att du, Tommy, jobbar med IT och är en ”avid gamer” 😉 Jag har hängt på nätet i 15 år, och har verkligen sett alla avarter av hur folk går loss bakom en dator. Aldrig själv råkat illa ut, för jag aktar mig vad jag säger. fakta kan man alltid komma med, men invektiv av olika slag är oklokt.

    Kattmoster, jag har haft stort utbyte av ”nätkamrater” och hoppas hitta många fler. I ålderdomen, när jag inte kommer ut, ska jag ha ett särdeles roligt, socialt liv. Då lär ju nätet ha blivit ännu bättre. Nu orkar jag tackochlov ta mig ut än så länge.

    • Tommy says:

     Nepp, jobbar inte med IT… Men har alltid (sedan Vic 20) haft ett grundligt användarintresse av datorer och har varit ”online” sedan modempoolernas tid innan ”internet”… 🙂

     /Tommy

 5. Ulla says:

  Med dina enkla,fina,smakliga o lättförståeliga bilder,Tommy, behövs ju inte dessa ’femtioelva’ kokböcker, bra jobbat 🙂

 6. Suzanne says:

  Nä, kokböcker är klart överskattade (undrar varför jag har så många). Egentligen är det ju så himla enkelt med LCHF så man undrar varför så många (kostrådgivare t.ex) krånglar till det så mycket 🙂

  • Ulla says:

   Samma här Suzanne, jag har också en massa (alldeles för många) kokböcker,det är som att jag hela tiden tror att NÄSTA kokbok ska *hjälpa* mig att lättare/bättre lyckas 🙂

 7. Helen says:

  Hejsan!
  En liten fundering bara…

  Du skriver att ”du kan känna dig träffad” av vissa delar i en persons krönika eller blogg.

  Du har gjort en fantastisk resa tycker jag! Jag är glad för din viktresa, och ser att andra kan bli inspirerade av dig och din blogg. Räcker inte det!?

  Om någon tycker/skriver något ofördelaktigt om dig, känns det inte bara som om den personen är väldigt ”trög” eller rent av korkad då?? Personen i fråga måste ju vara både blind och helt oförmögen att ta till sig den mest grundläggande information?

  Jag läser din blogg, roas av att vi äter lika ”tråkigt” (tacos varje dag) och så har du så sköna infallsvinklar på saker i omgivningen. Jag läser även ANDRA bloggar, skrivna av människor som har helt annan livssyn som mej, so WHAT? Dom sköter sig och sitt, jag sköter mej och mitt…

  • Tommy says:

   Det jag tycker blir tråkigt i dessa debatter som dyker upp då och då är att det finns skribenter som först försöker berätta för andra hur det ska vara och sen när de får mothugg så har de som säger emot helt plötsligt inte rätt till åsikten. Nu säger jag inte att det var så ”allvarligt” denna gång men då och då blir det lite lustigt att åsiktsfriheten är så ensidig.

   Jag bryr mig egentligen inte så mycket om vad folk skriver om mig men det jag tycker blir tråkigt när det blir onödigt tjafs bland alla oss i LCHF-gemenskapen när vi faktiskt i de flesta grundläggande idéerna gällande kost är helt överens.

   Det som också är lite lurigt nu är att den bild som JE målar upp är helt främmande för mig och då lägger jag rätt många timmar på att läsa runt på bloggar varje dag…

   /Tommy

   • Helen says:

    Jag förstår hur du menar.
    Jag förstår dock INTE varför det ska käftas emot så fort det är något. Om jag skriver på min blogg att jag tycker kolhydrater är skit för jag mår dåligt av dem så kommer ju inte JAG tåla mer kolisar för att någon annan TYCKER att jag borde äta mer av dem. Personen i fråga har minsann inte haft problem, varför har du(jag) det?
    Det är så SJUKT!?

    JAG tycker fettkaffe är SKITÄCKLIGT och skulle inte dricka det om det så var det enda som fanns att tillgå…
    Är det min PLIKT att läsa runt bland bloggarna och förklara i kommentarerna för andra att dom ska sluta med det då??
    Nä… ( för den som inte fattade själv)

    Jag blir så trött!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *