Fisk

Numera köper jag väldigt sällan fisk med ben även om det kan vara väldigt gott ibland. Vanligast hemma hos mig är nog “tyvärr” laxfilé. Billig och oftast väldigt gott. Ibland lyxar jag till det med färsk tonfisk, färsk torsk eller färsk helleflundra. En och annan spättafilé kan det bli också.

Lite tips (mer än färdiga recept just nu) på vad man kan göra med fisk.

Kokt torsk med äggsås
En klassiker som definitivt går att köra enligt LCHF. Koka torsken precis som vanligt. Koka ihop grädde riktigt ordentligt (gärna med lite egengjord fiskfond (dvs utan socker eller andra kolhydrater…) och tillsätt hackade hårdkokta ägg. Servera torsken och såsen med lätt kokt/ångad blomkål eller varför inte god grön smörkokt sparris. Även smörsvängd spenat funkar till detta.

Kokt vit fisk med pepparrot
Ytterligare en klassiker som passar LCHF. Koka bara fisken och servera med skirat smör och riven pepparrot. Som tillbehör passar nog blomkål bäst.

Stekt lax med kryddsmör
Lax är enkelt och svårt… Den kan lätt bli för torr och då är det inte så trevlig. Krydda med bara salt och peppar samt kanske en skvätt citronsaft. Servera med valfritt kryddsmör (nästan vad som helst passar till lax även om jag har lite svårt för dragonsmöret till just lax). Broccoli, spenat eller sparris funkar klockrent till det mesta.

7 Responses to Fisk

 1. Gäst says:

  Stekt lax i stekpannan blir gärna torr, men i ugnen blir det bra. Smält smör och häll över laxbitarna och på med lite vitpeppar, sen in i ugnen, lite drygt 15 minuter inte så mycket mer, 200 gr, i mitten.

  Inget os, bara god doft.

  • Tommy says:

   Jag brukar bara steka laxen på ena sidan sen stänger jag av plattan och drar undan stekpannan. Det brukar bli riktigt bra. 15 min i ugnen låter ganska länge…

   /Tommy

 2. Elin says:

  Jag kör en hel laxsida oftast, med ett rejält lager majonäs på och nå goda kryddor.. Majonäsen blir som ett krämigt lock som gör att laxen inte blir torr. Dessutom blir den fetare 🙂

  • Tommy says:

   Jag har ett liknande recept på gång men jag känner att jag i tidningen ”tjatar” lite med laxen… Så det får bli till nästa nummer. I mitt recept smaksätter jag majonnäsen med lite wasabi…

   /Tommy

   • Vivi says:

    Paulin har et recept där han använder creme fraiche och wasabi, jättegott ska testa dit med mayonaise.
    Han har också et där han vänder laxen i sesam och stekar i smör på stekpannan, kanon gott, är det LCHF?

    • Tommy says:

     Jag använder ibland lite wasabi men inte så ofta. I lagom mängd är det ingen fara med kolhydraterna. Så länge man håller kolhydraterna så lågt som möjligt och tillsätter fett är det bra LCHF. För mycket CF är inte så bra om man vill äta strikt. Då är majonnäs mycket bättre.

     /Tommy

 3. Elin says:

  …i ugnen alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *