Bakning och rapsgris

Idag bestämde jag mig för att ge mig på att baka lite. Jag har tittat ganska mycket på Mariannes blog och igår postades det ett recept på kardemummaskorpor. Om jag någon gång tidigare köpte ”småkakor” så kunde det bli mandelskorpor så dessa lockade mig.

Jag är inte riktigt skapt för bakning då jag tror att jag misslyckades lite med degen/smeten. I receptet står att man ska rulla till en rulle som sedan läggs på plåt. Den smet jag fick till gick inte under några omständigheter rulla utan att göra som jag gör med kryddsmör. Dvs rulla i plastfolie. Smeten var enormt kladdig. Men med hjälp av plast fick jag till det och jag bakade av rullen och delade upp den för torkning. Jag hittade inget kokosmjöl så jag tog mer mandelmjöl men kladdigheten berodde nog inte på det…

Jag måste säga att det blev riktigt bra till sist. Mycket gott att ta en eller ett par (som idag iofs blev 8) skorpor till kaffet. Dessa ska jag nog baka igen. Relativt bra näringsvärden får man till också. Dessutom är de helt osötade vilket passar mig perfekt.

När jag handlade lite på förmiddagen såg jag att det fanns kotletter från Scans nya (?) påfund med griskött från grisar uppfödda på rapsolja.

Till kotletterna (2st av 4) åt jag spenat och kryddsmör.

Jag ska nog inte påstå att tyckte det var något speciellt. Jag ska försöka köpa någon vanlig kotlett och jämföra senare.

När jag kom hem efter en lång dags spelande (Spartacus, Smallworld och King of Tokyo) åt jag en liten bit ost och ytterligare någon skorpa.

Intagen för dagen blev då:

/Tommy

 

This entry was posted in Bakning, LCHF, Matdagbok. Bookmark the permalink.

13 Responses to Bakning och rapsgris

 1. Vän av LCHF says:

  Skorporna ska jag försöka ge mig på. Det får bli som du gjort, utan kokosmjöl, om jag inte lyckas snubbla på en sån påse någon dag.

  Scans vanliga fläskkotletter tycker jag är torra och sega, hur man än steker dem. Tycker mig ha sett att Rapsgris finns i reklaminslag, men har inte testat. Inget som du blev överväldigad av i alla fall? Det bästa jag har lyckats köpa i vanlig livsmedelshandel är Nibble gårdsgris, fläskkarré eller fläskkotletter. Köpte även ett paket bacon häromdagen (169 kr/kg), vikt 142 gr, pris ca 19 kr. Tre E-nr: 450, 301, 250.
  Det är 5 stora skivor, mycket större än typ Tulips.
  http://www.nibble.se/gardsgris.html
  Grisarna verkar ha det bra, så bra som man kan ha det som gris.
  Finns i Hemköp fd Sabis.

  • Tommy says:

   Nej, jag blev inte överväldigad. Men å andra sidan är jag inte en van kotlettätare. Jag köper i princip alltid karré. Ska se om det finns rapsgriskarré idag och jämföra mer ”rättvist”.

   /Tommy

 2. Jenny says:

  Det var nog just avsaknaden av kokosmjöl som gjorde det kladdigt, den sorten som avses i den typen av recept suger enormt mycket vätska, ska man byta mot mandelmjöl eller annat handlar det nog om att byta mot minst det dubbla, och då blir det ändå inte samma effekt.

  • Tommy says:

   Aha, där ser man vad jag kan om mjölsorter… Då ska jag nog knalla iväg på kokosmjöljakt under dagen och testa en ny sats under dagen.

   /Tommy

 3. Då fick jag förklaringen på detta, visserligen kan mina degar vara kladdig men inte så kladdiga 😉
  och det handlar helt uteslutande om att du inte följde receptet 😉 kokosmjölet är helt väsentligt och jätte viktigt 😉 se nu till å köpa rätt mjöl också när du väl ska till, endast 4 gram kh ska det vara är det mer eller ingen deklaration så köp inte mjölet, stor risk för fel mjöl då och fel egenskaper.
  kram och lycka till med nästa bakning. 🙂

  • Tommy says:

   Mmm, matlagning och bakning är två olika vetenskaper tycks det… 🙂

   Jag ska gå en ordentlig runda och siktar på att passera ICA Maxi, Coop Forum, Willys och City Gross. Någonstans hoppas jag kunna hitta lite kokosmjöl och med lite tur även hasselnötsmjöl…

   Jag är som sagt ingen bakmänniska även om jag just nu fått ett ”ryck”, men mer om det i kvällens post när dagens experiment är klart… 🙂

   /Tommy

   • Tommy says:

    Kokos- och hasselnötsmjöl var inte så enkelt att hitta. På Life hade de kokosmjöl men det innehöll 17,8g kolhydrater per 100g så det köpte jag naturligtvis inte. Det får bli nätet…

    /Tommy

 4. Marcus says:

  Smallword hade jag nästan glömt bort, skall dammas av till nästa spelkväll =)
  Dungeon Lords har gått varmt senaste veckorna här =)

  • Tommy says:

   Trots att alla pratat så mycket om Smallworld hade jag inte testat det innan gårdagen. Mycket trevligt så det köpte jag direkt till paddan… Nu ska man bara få tid att spela lite.

   /Tommy

 5. hejssan says:

  Rapsgris är betydligt bättre både i konsistensen och smaken. Inte torrt inte som det brukar bli när man är harig av sig och steker griskött lite extra. Får man inte tag på ekologisk griskött så förhoppningsvis finns rapsgris i butiken.

  • Tommy says:

   Jag tyckte som sagt inte det var någon jättegrej men jag ska köpa karré av olika sorter och jämföra så fort jag får tag det.

   /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *