Du kan jag tydligen inte hålla mig borta från bakandet… Idag gav jag mig på att baka pepparkakor och det gick hyggligt. Jag hittade ett recept på Birgitta Höglunds blog och bytte bara ut honungen mot Mariannes Stevia Vital Bakery+.
Jag fick ihop degen ganska bra tycker jag. Tveksamt om den går att kavla och stansa så jag gjorde som receptet säger och plattade ut bollar.
Jag blandade sedan lite fet och fin ädelost med philadelphiaost och smaskade framför ”TV:n”.
Jag är inte helt nöjd med resultatet. Lite för svagt med pepparkakssmak så om jag testar igen (vilket jag ska göra) så ska jag öka kryddorna. Det saknades lite ”sting”. Ska kolla efter andra recept också. Pepparkakor med ädelost är ju riktigt gott. Jag köpte även Kavlis ädelost på tub och den är förvånansvärt kolhydratssnål. Enklet att bara trycka ut en klick på pepparkakorna.
Vikten har gått sådär i veckan. Upp sedan förra söndagen. När jag tittar bakåt några veckor så ser jag att jag ligger ganska högt på kolhydraterna. Ska försöka dra ner lite även om det kan bli lurigt i veckan som kommer då det är mycket temat planerat.
Kvällens middag blev de resterande två kotletterna från gårdagen tillsammans med spenat. På kotletterna lade jag lite ädelost kryddad med whisky. Det blev riktigt bra.
Intagen drog iväg lite och det beror på alla kakor jag ”tvingade” mig att pröva… Både lite pepparkakor och några kardemummaskorpor…
/Tommy
Kul att du är i bakartagen! 😀 och jäddrigt modigt må jag säga, då småkakaor är ett företag att baka på vårt sätt 😉
Bara för du e så go så ska jag bjuda dig på mitt opublicerad (reviderat mitt gamla) pepparkaks recept här:
Pepparkakor
150 gram smält osaltat smör
4 äggvitor
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
2ms Stevia Vital Bakery+
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma (eller 1,5-2 msk pepparkakskryddor)
1,5 tsk bikarbonat
ev 1 tsk malda pommeransskal
Gör så här:
Smält smöret och lägg i kryddorna, låt svalna.
Blanda ner det svala kryddsmöret, äggvita och det torra, blanda allt samman till en deg.
Forma små runda kakor och se till att kanterna är väl sammanpressade/tryckta och hela kakan är hårt packad. Grädda i 175 grader i ca 10 min, låt kallna helt på plåten. Lyft först kakorna till förvaringsburk när de är helt kalla.
Stor varm kram och hoppas du vågar dig på dessa också.
Mariann
EDIT TOMMY 2012-11-10: Lade till 2 msk Stevia Bakery+ och 4 äggvitor till receptet…
ser att sötningen föll bort, det ska givetvis vara 2 msk bakery+ 😀
Dessa kakor måste jag testa när jag får mitt kokosmjöl.
Bakery+ har jag redan fått… 🙂
/Tommy
Glöm inte å recensera sockret 😉 skulle vatt kul å skicka dig en bok…. fast det är ju inte jag som bestämmer…
Javisstja, det var ju bland annat därför jag beställde stevian. Höll på att glömma det. Får baka något i helgen nu när jag fått både kokosmjölet och hasselnötsmjölet.
/Tommy
Pepparkakor är alltid som godast med en stark mögelost på men att blanda philadelphia och mögelost, det låter riktigt gott.
Mariann, hur spröda och frasiga är dom? Tror att jag kanske lånar det där receptet närmre jul och bakar själv.
Låna på bara, de är spröda och går därmed lätt sönder om man hanterar dem ovarsamt och för tidigt. Men ssmma sprödhet frasighet får vi aldrig i våra kakor då socker är det som knäcker sig och ger just det här extra knäcket och knaprighet/sprödhet.
+ gluten förstås…
Kotlett med ädelost och spenat ser jättegott ut! Får nog bli morgondagens middag. Två frågor:
1. Vilka proportioner hade du på ädelosten och whiskyn? (Maken är en duktig matlagare men det är ändå svårt att gissa med en kombination man aldrig prövat.)
2. Vad är det vita på spenaten? Parmesan?
Japp, riven parmesan.
Jag köpte Kvibbile ädelost med smak av whisky. Så lat var jag…
/Tommy
Aha. Tack för svar! Jag visste inte att det fanns en ädelost med whiskysmak. Den får vi prova.
För övrigt är jag mycket ”kär” i Kvibilleost eftersom jag en gång i ungdomen vikarierade som kantor i Kvibille-Slättåkra församling, for runt med kyrkoherden i en gammal Volvo och var hembjuden till prästgården där soffkuddarna låg på golvet efter ungarnas kuddkrig. 🙂
Jag tycker osten var god på kotletten men jag testade den ”ren” idag och då gillar jag nog originalet bättre…
/Tommy
Ooopps, jag glömde att skriva med ägg ser jag, det ska vara 4 äggvitor.
Blanda ner det svala kryddsmöret, äggvita och det torra, blanda allt samman till en deg. Gör i övrigt som jag skrev. Pilligt är det 😉
URSÄKTA 🙁
Tommy du kanske kan skriva in det bara? och ta bort dessa inlägg
Jag har i alla fall editerat din receptkommentar nu. Ska försöka testa detta i morgon. Perfekt med att det behövs äggvitor. Jag får alltid massor över när jag gör majonnäs… 🙂
/Tommy
Du har inte testat Åse 56 kilo’s majonnäs då?..
Det bästa och enklaste jag testat!
Kylskåpskalla ingredienser!
1helt ägg
2 dl olja
1-2 tsk fransk senap
1-2 msk pressad lime
salt, vitpeppar…
Kör ihop allt med stavmixer. 30 sekunder så har du en krämig och fin majonnäs!
Sen andra kryddor efter smak. Ibland använder jag vitlök/chilipulver. Häromdagen tog jag fransk dragon och lite ytterligare med lime- bättre än vilken köpebea som helst! 🙂
Kan varmt rekommenderas!
/ Susanne