Formfranska och blodsocker

Idag fick jag för mig att baka upp den brödmix vi fick på LCHF-loppet för en tid sedan. Jag kom dessutom på att det var ett tag sedan jag stack mig i fingret så lite experimenterande blev det också.

Först några ord om brödet jag bakade och hur jag gjorde.

13 1020-TommyTappar -20131020-00003IMG_3888

Brödet är så kallat low carb och innehåller ganska mycket mandelmjöl och lite frön i olika former och sorter. Ganska lite kolhydrater enligt innehållet men ganska mycket fibrer och det är ju ibland lite diskutabelt om fibrer är kolhydrater eller ej. Typ…

Det var sjukt enkelt att baka. Bara att blanda mixen i 3dl vatten och tömma upp i den medföljande formen.

13 1020-TommyTappar -20131020-00007IMG_3892

Sedan in i ugnen i 70 minuter. När jag tog ut brödet kändes det inte helt klart så jag satte in det ytterligare 20 minuter. Jag vet inte om det gjorde någon skillnad men efter bara 70 minuter kändes brödet fuktigt och ”tungt”. Det kändes aningen bättre efter ytterligare 20 minuter.

13 1020-TommyTappar -20131020-00015IMG_3900

Jag skivade brödet och lade skivor med smör på. Det var riktigt gott måste jag säga. Adamsbrödet som jag bakat tidigare är nog ändå snäppet godare. Detta brödet tycker jag nog smakade lite mycket mandel. Jag saknar inte bröd alls så för mig är det inte så viktigt att hitta någon ersättningsprodukt. Jag kommer inte köpa detta (eller annat) bröd själv i framtiden.

När det gäller experimenterandet så bestämde jag mig för att mäta blodsockret efter att ha ätit lågkolhydratsbrödet och sedan jämföra med riktig formfranska.

Jag åt alltså 187g lågkolhydratsbröd med totalt 80g smör på.

13 1020-TommyTappar -20131020-00020IMG_3906

Sen fortsatte jag sticka mig ett gäng timmar för att sedan äta 179g formfranska med 78g smör på. Stickandet och mätandet fortsatte ända till 8 då jag tröttnade och fixade middag.

13 1020-TommyTappar -20131020-00026IMG_3912

Resultatet var inte direkt förvånande. Lågkolhydratsbrödet visade inte på någon direkt höjning av blodsockret men sedan efter formfranskan så steg det tydligt. Den högre nivån höll i sig i princip ända till jag slutade mäta.

Skärmavbild 2013-10-20 kl. 23.29.42

Hur kändes det då att äta så här mycket vetemjöl på en gång. Jag tror inte jag ätit så här mycket vitt mjöl sedan jag började med LCHF. Socker i olika former och lite annat har det blivit någon gång, men 179g vit formfranska är nog rekord. Jag vet faktiskt inte hur jag känner mig. Magen känns lite ”bubblig” och en antydan till illamående har det varit till och från nu senare på kvällen. Om det är den (även för mig) stora mängden fett jag fått i mig eller om det är ”vetet” har jag ingen aning om. Jag vill naturligtvis tro att det är vetet och inte smöret… 🙂

Middagen idag blev bara ett par kotletter med smör.

13 1020-TommyTappar -20131020-00029IMG_3915

Totalt blev intagen riktigt höga. Både fett och kolhydrater drog naturligtvis iväg ordentligt.

Skärmavbild 2013-10-20 kl. 23.32.26

 

Vikten i veckan har sett bra ut men det ska bli spännande att se hur det blir i början av veckan efter dagens intag av kolhydrater.

Skärmavbild 2013-10-20 kl. 23.33.55

/Tommy

 

This entry was posted in Blodsocker, Matdagbok, Mätning, Veckorapport. Bookmark the permalink.

12 Responses to Formfranska och blodsocker

 1. Bukrune says:

  Intressant!
  Har du gjort liknande test med Adamsbrödet tidigare?

  /Anders

  • Tommy says:

   Tror faktiskt inte jag testat adamsbrödet men jag ska jämföra innehållen. Spontant är det liknande innehåll så resultatet borde bli detsamma. Är det ”stor” skillnad kanske jag köper en påse och testar.

   /Tommy

 2. Pingback: Kolhydrater i mandelmjöl… « De omnibus dubitandum / neoLITE

 3. Ann says:

  Tack för att du gjorde detta intressanta test. Nu vet jag att jag kan laga detta bröd om jag måste äta bröd någongång. Annars funkar oopsies (endast ägg och philadelphiaost) bra för mig. Även kompisar som äter ”vanlig mat” brukar uppskatta dessa istället för bröd.

  Läser din blogg och det är så skönt att besöka en värld utan bröd, socker och halvfabrikat.

  Nu till en ”request”: skulle vara intressant om du berättade vilka ostar du äter. Ibland skriver du ut, men inte alltid. Åtminstone jag är intresserad! 🙂

  Ann

  • Tommy says:

   Tack,

   Själv är jag inte alls brödberoende men då och då kan det vara lite gott och då är det skönt att se att jag inte påverkas nämnvärt.

   De ostar jag brukar köpa är Jarlsberg original eller den feta Sture osten om det inte ska smaka någonting. Ska det smaka blir det nästan uteslutande Gamle Ole, parmesan eller möjligtvis Grevé (men det är ovanligt). När det gäller dessertostar så blir det nästan alltid någon slags grön- eller blåmögel. Blue Castello, Bavaria Blue, S:t Agur eller brie om det är vitmögel. Väldigt sällan färskost som Philadelphia etc.

   /Tommy

 4. Oskar says:

  Jeg spiser heller ikke brød til daglig i noen form. Var ute og spiste en kjøttrett hvor det fulgte brød med, tok ei halv skive og måtte nesten umiddelbart løpe på toalettet. Det samme har jeg merket de få gangene jeg spiser brød, må på toalettet.

 5. Helena says:

  Mycket intressant test, tack för den!
  Jag undrar om inte smöret ändå dämpade den värsta blodsockerstegringen men det är svårt att veta. Beror den, i mitt tycke ändå relativt moderata höjning av blodsockret (upp till 7,5), på att du är mer motståndskraftig, har alltså snabbare och känsligare insulinrespons eftersom du inte äter kolisar i vanliga fall? Eller är höjningen av blodsocker ändå att betrakta som avsevärd och den skedde just för att du inte är van vid kolhydrater? Det är var jag som typ 1-diabetiker klurar på… 😉
  Själv äter jag inget bröd men har många bekanta som har svårt att leva utan ”mackor”. Det här lchf-brödet verkar ändå funka som bröd om det behövs nån gång.
  Hur som, det är alltid ett nöje att läsa om dina experiment, keep up the good work!

  • Tommy says:

   Jo, fettet dämpar blodsockret skulle jag tro men jag vill göra ett så ”realistiskt” test som möjligt. Det skulle aldrig falla mig in att äta bröd utan rikligt med smör så så fick det bli… 🙂

   /Tommy

   • Helena says:

    Du har rätt, varför skulle man äta bröd utan smör?! Jag ska nog också gräva fram den där goodiepåsen från lchf-loppet, nånstans har jag lagt den.. sen ska jag testa om brödet duger här hemma till ett gott smör! 😀

 6. Sara says:

  Vart finner man bröd mixen?:)

  Äter aldrig bröd men det ser fräsande ut:p

 7. Mattias says:

  Har själv kört med den brödmixen innan. (Finns/fanns på City Gross).
  Hur som helst så innehåller INTE den brödmixen någon mandel alls.
  http://www.funksjonellmat.no/lavkarbobrod/ingredienser/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *