LCHF-Camping i Säffle 2011 – Del 4

Efter en relativt sen kväll kom jag tillbaka till hotellet och min nervositet inför morgondagen hade efter minglandet kring grillarna hade i princip försvunnit helt. Jag plockade ihop några bilder på iPaden om Ronnie skulle misslyckas i sina försök att hitta till min tråd på forumet. hur jag sedan skulle få upp bilderna till en eventuell projektor fick bli morgondagens problem.

För en gångs skull åt jag lite frukost. Jag var inte speciellt hungrig, men det ingår ju i hotellpriset så snålheten gjorde att jag ändå fick i mig äggröra, bacon och lite brieost.

Ute vid föreläsningslokalen var det massor av folk samlade. Det skulle nog bli problem att få plats med alla och extrastolar letades upp och lokalen fylldes snabbt till bristningsgränsen. Med den stora skaran människor började nerverna bråka med mig igen. Ronnie hade inte bara hittat bilder på mig han hade också samlat ihop datan jag presenterar i mina veckorapporter till en graf på min viktresa. Helt perfekt! Jag blev genast helt lugn.

Först ut var Bosse Zakrisson som välkomnade den mycket stora gruppen (över 100 personer skulle jag tro). De två dagarnas program gicks igenom och föreläsningarna kunde börja.

Först ut var Sten Sture Skaldeman. Sten Sture pratade med stor inlevelse och med samma lättsamma sätt som han skriver. Utgångspunkten i hans presentation var till viss del konversation han fört med personer via e-post. Detta blandades upp med teori och andra ”utsvävningar”.

Som ett talande exempel på hur LCHF kan fungera i praktiken släpptes undertecknad upp på ”scenen”. Med hjälp av Ronnies bilder han skapat under natten beskrev jag min viktresa. Allt från min första ögonöppnare till T-shirten jag hade på mig. Som vanligt pratar jag på lite för mycket och det blev ganska mycket frågor så jag tror att tidsschemat tänjdes en aning. Trots att det var så mycket folk i lokalen så kände jag mig relativt bekväm. Det enda som var nervöst var att ju publiken bestod av experter i ämnet och de gånger jag föreläst om LCHF så har det varit på jobbet och där är jag ”experten”. Jag fick mycket trevlig feedback från folk hela helgen och frågor och funderingar kom löpande så jag får nog vara nöjd med mitt ”framträdande”.

(även denna bild har jag Margaretha att tacka för…)

Nästa föreläsning stod Ronnie Mathisen för. Han beskrev sin egen viktminsknings- och hälsoresa från övervikt baserad på bland annat Pepsi och bullar till normalvikt med hjälp av lavcarb, som LCHF i princip kallas i Norge. Ronnie hade en kul liten film där han morfat två bilder på sig själv. Morfningen gick från den överviktiga Ronnie till den normalviktiga Ronnie och det blev verkligen en bra illustration av hur kroppen påverkas. Ännu mer slående blev det faktiskt när filmen kördes baklänges och Ronnie ”svällde”. Ronnie pratade också en del om sitt blodsocker som han under perioder mätte för att experimentera med hur kolhydratsintaget påverkade. I en del av Ronnies presentation pratade han om media och allmänhetens motstånd till lavcarb i Norge. Man ligger där några år efter Sverige menade Ronnie.

Sten Sture återkom innan lunchpausen och pratade mer om vad som påverkar vikten och kroppen. Detta gjordes med utgång från hans senaste bok, ”Varför går jag inte ner i vikt?”.

När lunchen kom var jag fortfarande mätt efter frukosten och gårdagens grilling så jag valde att istället för att gå till matsalen ta en ordentlig promenad i ett av motiosspåren i skogen kring campingen.

Efter lunchen pratade Per Wikholm bland annat o vad människan är skapt att äta och vad som skiljer oss från våra släktingar som vi ibland tror är mindre lika oss än vi tror. Per tog även upp en artikel från Expressen som just då uppmärksammat att LCHF och andra ”extremdieter” var att likställa med barnmisshandel.

Även Olle Holmqvist talade sedan om kroppen och evolutionen samt att yttre anatomi inte nödvändigtvis visar vilka kostvanor som passar bäst för just vissa arter/raser. Olle kom även in på den berikningshysteri som vi lever i. Bristen på näringsinnehåll i producerade livsmedel gör att mer och mer produkter berikas med både det ena och det andra.

Lördagen avslutades med mer grillning och ytterligare prov på fantasifullheten vad gäller lågkolhydratskost. Själv ”syndade” jag med lite Cola Zero och jag fick motstå en och annan gliring om konstgjort socker men det kan jag ta…

/Tommy

 

This entry was posted in Säffle 2011. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *