Lite tamt lamm

Jag har funderat ett tag på en maträtt som jag testade idag. På Coop Forum i Norrköping har man nästan alltid lammfärs och eftersom jag köpte vitkål tidigare i veckan var det nu dags att testa lite.

Färsen (ganska mycket, 500g) stektes i smör och kryddades med tacoliknande kryddor. Sedan fräste jag vitkål hastigt i smör och blandade allt. Rätten toppades med en guacamole på 1 dl majonnäs, vitlök och en mosad avokado.

13 0831-TommyTappar -20130831-00004IMG_3427

Jag fick inte riktigt fart på färsen när det gäller kryddningen så nästa gång måste jag hetta upp den lite. Annars blev det ganska gott. Som vanligt ser det lite brunt och trist ut. Lite färsk räd paprika och kanske något grönt (koriander?) i guacamolen…

 

Intagen blev efter lite parmesanost

Skärmavbild 2013-08-31 kl. 22.20.22

/Tommy

 

This entry was posted in Matdagbok. Bookmark the permalink.

6 Responses to Lite tamt lamm

 1. Lyx-LCHF says:

  Smidigt är att först smörslunga vitkålen, och lägga den åt sidan. Fräs sedan färsen i smör och kryddor, häll på vatten, koka upp och reducera. Lägg sedan i kålen på slutet, så att även den drar åt sig smak från koket.

  Antagligen hinner inte dina kryddor sätta ordentlig smak på anrättningen då du har för kort tid i matlagningen. Låt färsen koka i minst 20 minuter, och fyll på med lite vatten om det kokar in. Paprikapulver är ett alternativ, om man vill hålla mängden kolisar nere.

  Till lammfärs är Shawarma/Shawrma (olika stavningar) köttkrydda mycket gott, om man vill variera sig. Den kryddan hittar man i utländska butiker, och jag vill tro att en sådan går att hitta i Norrköping…

  • Tommy says:

   Jo, färsen skulle absolut må bäst av att puttra betydligt längre än jag lät den göra.

   Kålen steker jag gärna på ganska hög värme i smör. JAg gillar när den nästan är bränd i kanterna…

   Får kolla upp kryddan. Borde gå att få tag på även här. Annars finns ju nätet…

   /Tommy

 2. Ännu så länge har jag undvikit lamm- och fårkött. Men snart har du övertygat mig om att testa…

  • Tommy says:

   Lammfärsen som coop har är en bra väg in i lammets värld. Den är ganska ”snäll” i smaken då den (tyvärr) är ganska mager.

   Det som är bra med lamm är att det är hyggliga odds på att lammet ätit gräs och inte skräp… Det bör ge en bättre omega balans än ”billigare” sämre färs.

   /Tommy

 3. LenaK says:

  Du menar alltså att Coops lammfärs smakar mindre lamm än normalt? Jag råkade köpa lammfärs på Coop för en vecka sedan och blev besviken på grund av den uteblivna lammsmaken. Misstänkte nästan ett nytt fall av köttfusk. 🙁

  Jag köper ofta Nya Zeeländsk benfri lammstek och maler den själv till färs. Efter att ha sett de enorma mängderna får på bete i det landet och i princip inte ett enda djurstall, så tror jag att man kan nog knappast hitta bättre gräsbeteskött.
  Biffar på lammfärs är suveränt gott. Jag blandar 500 g lammfärs med en riktigt stor grovhackad lök, salt, svartpeppar, 2 ägg samt så mycket grädde jag kan knåda in i färsen. Det gäller att knåda den ordentligt. Ju lösare färs (mycket grädde), desto godare biffar. Stekes i mycket smör. Vill man ha lite mer sting så fixar man det med cayennepeppar i färsen.

  • Tommy says:

   Ja, jag skulle säga att färsen smakar ganska lite lamm. Jag tror det beror på att man förmodligen använder lite för magert kött till färs. Mycket av lammsmaken sitter i fettet.

   Ser gott ut. Lite som Wallenbergare med så mycket grädde i. Ska nog testas framöver.

   /Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *